Масниця – одне з найулюбленіших свят українців, що знаменує собою проводи зими та зустріч весни. Це свято сягає корінням у сиву давнину, переплітаючи язичницькі та християнські звичаї. Це не просто тиждень веселих гулянь, але й можливість зануритися в глибини народних звичаїв та відчути зв’язок з пращурами, пише “Наше місто”.
Масниця чи Масляна
В Україні свято називається Масниця, але є й інші його назви, серед яких – Колодій, Сиропуст, Масляна, Сирний тиждень та інші.
Попри те, що Масниця відома ще з часів язичництва, свято увійшло в нашу історію. В Україні воно відзначається з піснями, танцями, хороводами, іграми й, звісно ж, смачними частуваннями.
Вважається, що термін “Масляна” почали вживати лише у 1960-х роках минулого століття, коли радянська влада дозволила відзначати це свято, але з російською назвою. Однак Масниця має давнє походження, язичницьке і відзначалося воно ще за часів Київській Русі.
Чим свято особливе
Це свято сягає корінням у глибину сивої давнини, переплітаючи язичницькі та християнські звичаї. Масляна символізує проводи зими, пробудження природи та зустріч весни. Як говорили наші предки, це час для щирих веселощів, щедрих застіль та єднання з родиною.
Традиції української Масниці відрізняються від Масляної. Наприклад, в Україні готують насамперед не млинці, а вареники з сиром, политі сметаною – це головна страва свята. Варять вареники і з іншими начинками. “Зачекайте вареники, прийде на вас Масниця”, – каже українська народна приказка, а запорозькі козаки свого часу жартували – мовляв, на Масницю навіть турки вареники їдять. Млинці, які з’являються в цей час на столі – це здебільшого налисники.
Якого числа Масниця у 2024 році
У свята немає фіксованої дати – воно починається за 56 днів до Великодня і відзначається тиждень напередодні Великого посту. Великдень 2024 року буде 5 травня, отже Масниця у 2024 році розпочнеться 11 березня і триватиме протягом тижня аж до 17 березня.
Що на нас чекає протягом тижня
11 березня – Зустріч Масниці:
- Перший день знаменує початок святкування.
- Господині печуть перші млинці, що символізують сонце, яке набирає силу.
- Люди збираються за щедрим столом, щоб насолодитися смачною їжею та спілкуванням.
12 березня – Заграші:
- Цього дня організовують веселі гуляння з катанням на гойдалках, санчатах, кулачними боями та забавами.
- Молодь збирається на вечорниці, співає та танцює.
- В атмосфері панує щирий сміх та безтурботність.
13 березня – Тещині млинці:
- Зять ласує млинцями, приготованими тещею, та дякує їй за гостинність.
- Це день налагодження стосунків між зятем та тещею, адже щирість та повага – основа міцної сім’ї.
14 березня – Розгуляй:
- Найвеселіший день з ярмарками, танцями, конкурсами, хороводами та щедрими частуваннями.
- Люди вдягають яскраві костюми, співають народні пісні та водять хороводи.
- Це день справжнього народного гуляння та єднання.
15 березня – Тещині вечірки:
- Тепер зять запрошує тещу на млинці та пригощає її власноруч спеченими ласощами.
- Це день поваги та вдячності до тещі, адже вона виховала прекрасну дочку та берегиню домашнього вогнища.
16 березня – Зовицині посиденьки:
- Невістки запрошують своїх рідних та подруг на посиденьки з млинцями та душевними розмовами.
- Це день жіночого єднання, обміну досвідом та щирого спілкування.
17 березня – Прощена неділя:
Українська Масниця – не лише проводи зими та зустріч сонця, але й заклик до загального примирення, злагоди та всепрощення. Тому останній день тижня Масниці називається Прощеною неділею.
Цей день символізує очищення душі перед Великим постом. Увечері в храмах проводиться обряд «Чин прощення», коли настоятель просить пробачення у парафіян, а вони, зі свого боку, – один в одного.
Традиції Прощеної неділі
Просити пробачення: Це найважливіша традиція дня. Важливо щиро перепросити всіх, кого ви могли образити, і прощати тих, хто образив вас.
Провести день з близькими: Прощена неділя – це чудовий день, щоб побути з сім’єю та друзями.
Зробити добру справу: допоможіть тому, хто цього потребує, нагодуйте бездомних тварин, зробіть пожертву на благодійність.
Відмовитися від шкідливих звичок: З початком Великого посту віруючі відмовляються від шкідливих звичок, зокрема куріння, вживання алкоголю, переїдання.
Що не можна робити в Прощену неділю
- Думати про погане: Цього дня важливо бути щирими і відкритими.
- Дратуватися і злитися: Не затівайте сварки і не тримайте в собі образи.
- Скупитися: Допоможіть тим, хто цього потребує.
- Переїдати і вживати алкоголь: Проведіть день спокійно і розмірено.
- Влаштовувати гучні розваги: Цей день не для веселощів.
Як відповідати, коли просять пробачення:
“Пробач мені” – це найпростіша і найщиріша відповідь.
“Я прощаю, і Бог простить” – це поширена відповідь, яка підкреслює важливість прощення.
“Бог пробачить, і я пробачаю” – це також прийнятна відповідь, яка показує, що ви готові пробачити.
Прощена неділя – це день, коли можна очистити свою душу і помиритися з близькими. Не бійтеся просити вибачення і вибачати інших.
Як говорили наші предки, у Прощену неділю просили забувати всі образи і самому просити вибачення. Ця традиція в нас збереглася й досі.
Завдяки цьому рецепту вийшла заміж
Неможливо уявити Масницю без млинців – в інтернеті можна знайти рецепти на будь-який смак: дріжджові, на молоці, на окропі. Ну а ми сьогодні поділимося рецептом дніпрянки Ірини, який їй дістався від бабусі і, до речі, відіграв у її житті важливу роль.
“Бабулині млинці завжди були моїмиулюбленими. Коли я підросла, вона поділилася зі мною рецептом. Пам’ятаю, років у 18 почала зустрічатися з хлопцем і якраз на Масницю покликала його в гості на ті самі млинці. Він був такий вражений, що через тижнів три вже зробив мені пропозицію”, – з усмішкою розповідає Ірина.
Рецепт млинців від Ірини
- Кисле молоко або кефір – 2 ст.;
- Борошно – 2 ст.;
- Яйця – 2 шт.;
- Цукор – 5-6 ст. л;
- Сіль – щіпка;
- Сода – 1 ч. л без гірки;
- Рослинна олія – 5 ст. л.
“У приготуванні є одна хитрість – спочатку ми змішуємо все, крім соди. І даємо тісту постояти хвилин 30-40 мінімум. Не знаю, як це пояснити, але чим довше “відпочиває” тісто, тим смачніші виходять млинці. Можна навіть залишити на ніч у холодильнику. Потім розводимо соду в склянці води і додаємо в тісто. За бажанням, якщо тісто густувате, можна його розбавити. Млинці за цим рецептом виходять тонкими, ажурними, з унікальним смаком”.
Ціна продуктів для Масниці
Основні продукти для приготування млинців – молоко, яйця, борошно, цукор ми, в принципі, купуємо цілий рік. Ціни на ці товари зараз досить стабільні – яйця коштують 39 – 55 гривень за десяток, борошно – 33 грн за 2 кілограми, молоко – близько 40 грн в залежності від виробника та жирності.
Як додаткові інгредієнти або начинки зазвичай вибирають слабосолену рибу або ікру.
І ось тут ціни приємно радують – багато торгових мереж зараз продають ці товари зі суттєвою знижкою. Так 80-грамову баночку червоної ікри зі знижкою можна купити всього від 119 гривень, а шматок солоного лосося обійдеться в 160 грн.
Багато хто готує млинці з грибами – вони зараз теж суттєво подешевшали. Кілограм печериць коштує 90 грн замість 120.
А ось сир залишається стабільно дорогим. Ціна на нього злетіла ще на початку осені і, схоже, на зниження нам чекати не доводиться. Так, 350-грамова упаковка зараз коштує понад 50 грн.
Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Тема дня
Позначки: Головне, Рецепти, Свято