Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ У Дніпрі проводять рекрутинг в українську армію: як місто допомагає обороні країни

У нашому місті успішно працюють кілька рекрутингових центрів, які набирають кадри в певні військові підрозділи. А минулого тижня в Дніпрі відкрився перший у регіоні та третій в Україні рекрутинговий центр Міноборони, де кожен, хто прагне допомогти захистити нашу країну від агресора, отримує повну інформацію про всі вакансії в ЗСУ, Нацгвардії та цивільних структурах, що працюють на армію. Про це повідомляє “Наше місто”.

Навіщо потрібен рекрутинг

Нагадаємо, що ще наприкінці минулого року в Україні почала змінюватися концепція військового призову. Її в листопаді 2023-го анонсував міністр оборони України Рустем Умеров. Концепція, зокрема передбачає, що в країні функціонуватиме дієва система рекрутингу ЗСУ професійним і мотивованим особовим складом.

Але навіщо взагалі потрібні такі рекрутингові центри, якщо є територіальні центри комплектування (військкомати), що займаються мобілізацією? У чому сенс рекрутингу?

Як кажуть військові, рекрутинг жодною мірою не дублює роботу ТЦК. Він займається індивідуальним підбором кадрів.  Тобто пропонують майбутнім захисникам самим обрати собі ту чи іншу вакансію у військовій частині.

Не можна не відзначити очевидну проблему української армії: брак мотивованих кадрів. Сьогодні черг добровольців, які штурмують ТЦК, на жаль, немає. А військові частини потребують поповнення. Після початку повномасштабного ворожого вторгнення в Дніпрі вишикувалися величезні черги з охочих записатися до створеної 128 бригади Територіальної оборони ЗСУ. Зараз їх нема.

У Дніпрі проводять рекрутинг в українську армію: як місто допомагає обороні країни

– У лютому 2022-го в Дніпрі до нової бригади Тероборони спочатку записували біля ракет, – розповідає Олександр Курбатов, начальник служби зв’язків із громадськістю 128 бригади ТрО ЗСУ. – Я прийшов туди і побачив величезну чергу. Навіть не до моменту запису, а тільки, щоб зайти у двір, де починалася черга, потрібно було простояти, напевно, годину. Тоді всі ці люди опинилися в умовах повної невідомості. Ніхто не знав, що буде далі. Але саме вони утворили кістяк армії. Він і зараз основа всіх наших підрозділів. Але сьогодні інша проблема: як поповнити лави цих людей. Зрозуміло, що є втрати, багато вікових воїнів, але є і величезна втома від війни.

У Дніпрі проводять рекрутинг в українську армію: як місто допомагає обороні країни

Рекрутингові центри почали з’являтися в Дніпрі минулого року. Сьогодні в місті рекрутують, зокрема до 108-ї та 128 бригад ТрО, полку “Азов”, до 3 штурмової бригади. Але новий центр рекрутингу, який відкрився на другому поверсі “Прозорого офісу” Лівобережного ЦНАПу має свої особливості.

Перший на Дніпропетровщині та третій у країні

Новий центр у Дніпрі – найбільший з усіх рекрутингових центрів, що працюють у нашому місті. Створено його спільними зусиллями Міністерства оборони України, Генштабу ЗСУ, міської ради Дніпра та Дніпропетровської ОВА.

У межах цього проєкту, Дніпровський центр рекрутингу став третім (після Львова та Запоріжжя) і першим у нашій області. Незабаром рекрутингові центри з’являться в усіх районах області. А всього до кінця першого півріччя 2024 року по країні заплановано відкриття ще 27 аналогічних центрів.

У Дніпрі проводять рекрутинг в українську армію: як місто допомагає обороні країни

– Наша мета – надати можливість людям знайти себе в Силах оборони України, – зазначає Олексій Бежевець, представник Міністерства оборони України з рекрутингу. – Поспілкуватися з рекрутерами, дізнатися, які є вакансії, які можливості пропонують військові частини. Це про сервіс, про інформаційний обмін і про довіру. Ми хочемо, щоб у кожному великому місті з’явилася точка, де кожен українець може з’ясувати для себе, де і в якій якості він може допомогти нашій країні.

Військові розповіли, яких спеціальностей найбільше потребує армія. Вони наголосили, що українській армії потрібні не самі лише чоловіки. Адже на фронті потрібні не тільки військові професії.

У Дніпрі проводять рекрутинг в українську армію: як місто допомагає обороні країни

– На жаль, найбільш затребувані сьогодні – це стрільці, – констатує Євген Щербань, начальник штабу регіонального управління сил ТрО “Схід”. – Автомобілісти, водії теж потрібні. Але й кухарі – жінки потрібні, зв’язківці – жінки потрібні.

Рекрутери – співробітниці ЦНАПу

Новий центр рекрутингу відкрито у відділі “Я-ветеран” Лівобережного ЦНАПу, а рекрутингом займаються в ньому виключно цивільні особи.

У Дніпрі проводять рекрутинг в українську армію: як місто допомагає обороні країни

– Такі центри створені заради того, щоб допомогти вмотивованим громадянам зробити свідомий вибір і потрапити в конкретну частину на конкретну посаду, – розповідає Юлія Лєднєва, заступниця начальника відділу ЦНАП “Я-ветеран”. – Велику допомогу надає міська влада, яка виділила прекрасне приміщення, надала необхідне обладнання. Рекрутерами працюють наші співробітниці, які проводять співбесіду з кандидатами для виявлення їхніх побажань, потреб і можливостей та пропонують відповідні посади: від бойових і штабних, до ІТ, медиків, кухарів, піарників тощо.

Перші охочі взяти участь у захисті держави вже звернулися до нового рекрутингового центру.

У Дніпрі проводять рекрутинг в українську армію: як місто допомагає обороні країни

 – Повістки ми не вручаємо, – каже рекрутерка центру Анна. – Ми тільки можемо проконсультувати, запропонувати щось або допомогти обрати ту чи іншу посаду. Наше завдання – донести до кандидата, які в нас є пропозиції, дати зрозуміти людині, які її навички можуть допомогти армії, де вона може себе реалізувати, ким вона може бути корисною. Також ми організовуємо зустрічі з представниками військових частин і супроводжуємо кандидатів на всіх етапах рекрутингу. У перший день роботи до нас звернулися охочі стати операторами БпЛА і водіями. Був теж медик.

Хто приходить у рекрутингові центри

По суті, центри рекрутингу мають поліпшити комунікацію між армійськими підрозділами та кандидатами на зайняття вакансії в ЗСУ. Потенційні військовослужбовці спочатку просто отримують ні до чого не зобов’язуючу консультацію, щоб потім прийняти самостійне рішення.

Один із перших відвідувачів 34-річний дніпрянин Павло – за фахом нотаріус. Усе життя він надавав людям юридичні послуги. Військового досвіду дніпрянин не має. Тому вирішив обрати професію заздалегідь і підготуватися до мобілізації. Сьогодні сам прийшов по консультацію до центру рекрутингу української армії.

– Я розумію, що потрібно щось робити, – розповідає Павло. – Такий центр для мене буде поштовхом, щоб зрозуміти, чим можу бути корисним армії. Хотілося б обрати щось типу FPV-дронів. Щось зрозуміліше для мене, як для хлопця, який з дитинства вміві грав у стрілялки, тобто щось таке зрозуміле. Тому що я не знаю як керувати танком чи артилерією.

У Дніпрі проводять рекрутинг в українську армію: як місто допомагає обороні країни

Ще один відвідувач центру 43-річний Денис. Ще 2014-го він змушений був покинути рідний Донецьк. Нині прагне допомогти вигнати ворога з української землі.

– На початку великої війни з хлопцями будували блокпости, – зазначає Денис. – Тоді всі робили, що могли, щоб захистити країну. Потім пішов у ТЦК. Отримав відмову через стан здоров’я. Але чекати вже не можу. Підшукую вакансію, де немає великого фізичного навантаження, оскільки маю обмеження функцій хребта.

Рекрутинговий центр працює в “Прозорому офісі” Лівобережного ЦНАПу (2-й поверх) на проспекті Слобожанський, 8. Тел. 066 073 34 78.

Фото Володимира Федорищева

Категорія: Важливо, Війна, Новини Дніпра, Тема дня

Позначки: , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: