Site icon Наше Місто

Як оформити послугу єМалятко: корисні поради для батьків з Дніпра

Послуга єМалятко

Народження дитини – це завжди радість для новоспечених батьків. Але окрім приємних клопотів, пов’язаних з появою малюка, їм також потрібно подбати про оформлення документів. Традиційний спосіб реєстрації народження дитини передбачає відвідування декількох установ та збирання пакету документів. А комплексна послуга “єМалятко” може значно полегшити життя молодим батькам. Як нею скористатися – читайте в матеріалі “Наше місто”.

Обравши послугу “єМалятко”, батьки можуть одночасно присвоїти дитині номер платника податків, оформити державну допомогу на малюка, зареєструвати його місце проживання та багато іншого.

-За однією заявою, поданою онлайн, можна зареєструвати народження дитини та отримати 9 державних послуг, – повідомив  головний спеціаліст Департаменту соціальної політики ДМР Олексій Пономаренко. – Деякі з цих послуг є базовими: оформлення свідоцтва про народження дитини, відзначення інформації про матір та батька малюка у свідоцтві про народження, реєстрація дитини в Державному реєстрі фізичних осіб-платників податків. Відзначу, що номер платника податків дитини вноситься до свідоцтва про народження. Також передбачено визначення належності дитини до громадянства України та присвоєння дитині унікального номеру запису в Єдиному державному демографічному реєстрі. Важливо, що інформацію про дитину буде внесено до реєстру пацієнтів, що полегшить у подальшому укладення декларації з лікарем.

Інші послуги “єМалятко” надаються на вибір батьків. Їх можна отримати додатково до зазначених обов’язкових послуг. 

-Також є такі послуги: реєстрація місця проживання дитини. Це необхідно зробити протягом трьох місяців з дня народження дитини, – підкреслив Олексій Пономаренко. – А ще: призначення допомоги при народженні дитини, призначення допомоги багатодітним сім’ям, виплата грошової компенсації за “Пакунок малюка”.

Замовити комплексну послугу “єМалятко можна”, якщо родина ще не отримала свідоцтво про народження дитини. Також матір та батько мають бути громадянами України, а дитина має народитися у медичному закладі.

-Щоб замовити послугу “єМалятко” онлайн, необхідно зайти на портал “Дія” і подати заяву, – повідомив Олексій Пономаренко. – Для замовлення послуги вам знадобляться: номер медичного висновку про народження дитини, що видається лікарем у пологовому. Кваліфікований електронний підпис, що засвідчує особу заявника.

Послугу “єМалятко” можна замовити і офлайн у пологовому будинку (до виписки), ЦНАПі чи відділі ДРАЦСу. 

-Для оформлення необхідно надати оригінали паспортів батьків або цифрові паспорти у застосунку Дія, – додав Олексій Пономаренко. – Також знадобиться номер медичного висновку або оригінал медичного свідоцтва про народження дитини і податкові номери обох батьків. До того ж, потрібно надати інформацію про дату, місто та орган, де було укладено шлюб батьків дитини. І головне – номер банківського рахунку для зарахування допомоги при народженні дитини. 

Відзначимо, що батьки самі обирають: реєструвати їм народження дитини у традиційний спосіб чи за допомогою “єМалятка”. У 2023 році на Дніпропетровщині понад 370 родин звернулися до ЦНАПів за цією послугою. 

Фото “Наше місто”.

Читайте також: 16-річний волонтер з Дніпра за 10 років війни зібрав для ЗСУ більше 200 тонн вологих серветок.

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також:

Exit mobile version