Site icon Наше Місто

Замість червоних партизанів – вояк УПА: ТОП маловідомих перейменування вулиць у Дніпрі

Замість червоних партизанів - вояк УПА: ТОП маловідомих перейменування вулиць у Дніпрі

У Дніпрі за останні роки було перейменовано сотні топонімів. Декомунізація та дерусифікаця торкнулася найвіддаленіших куточків міста. Ми побували у Новокодацькому та Амур-Нижньодніпровському районах, щоб дізнатися, чи знають місцеві мешканці імена яких постатей зараз носять їхні вулиці, – передає «Наше Місто».

Окремо слід зазначити, що згідно до чинного законодавства (хоча далеко не у всіх містах та селах України його дотримуються), давати нові назви провулкам, вулицям, проспектам можна лише на честь людей, які відійшли у засвіти.

До 2024 року у Сухачівці, що на околиці Дніпра, одна з вулиць носила ім’я російського революціонера Олександра Герцена. На сесії міськради депутати вирішили дати їй нову назву. Тепер вона носить ім’я Ореста Субтельного, який протягом десятиліть у Канаді вивчав та популяризував історію України.

В Амур-Нижньодніпровському районі вулицю Червонопартизанську було названо на честь Василя Макуха, який воював у лавах УПА та звершив акт самоспалення, як протест проти вводу радянських військ до Чехословаччини.

У Новокодацькому районі вулицю Вільямса було названо на честь Павла Тушкана – агронома, урядовця від Катеринославської губернії часів УНР.

Докладніше про нові назви вулиць – у нашому відео.

Читайте також: На часі: чому Дніпро в останні роки активно позбувається радянських топонімів.

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Тема дня, Унікальний Дніпро

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також:

Exit mobile version