Skip to content

Поки що не дуже комфортно у суспільстві: військовий з Дніпра про життя після поранення

Ксенія Куземко

Отримавши поранення, воїни опиняються в числі найуразливіших груп населення. Їх життя сповнене стресу та вимушеної бездіяльності. Переживання травм вони тримають у собі, оминаючи співчуття з боку інших. Їхня мета – якнайшвидше одужати й знову стати пліч-о-пліч зі своїми побратимами. Чи комфортно пораненим військовим у відносно мирних містах – читайте в матеріалі «Наше місто» з посиланням на ДніпроТВ.

Військовий Олександр на псевдо “Махно” був не просто барменом у однойменному пабі. Працював від самого відкриття закладу. Його тут добре пам’ятають.

З початком війни життя Олександра різко змінилося. Він відклав шейкер і келих, взявши до рук зброю, щоб захищати свою землю. Зараз він служить у 128 бригаді ТРО, мужньо боронячи Україну від ворога. У Дніпрі відновлюється після важкого поранення ноги. Але гумору не втрачає.

Про поранення та побут говорить небагато. Чоловік волонтерив, а потім добровольцем пішов на фронт після “Варти Дніпра”. Більше розповідає про своїх побратимів.

Юрій, який також лікується після поранення, підтверджує цю інформацію. У мирному житті він працював у КП “Дніпроелектротранспорт”.

На питання про побут і ставлення до військових у суспільстві чоловіки відповідають, що діалог є не з усіма.

Йдеться не лише про стрес і зниження активності. Найчастіше військовим із пораненнями важко соціалізуватися, відновити діалог в родині, знайти роботу.

Олександр та Юрій, які проходять відновлення після поранень, вперше завітали до дніпровського музею-меморіалу. Там вони побачили чимало російської техніки, знищеної українськими захисниками. 128 бригада ТрО не любить хвалитися, але щиро дбає про своїх бійців.

Пораненим надають допомогу, але цього замало, вважають фахівці. Більшість суспільства не зважає на проблеми, з якими стикаються захисники після повернення з фронту. Їм доводиться воювати не лише з ворогом, але й з бюрократією.

Для вирішення юридичних питань, медичного документообігу в Україні створили спеціальні сервіси. “Навігатор” містить всю необхідну інформацію про виплати, протезування та лікування за кордоном.

Допомагає розв’язувати  проблеми і сервіс від міністерства оборони України. Взято за основу досвід багатьох поранених бійців. Працює і гаряча лінія відомства. 

На мить забути про проблеми військовим допомагає зустріч з побратимами. Днями Олександру і Юрію бійці зі 128 бригади ТрО  організували одноденну поїздку – у свій підрозділ на передову.

Раніше ми писали, як працює надсучасний реабілітаційний центр Дніпра.

Категорія: Важливо, Війна, Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: