Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ Які країни світу переводять годинники на літній час: список

Які країни переводять годинники

Двічі на рік, у березні та жовтні, українці переводять годинники на літній та зимовий час відповідно. Варто зазначити, що не всі країни світу дотримуються такої практики. Журналісти «Наше місто» дізнавалися, які країни переводитимуть годинник на літній час у 2024 році.

Системи переведення на “літній” та “зимовий” час наразі у світі дотримується 60 держав. Зокрема, це країни Європи та більшість штатів США, Канада, Ізраїль. Однак дати переведення стрілок бувають різними. У 2019 році Європарламент підтримав рішення про скасування переведення годинників з 2021 року, проте ці плани досі не реалізовані.

Насправді кожна країна ЄС мала б сама вирішувати, за яким часом — зимовим чи літнім — їй краще жити. Наразі більшість країн Європи, так само як і Україна, переводять годинники в березні та жовтні кожного року. Серед них Італія, Іспанія, Франція, Польща, Німеччина, Нідерланди, Латвія, Литва, Естонія, Фінляндія та інші.

Близько 140 країн світу або ніколи не користувалися сезонним часом, або відмовилися від такої практики. В Азії та Африці годинники переважно не переводять. Відмовилися від переходу на літній час Японія, Китай, Індія, Сінгапур, Казахстан, Киргизія, Таджикистан, Узбекистан, Вірменія, Абхазія, Азербайджан.

У світовій практиці використовують терміни «стандартний» та «літній» час. Європа та Південна Америка назву «літній» час застосовують до будь-якого сезонного зміщення на годину вперед, незалежно від термінів і тривалості. Країни Північної Америки, Австралії та Нової Зеландії використовують термін «standard», а у період дії літнього часу замінюють його на «daylight» (денне світло – з англ.).

Верховна Рада України намагалася декілька разів обговорити питання щодо скасування переходу на літній і зимовий час, але ця ініціатива залишається без вирішення. 

Категорія: Важливо, Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Тема дня

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: