Site icon Наше Місто

Чому у Дніпрі поменшало горобців: відповідь експерта

Горобець – один із наймасовіших міських птахів. Дніпряни спостерігають за ними з раннього дитинства і до глибокої старості. Усе життя цих дрібних пернатих відбувається буквально на наших очах. Проте, про багато гороб’ячих таємниць нам залишається тільки здогадуватися. Наприклад, чому в Дніпрі стало набагато менше горобців? Про причини скорочення чисельності птахів повідомляє сайт “Наше місто”.

Зауважимо, що на Дніпропетровщині мешкають два види горобців – польовий і хатній. Польовий дрібніший за хатнього і відрізняється від нього насамперед коричневою шапочкою на голові, виразними чорними плямами на білих щоках, значно меншим за розміром чорним “нагрудником” на горлі та комірцем білих пір’їн з боків шиї. На думку зоологів, в останні 25-30 років в області хатній зустрічається рідше.

Між іншим, саме хатній горобець став в Україні Птахом 2024 року. Таке рішення ухвалило Українське товариство захисту птахів. Чому ж кількість символічних птахів скоротилася?

Виявляється, винен насамперед технічний прогрес.

 – Дійсно горобців поменшало і не тільки в нашому регіоні, – розповідає Олександр Пономаренко, старший науковий співробітник природного заповідника “Дніпровсько-Орільський”. – Приміром, у Великій Британії за останні сто років чисельність цих птахів скоротилася вдесятеро. Це сталося, зокрема, через те, що сучасна сільгосптехніка дуже чисто збирає врожай і зерна на полях не залишається. А в період гніздування навіть міські птахи цим зерном харчуються. Друга основна причина – удосконалення будівельних технологій. Раніше під дахами будинків часто були ніші, в яких горобці будували гнізда. Тепер їх стало значно менше. “Квартирне питання” для цих пернатих стало гострішим.

Раніше ми писали про те  де у Дніпрі зустріти понад сім десятків павичів.

Категорія: Важливо, Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Унікальний Дніпро

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також:

Exit mobile version