Skip to content

У Дніпрі працює єдиний в Україні центр проживання для переселенців з інвалідністю (Відео)

У Дніпрі працює єдиний в Україні центр проживання для переселенців з інвалідністю (Відео)

У Дніпрі працює Центр соціальної адаптації людей з інвалідністю «Океан добра». Він приймає усіх маломобільних людей, які потребують тимчасового прихистку, допомоги й нагляду, – передає «Наше Місто» з посиланням на ДніпроТБ.

У центрі допомагають з оформленням документів та надають тимчасовий прихисток для усіх маломобільних людей, які були вимушені покинути своє попереднє місце проживання у зв’язку з бойовими діями. Серед евакуйованих з гарячих точок – Тетяна Федорівна. Вона жила у селі Тамарине, що на Херсонщині. Жінка розповідає, що усі два роки повномасштабної війни ховалася від ворожих снарядів разом зі своїми братом та сестрою. Але потім вони зрозуміли, що ситуація починає тільки загострюватися, тож було вирішено виїхати до Дніпра.

«Одразу ми не хотіли виїжджати, думали, все мине, поховаємося по кутках. А потім, протягом останніх днів, нас обстріляли дуже сильно. 9 будинків одразу пошкодили, потім почали стріляти ввечері», – розповідає пані Тетяна.

У жінки брат має інвалідність. Тож, серед складнощів, окрім постійних обстрілів, була ще необхідність доглядати за родичем. Тетяна каже, що вже б давно виїхала з села, але вона продовжувала триматися за брата, оскільки інших родичів, які б могли його доглядати, немає.

Евакуювавшись до Дніпра родину поселили в центрі тимчасового розміщення. Тут приймають переселенців з інвалідністю та самотніх літніх людей. А вже згодом їх відправляють до інших міст, або навіть країн.

Ще на початку великої війни громадська організація «Океан добра» відкрила Центр для тимчасового розміщення маломобільних літніх людей з інвалідністю, які були евакуйовані з гарячих точок. Серед них – самотні люди з проблемами опорно-рухового апарату, лежачі після інсульту чи інфаркту тощо. А деякі з підопічних отримали поранення внаслідок ворожих обстрілів.

«У нас пройшло 2487 людей, одиноких людей. Ми єдині в Україні, хто приймає людей без документів, з порушеннями інтелекту, з деменцією. Часто буває, що опікуни відмовляються від підопічних й відправляють їх в евакуацію», – розповідає директорка ГО «Центр соціальної адаптації людей з інвалідністю «Океан добра» Ольга Волкова.

Загалом, центр обладнаний усім необхідним для людей з інвалідністю. Тут є спортзал для реабілітації та спеціальні пристрої на кухні.

«У мене хлопці та дівчата студенти-волонтери, вони в перервах між тим, як приносити їжу та доглядати за ними, показували, як правильно сісти, як закинути ногу, лягти на бік. І люди, які по 8 років лежали, у нас ставали на ходунки», – каже Ольга.

Окрім цього волонтери також допомагають людям оформити інвалідність, відновлювати втрачені документи, отримати статус ВПО тощо.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що зооволонтерка з Дніпра розповіла про порятунок тварин та складні моменти у своїй роботі.

Читайте також: Возив на собі бойові снаряди: історія віслюка Хаймарса, якого евакуювали до Дніпра.

Категорія: Новини Дніпра, Новини здоров'я Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: