На Масляну стіл ломиться від страв, але головною стравою трапези по праву вважається млинець – рум’яний, ароматний, із запалу з жару. Секретів приготування найсмачніших млинців безліч, а начинки для них – на будь-який смак: від солодких до ситних. У цій статті ми зібрали для вас 5 незвичайних рецептів млинців, які можна приготувати на Масляну.
Млинці на вершках по-американськи
Інгредієнти:
- 3 яйця;
- 500 мл вершків 10-відсоткових;
- 300 г борошна;
- 6 ст. л. цукру;
- сіль, ванілін та кориця – на кінчику ножа;
- 0,5 ч. л. соди;
- сироп кленовий – до смаку.
Приготування:
Відокремлюємо жовтки від білків, білки збиваємо із сіллю. Жовтки змішуємо з цукром, ваніліном, корицею, туди ж – соду, порціями додаємо вершки та борошно, розмішуємо віночком. Додаємо в масу збиті білки.
Нагріємо сковорідку та ополоником наливаємо тісто. Його не потрібно розподіляти по всій поверхні, млинці вийдуть 10-12 см у діаметрі. Олія не використовується, тому що в тісті достатньо жиру для смаження.
Подавати з кленовим сиропом.
Млинці у пляшці
Інгредієнти:
- 600 мл молока;
- 3 ст. л. рослинного масла;
- 2 яйця;
- 3 ст. л. цукру;
- 0,5 ч. л. солі;
- 10 ст. л. борошна з гіркою.
Приготування:
Беремо 1,5-літрову пляшку від мінералки, вставляємо лійку і засипаємо борошно, цукор, сіль, заливаємо яйця, олію, молоко і закручуємо кришкою. Її просто потрібно добре потрясти. У пляшці дуже зручно розмішувати тісто!
Сковороду поставити на вогонь, розжарити і додати кілька крапель рослинної олії.
Наливаємо тісто на сковороду прямо з пляшки та печемо млинці! Це дуже зручно. До того ж, скрізь чисто, жодних крапель, що стікають із ополоника!
Млинці на воді
Інгредієнти:
- 600 мл води;
- 300 г борошна;
- 3 яйця;
- по 0,5 год. л. солі, соди та лимонної кислоти;
- 2 ст. л. цукру;
- 1 ст. л. оливкової олії.
Приготування:
У миску розбити яйця, збити міксером, додати|добавляти| 500 мл води, перемішати.
Змішати у чашці 100 мл води з лимонною кислотою. Окремо у мисці змішати борошно, сіль, соду.
Додати борошняну суміш у рідкі інгредієнти. Замісити тісто без грудочок міксером. Тісто має наполягати близько 20 хвилин. Потім додати воду із розчиненою лимонною кислотою, змішати міксером.
Сковороду змастити за необхідності рослинною олією. Випікати млинці з обох боків, готові змастити вершковим маслом|мастилом|. Такі млинці підходять як для солодких, так і несолодких начинок.
Заварні млинці
Інгредієнти:
- 500 мл молока;
- 4 яйця;
- 2 ст. л. соняшникової олії;
- 220-250 г борошна;
- 1 ч. л. соди;
- 0,5 ч. л. винного оцту;
- 250 мл окропу;
- 10 г ванільного цукру;
- дрібка солі;
- 2 ст. л цукру.
Приготування:
У миску кладемо цукор, ванільний цукор, сіль та яйця, збиваємо віночком.
Додаємо олію, 250 мл молока і перемішуємо.
Всипаємо борошно і розмішуємо до консистенції густої сметани. Додаємо решту молока і перемішуємо.
Соду окремо гасимо оцтом і одразу вливаємо в тісто, перемішуємо.
Вливаємо відразу за содою крутий окріп і добре перемішуємо.
Тепер смажимо млинці на добре розпеченій сковороді з двох боків.
Сирні млинці
Інгредієнти:
- 1,5 ст. молока;
- 2 яйця;
- 1 ст. борошна;
- 150 г сиру;
- по 1 ч. л. солі, цукру та розпушувача;
- 2 ст. л. рослинного масла;
- кріп – за смаком.
Приготування:
Змішати тепле молоко з цукром, сіллю та яйцями. Додати просіяне борошно з розпушувачем.
Сир натерти на дрібній тертці, додати|добавляти| в рідку масу. Потім додати дрібно порубану зелень та олію. Добре розмішати віночком.
Випікати на змащеній маслом і розпеченій сковороді з двох сторін. Готовий млинець змастити вершковим маслом.