Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ Економія електроенергії чи шкода здоров’ю: що потрібно знати дніпрянам про переведення годинників

Переведення годинників

В останню неділю березня українці традиційно переведуть годинники на одну годину вперед. Робиться це для того, щоб якомога ефективніше використати світловий день, скоротити споживання електроенергії для опалення та освітлення. Утім, в епоху сучасних енергоефективних технологій економічна доцільність цієї практики стала не такою значною. Крім того, лікарі стверджують, що такі стрибки у часі призводять до порушення людських біоритмів. Про те, як це впливає на здоров’я, і чим собі допомогти – дізнавались журналісти “Наше місто”.

Як переведення годинників впливає на самопочуття

Година часу – не так вже й багато, але, на думку Аліни, сімейної лікарки з Дніпра, вплив таких змін на організм людини досить істотний.  У порівнянні з переходом на зимовий час, літній є важчим для адаптації. Оскільки переводимо годинники вперед, то зникає ціла година сну. Відтак, доводиться різко змінювати графік життя, а це – стрес для організму.

Сімейна лікарка з Дніпра

– Якщо мова йде про молодь, то їй пережити цей період набагато легше, – повідомила сімейна лікарка. –  А чим людина старша, тим більший ризик розвитку серцево-судинних захворювань. У літніх людей зростає кількість інфарктів та інсультів саме у ранкові години. Коли переводять час, з’являється десинхроноз між внутрішнім годинником людини і кількістю природного світла. Через це виникає хронічне недосипання. Також зміна часу впливає на центральну нервову систему. Можливі порушення пам’яті, зниження концентрації уваги, панічні атаки. 

Переходу на літній час ніяк не уникнути, але оминути неприємні наслідки можна, якщо дотримуватися низки правил.

– Найголовніше – здоровий спосіб життя, – підкреслила Аліна, сімейна лікарка. – Правильне харчування, зниження кількості швидких вуглеводів та смажених і копчених страв. Вживайте побільше зелені, фруктів, овочів. Коли на вулиці мало сонця, особливо після зими, необхідна вітамінізація. Вітамін Д – один з найважливіших. Потрібно мінімізувати шкідливі звички, або взагалі відмовитись від алкоголю та паління тютюну. І дотримуватися режиму дня і ночі. Засинати і прокидатися в один і той самий час. А людям літнього віку варто слідкувати за тиском. Таким чином організм швидко адаптується до переведення годинників.

Поради лікаря

Як мінімізувати стрес і успішно адаптуватися до змін

Нині і так достатньо факторів, які провокують у людини стрес, а зміна часу може стати для багатьох ще одним із них. Адже, коли змінюється налагоджений графік нічного сну і денної активності, ми відчуваємо нервове виснаження та нестачу сил.

– В цей час спостерігається зниження працездатності, підвищений ризик виникнення панічних атак, різка зміна настрою, – повідомила сімейна лікарка. –  Це погано впливає на емоційний стан. До мене на прийом приходив пацієнт, який скаржився, що раніше кожного дня ходив на тренування, а після переведення годинника став спати по 10 годин. Не було бажання не лише ходити тренуватися, а й виконувати прості домашні справи. 

Зміна часу і стрес

Переведення годинника дійсно може впливати на наше психічне здоров’я, особливо якщо ми не надаємо цьому належної уваги. Дотримання певних правил може допомогти зменшити ризики, пов’язані зі зміною часу.

– Потрібно оточувати себе людьми, які люблять вас і яких любите ви, – радить сімейна лікарка. –  Даруйте одне одному позитивні емоції. Робіть ті речі, які вам подобаються. Ходіть у кіно та театри, відвідуйте виставки та концерти. З’їжте, наприклад, смачне тістечко. Це все потрібно для вашого ментального здоров’я. Немає точної формули, яка допоможе. Робіть те, що любите і любіть себе!

Психологи радять в цей період уникати надмірних фізичних навантажень. За годину до сну відкладіть усі гаджети та відпочиньте від новин. Заспокійлива музика, трав’яні чаї, прогулянки на свіжому повітрі, тепла ванна або масаж допоможуть знизити рівень стресу в організмі, що полегшить адаптацію до літнього часу.

– Період адаптації триває у кожного різний проміжок часу, – додала  Аліна. – У дітей це проходить майже непомітно. У людей середнього віку – декілька днів. А у літніх осіб може продовжуватись навіть декілька тижнів. Бо на них будь-які зміни сильно впливають.

Переведення годинників і часові пояси : хто встановлює час у світі

Вчителька географії з Дніпра

У 1884 році на Міжнародному астрономічному конгресі була рекомендована для впровадження система поясного часу, розроблена в 1879 році канадським інженером Стенфордом Флемінгом, – повідомила Галина Кидалова, вчителька географії Ліцею №144. – Його учасники погодили, що у всьому світі день триватиме 24 години, починаючись опівночі на довготі 0° – цю позначку отримав лондонський Гринвіч. 

Таким чином, уявна демаркаційна лінія добового часу, яка відділяє два послідовних календарних дні, пролягає в Тихому океані. Але чіткої протяжності цієї лінії на конференції не встановили. Тому вона коливається зиґзаґами посеред суші, чи між островами.  Відтоді багато країн почали ігнорувати міжнародний часовий стандарт і встановлювати свій власний час. А деякі країни встановлюють місцевий час, орієнтуючись на позицію сонця.

В Україні досить велика відстань між східними і західними областями, що унеможливлює життя в одному часовому поясі всією країною цілий рік. Наприклад, за постійного зимового часу в східних областях Сонце сходитиме посеред ночі – близько 3:00, а темніти буде занадто рано. Якщо залишити літній час, то на заході країни схід сонця буде, коли на годиннику буде 9:00, тобто, йти на роботу або до школи доведеться в темряві.

– Часовий пояс – це частина земної кулі, на якій діє місцевий час, – пояснила  Галина Кидалова. –  Оскільки земна куля освітлюється нерівномірно сонячними променями, то логічно поділити її на 24 часових пояси, тому що добовий вимір складають 24 години, за які Земля обертається навколо осі та відбувається зміна дня і ночі. Україна лежить в межах другого часового поясу. Ми живемо за київським часом.

Близько 85% території України розташовано в другому годинному поясі (східноєвропейському). Лише незначну частину Закарпатської області на заході й Харківської, Луганської, Донецької на сході перетинають перший і третій годинні пояси. По всій території України діє час другого часового поясу UTC+2. Він називається київським часом. UTC — це всесвітній стандарт, за яким суспільство регулює годинник.

Які країни переводять годинники на літній час

Системи переведення на “літній” та “зимовий” час наразі у світі дотримується 60 держав. Зокрема, це країни Європи та більшість штатів США, Канада, Ізраїль. Однак дати переведення стрілок бувають різними. У 2019 році Європарламент підтримав рішення про скасування переведення годинників з 2021 року, проте ці плани досі не реалізовані.

Насправді кожна країна ЄС мала б сама вирішувати, за яким часом — зимовим чи літнім — їй краще жити. Наразі більшість країн Європи, так само як і Україна, переводять годинники в березні та жовтні кожного року. Серед них Італія, Іспанія, Франція, Польща, Німеччина, Нідерланди, Латвія, Литва, Естонія, Фінляндія та інші.

Близько 140 країн світу або ніколи не користувалися сезонним часом, або відмовилися від такої практики. В Азії та Африці годинники переважно не переводять. Відмовилися від переходу на літній час Японія, Китай, Індія, Сінгапур, Казахстан, Киргизія, Таджикистан, Узбекистан, Вірменія, Абхазія, Азербайджан.

У світовій практиці використовують терміни «стандартний» та «літній» час. Європа та Південна Америка назву «літній» час застосовують до будь-якого сезонного зміщення на годину вперед, незалежно від термінів і тривалості. Країни Північної Америки, Австралії та Нової Зеландії використовують термін «standard», а у період дії літнього часу замінюють його на «daylight» (денне світло – з англ.).

Верховна Рада України намагалася декілька разів обговорити питання щодо скасування переходу на літній і зимовий час, але ця ініціатива залишається без вирішення. 

Як не “проспати” зміну часу

31 березня о 3:00 годині ночі українцям потрібно перевести годинники  на 1 годину вперед. У сучасному світі перехід на літній (або зимовий) час майже не потребує людського втручання. Більшість пристроїв, таких як смартфони, мобільні телефони, ноутбуки, планшети, персональні комп’ютери та навіть електронні книжки, синхронізуються з серверами точного часу автоматично, якщо вони підключені до Інтернету.

Це значить, що вам не потрібно нічого робити, щоб ваш смартфон або комп’ютер правильно відображали час після переходу. Однак, не всі годинники такі розумні. Звичайні годинники, будильники та механічні прилади доведеться переводити вручну.

Щоб не забути про це, ось декілька порад:

  • Встановіть нагадування на смартфоні. Це може бути будильник або просто повідомлення, яке з’явиться вранці 31 березня.
  • Прикріпіть нагадування на холодильник або інше помітне місце. Це може бути листок паперу або магнітик з написом “Не забудьте перевести годинник!”.
  • Зверніть увагу на повідомлення у новинах. Напередодні переходу на літній час 2024 року про це нагадають всі українські ЗМІ.

Фото автора, ДМР та з відкритих джерел.

Категорія: Важливо, Новини Дніпра, Новини здоров'я Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Тема дня

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: