Site icon Наше Місто

Чому мешканці Дніпра вже майже два місяці живуть у весні і коли чекати справжнє тепло

весна в Днепре

Дніпряни вже майже два місяці живуть в умовах весни попри те, що календарно ця пора року настала 23 доби тому. А ось синоптична весна на Дніпропетровщині цього року зафіксована 2 лютого. Це майже рекорд. Раніше весна прийшла лише у 2002-му – 23 січня. Які наслідки чергової синоптичної аномалії варто чекати мешканцям Дніпра, розбирався кореспондент “Нашого міста”. 

Навіть співати легше

Весна – це не просто пора року, а справжнє диво. Це час, коли природа прокидається від зимового сну, скидає білу ковдру і одягається в зелене вбрання. Це час, коли все навколо оживає, наповнюється життям, радістю і теплом. У багатьох культурах весна символізує оновлення, відродження та нове життя. Вже позаду день весняного рівнодення, після якого ніч стає коротшою, а подовження світлового дня вселяє оптимізм та надихає. 

Солістка ДніпроОпера меццо-сопрано Тетяна Галкіна зізнається, що навесні навіть співати легше. 

Весна – це час, коли все прокидається, у тому числі сили і фізичні, і творчі. Сама природа надихає й дуже багато факторів стають життєстверджуючими, які несуть надію. Всередині себе теж ніби заново народжуєшся, – каже актриса.

Навесні вона починає бігати щоранку, намагається якомога частіше гуляти парками та по набережній Дніпра. 

У Дніпрі багато локацій, які навесні дуже кольорово проявляються.  Я живу біля парку Шевченка. Пам’ятаю, як гарно там минулої весни цвіли тюльпани й очікую такої ж краси у цьому сезоні. Коли по всьому місту квітнуть тюльпани – це особлива, надихаюча атмосфера, – додає оперна співачка.

Також вона зізнається, що в неї є інші причини вважати весну найкращою порою року. По- перше, весною народилися сама Тетяна та її чоловік. А познайомилась пара також навесні.  

Весна дуже знакова для нас пора року, – каже Тетяна Галкіна.

Вважається, що весна – це пора року, яка дарує людям надію, радість і натхнення. Вона надихає поетів на вірші, художників – на картини, а композиторів – на музику.

Весна – це час для нових починань, для нових звершень. Це час, коли хочеться творити, жити, любити.

Рекорд за рекордом

Синоптична весна, яка почалася на Дніпропетровщині 2 лютого, прийшла слідом за однією з найкоротших синоптичних зим, що тривала менше місяця ( з 8 січня до 2 лютого). Синоптична весна починається, коли середньодобова температура переходить через  0 градусів у бік підвищення. 

 У більшості випадків, коли весна так рано починається, то тоді вона затягується – немає інтенсивного наростання тепла. І поки що, попередньо, до кінця березня значного потепління не очікуємо – максимум +12- 13 градусів  вдень, а вночі близько нуля, – пояснює Василь Гринчак, начальник регіонального центру з гідрометеорології.

Фахівець вважає, що весна 2024 буде теплою – це тенденції останніх років. 

“Укргідрометцентр” складає прогноз лише середньомісячної температури та кількості опадів. У березні температура повітря очікується вище норми, а  кількість опадів – біля норми.

Ми можемо говорити про кліматичні тенденції, – пояснює Василь Гринчак. – В останні декілька років кожного  місяця року, у тому числі й в усі весняні, середньомісячні температури перевищують норму на 1-2 градуси. 2024-й рік скоріше не буде винятком. За останні 30 років середньорічна температура на Дніпропетровщині підвищилась на один градус, а це + 10 днів до теплого періоду, 

За його словами, у першій декаді березня середньодобова температура повітря була близько норми. У другій декаді – вже на 1-2 градуси вище норми. 

Я вважаю, що і весь березень буде на 1-2 градуси вище норми, – каже Василь Гринчак. – Може нам по відчуттях й прохолодно, але температура зараз вище норми, яка становить 0,7 градуса. 19 березня середньодобова температура була на п’ять градусів вище норми та складала + 6 градусів.

Але всім відома мінливість весняної погоди, яка відображена у багаторічних спостереженнях. В одну й ту же дату у різні роки погода може бути геть різною. Наприклад, 19 березня у 1934 році було +18 градусів, а у цей же день 1928-го – 17 градусів морозу. 

Квітневий сніг не чекаємо

Дніпряни добре пам’ятають сніг, який несподівано накрив місто у квітні 2017 року. Метеорологи кажуть, що у цьому сезоні на квітневий сніг чекати не варто. Це рідкісне аномальне явище, яке відбувається один раз на 10-15 років. Його спричиняє різниця температур – у квітні у верхніх шарах атмосфери було набагато холодніше, ніж на Землі.

21-22 квітня 2017 року у Дніпрі випало 11 см снігу. До того аналогічне було у 2007 році – 13 квітня. За спостереженнями раз в 10 років складається така синоптична ситуація, що у квітні може випасти сніг, – пояснює Василь Гринчак. 

Чим корисна для людей

Весна – це не просто красива пора року, але й час, коли природа дарує людям багато користі.

1. Фізичне та емоційне здоров’я

2. Економія та покращення побуту

3. Мотивація та натхнення

4. Екологічні переваги

Цікаві факти про весну

Нагадаємо, раніше ми писали, що у Дніпрі зафіксували антирекорд зимової погоди.

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Тема дня, Унікальний Дніпро

Позначки: , , , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також:

Exit mobile version