Site icon Наше Місто

Будинок Луцького: де у Дніпрі знаходився перший зимовий театр

Де у Дніпрі знаходився перший зимовий театр

Майже два століття тому, у 1847 році, у Дніпрі, тоді – Катеринославі було засновано перший стаціонарний зимовий театр. Він знаходився у прибутковому будинку Луцького і проіснував кілька десятиліть на вулиці Гостинній, зараз – Магдебурзького права. Докладніше – у відео «Наше місто».

Автором ідеї про організацію театру був купець Авраам Луцький. Відкриття закладу культури співпало із часом губернаторства Андрія Фабра.

«Місцева влада завжди з радістю йшла назустріч тим, хто прагнув розвивати культурне життя міста. Тому, коли їм запропонували збудувати не просто прибутковий будинок, а театральну будівлю. То влада не мала ніяких зауважень та будівництво було завершено. Театр було відкрито 1847 році і його відчинила на той час дуже відома театральна трупа «Пілоні» з виставою «Ревізор». І головну роль тоді зіграв місцевий, провінціальний актор Павло Дрейсих. Але театр проіснував 38 років на одному місці і був зачинений вже після смерті Аврама Луцького. Нащадки намагалися утримувати цю будівлю, але все ж таки їм це не вдалося», – розповіла гід Аліна Кірова.  

Будівлю колишнього театру було знесено, а на його місці зведено житловий будинок, який зберігся донині.

Раніше ми писали, повнокупольні фільми виробництва Planetarium Noopshere покажуть на міжнародному фестивалі у Брно.

Категорія: Важливо, Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Тема дня, Унікальний Дніпро

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також:

Exit mobile version