Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ Як перейти на літній час без стресу для організму: корисні поради лікарки з Дніпра

Переведення годинників

У ніч з 30 на 31 березня українці перейдуть на так званий літній час. О 3-ій годині стрілки переведуть на одну годину вперед. Відповідно, на стільки ж скоротиться час на сон. Як додаткова година ввечері або її нестача вранці впливає на самопочуття та як швидко адаптуватись до нового часу журналістам «Наше місто» розповіла сімейна лікарка з Дніпра.

Година часу – не так вже й багато, але, на думку сімейної лікарки з Дніпра Аліни, вплив таких змін на організм людини досить істотний. 

У порівнянні з переходом на зимовий час, літній є важчим для адаптації. Оскільки переводимо годинники вперед, то зникає ціла година сну. Відтак, доводиться різко змінювати графік життя, а це – стрес для організму.

-Якщо мова йде про молодь, то їй пережити цей період набагато легше, повідомила сімейна лікарка Аліна Едуардівна. –  А чим людина старша, тим більший ризик розвитку серцево-судинних захворювань. У літніх людей зростає кількість інфарктів та інсультів саме у ранкові години. Коли переводять час, з’являється десинхроноз між внутрішнім годинником людини і кількістю природного світла. Через це виникає хронічне недосипання. Також зміна часу впливає на центральну нервову систему. Можливі порушення пам’яті, зниження концентрації уваги, панічні атаки. 

Переходу на літній час ніяк не уникнути, але оминути неприємні наслідки можна, якщо дотримуватися низки правил.

-Найголовніше – здоровий спосіб життя, – підкреслила сімейна лікарка. – Правильне харчування, зниження кількості швидких вуглеводів та смажених і копчених страв. Вживайте побільше зелені, фруктів, овочів. Коли на вулиці мало сонця, особливо після зими, необхідна вітамінізація. Вітамін Д – один з найважливіших. Потрібно мінімізувати шкідливі звички, або взагалі відмовитись від алкоголю та паління тютюну. І дотримуватися режиму дня і ночі. Засинати і прокидатися в один і той же час. А людям літнього віку варто слідкувати за тиском. Таким чином організм швидше адаптується до переведення годинників. 

Переведення годинника може впливати і на наше психічне здоров’я, особливо якщо ми не надаємо цьому належної уваги. Дотримання певних правил може допомогти зменшити ризики, пов’язані зі зміною часу.

-Потрібно оточувати себе людьми, які люблять вас і яких любите ви. Даруйте одне одному позитивні емоції, – радить сімейна лікарка. –  Робіть ті речі, які вам подобаються. Ходіть у кіно та театри, відвідуйте виставки та концерти. З’їжте, наприклад, смачне тістечко. Це все потрібно для вашого ментального здоров’я. Немає точної формули, яка допоможе. Робіть те, що любите і любіть себе!

Психологи радять в цей період уникати надмірних фізичних навантажень. За годину до сну відкладіть усі гаджети та відпочиньте від новин. Заспокійлива музика, трав’яні чаї, прогулянки на свіжому повітрі, тепла ванна або масаж допоможуть знизити рівень стресу в організмі, що полегшить адаптацію до літнього часу.

Фото ДМР та з відкритих джерел.

Читайте також: Шоу хвостів: де у Дніпрі зустріти понад сім десятків павичів.

Категорія: Важливо, Влада, Новини Дніпра, Новини здоров'я Дніпра, Тема дня

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: