Skip to content

Прощена неділя 2024: коли та як правильно просити вибачення

Ксенія Куземко

Перед Великим постом, у тиждень, відомий як Масниця, східні християни відзначають особливе свято – Прощену неділю. Цей день слугує своєрідним порогом, за яким починається період духовного очищення та стриманості. Коли буде Прощена неділя цього року – читайте в матеріалі «Наше місто».

Оскільки дата Великодня щороку різна, Прощена неділя також не має фіксованого дня. Зазвичай вона припадає на кінець лютого або початок березня.

У 2024 році Великдень за східним обрядом буде 5 травня. Великий піст розпочнеться 18 березня, а Масляний тиждень триватиме з 11 по 17 березня. Відповідно, Прощена неділя у 2024 році випадає на 17 березня.

Значення свята

У день Прощеної неділі важливо скинути з плечей тягар образ, щиро пробачити тих, хто тебе образив, і самому попросити вибачення. Це допоможе віруючій людині з чистим серцем розпочати Великий піст.

Той, хто просить прощення, промовляє: “Пробач мені, якщо можеш!”. У відповідь лунає: “Бог простить і я прощаю”. Ці слова є символом звільнення від гніву й розчарування, а також прагнення до миру й гармонії.

Нагадаємо, 25 років тому, у 1999 році, на Монастирському острові у Дніпрі було збудовано величну Свято-Миколаївську церкву. Цей храм, з білосніжними стінами та золотим куполом, став справжньою візитівкою Дніпра, що зачаровує жителів та гостей міста. Які таємниці приховує та як виглядає з висоти пташиного польоту.

Категорія: Важливо, Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Україна

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: