Site icon Наше Місто

Про кого розповідають нові назви вулиць Дніпра

В Дніпрі майже на фініші тривалий та важливий процес перейменування вулиць. Місто крок за кроком позбавляється радянського та імперського спадку у публічному просторі, зокрема – в численних топонімах: назвах вулиць, проспектів, провулків та ін. Відтепер на мапі Дніпра з’являються нові назви, що пов’язані з історією міста та України, присвячені нашим героїчним захисникам, видатним українським державним діячам, вченим, митцям та ін., в тому числі – нашим відомим землякам, також географічним назвам, місцевій історії та ін.

Чому вкрай важливим є український дух у публічному просторі? Адже боротьба з ворогом йде в тому числі в ідейному та інформаційному вимірах. А Перемога починається значною мірою з утвердження української мови, символів, традицій. Добре відомо, що ворог, захопивши українське місто чи навіть маленьке містечко, одразу заходиться впроваджувати радянські назви та повертати символи минулої доби. Так є непоодинокі випадки, коли окупанти  на тимчасово захоплених територіях одразу ж відновлюють пам’ятники радянському тирану леніну, розвішують таблички з назвами вулиць на честь комуністичних можновладців, перешкоджають викладанню української мови та загалом  – тотально викорінюють український дух.

Тож позиція усіх свідомих громадян  – крок за кроком стверджувати нашу перемогу, використовуючи нашу мову, повертаючи собі українську історію та національні традиції. А починати варто з навколишнього простору – назв навколишніх вулиць та проспектів у рідному місті. Про це розповідає “Наше місто”.

Нові назви отримали сотні вулиць Дніпра

Перейменування вулиць в нашому місті – тривалий процес, який розпочався ще в середині 2010-х років, невдовзі після Революції Гідності. Тоді нову (наразі вже звичну) назву отримало наше місто – Дніпро (перейменування відбулося у  2016 р.). Також були змінені (переважно декомунізовані) назви вулиць, проспектів, які раніше носили імена одіозних діячів радянської доби. Приміром,  вулиця Леніна в самому центрі міста стала Воскресенською, центральний проспект (колишній пр.Карла Маркса) було названо на честь видатного українського історика Дмитра Яворницького, з’явився проспект на честь Олександра Поля та ін.

Новий поштовх процес перейменування отримав після початку повномасштабного вторгнення рф. Місто позбавляється імперської, радянської та російської спадщини у публічному просторі. 

– Наразі загалом дерусифіковано вже майже 500 топонімів, декомунізовано – понад 350, зазначає відомий вчений Валентин Старостін, керівник робочої групи міської комісії щодо перейменування вулиць.

Приміром, лише за 2023 рік було змінено 266 назв вулиць, проспектів, провулків тощо. В січні 2024 року під час сесії міської ради нові назви отримали понад 90 вулиць, проспектів, провулків.

– Наразі велику роботу з перейменування майже завершено, – розповідає  Валентин Старостін. – Місто не витрачає на цей процес жодних коштів. При цьому нові назви, в яких закладено український та дніпровський зміст, мають велике ідеологічне та світоглядне значення.

Адже публічне середовище, в якому мешкають люди, в першу чергу – молодь, напряму впливає на формування патріотичних та проукраїнських поглядів.

 У Дніпрі створили онлайн-мапу нових назв вулиць

Для того, щоб розповісти мешканцям Дніпра про нові назви вулиць та проспектів, комунальне підприємство “Музей історії Дніпра” веде велику просвітницьку роботу. Так, на сайті Музею створено інтерактивну карту та наведено перелік нових назв вулиць, проспектів, провулків, розповів провідний науковий співробітник музею Вадим Прокопов.

Завдяки  інтерактивній карті можна дізнатися про назви вулиць на певній локації. Також нові назви вулиць наведені в алфавітному порядку. Натиснувши на певну назву, можна отримати коротку довідку про те, на честь кого ця назва, або через що вулиця отримала таке найменування.

– Наразі у розділі “Вулиці Дніпра” на сайті Музею же розміщено інформацію про 503 вулиці, робота триває, – зазначає Вадим Прокопов.-  Цей цікавий проєкт виконується за грантові кошти за сприяння ЄС.

Крім власне онлайн-мапи з новими назвами вулиць, дослідники створили відеофільм, присвячений історії центрального проспекту нашого міста та розташованим неподалік вулицям. Також видали історичну брошуру “Козацькі витоки Дніпра”. 


Крім того, для усіх охочих дніпрян, які цікавляться історією рідного міста, фахівці  музею провели 9 науково-просвітницьких лекцій у різних районах міста. 

ТОП історичних постатей, які відтепер присутні на карті Дніпра

Фахівці Музею історії Дніпра визначають такі історичні постаті, які з’явилися на мапі міста та стали ще більш відомими для дніпрян завдяки перейменуванням.

Олександр Поль, на честь якого названо один з великих проспектів та вулицю у Дніпрі – відомий дослідник рідного краю, підприємець, меценат. Завдяки його зусиллям в останній третині 19-го століття розпочався потужний промисловий розвиток нашого регіону та міста.

Дмитро Яворницький, на честь якого названо центральний проспект Дніпра – видатний український вчений-історик, засновник відомого історичного музею.

Святослав Хоробрий – князь часів Київської Русі, відважний воїн, що прославився своїми далекими походами та військовою звитягою. На його честь названо один з проспектів Дніпра.

Іван Мазепа,  Гетьман Війська Запорозького, голова козацької держави, видатний державний діяч, який втілив в життя низку важливих для того часу реформ та чинив опір російському самодержавству.

Петро Калнишевський, ім’ям якого названий проспект на лівому березі міста – останній кошовий отаман Запорозької Січі, видатний державний та військовий діяч.

Також історики, фахівці музею зазначають ще одну героїчну постать, пам’ять про яку відтепер збережено на мапі Дніпрі. Це –  Василь Кук, на честь якого відтепер названа одна з вулиць міста – діяч українського національного підпілля часів Другої світової, що боровся з нацистами, останній командир Української повстанської армії.

Проспект Гагаріна відмінусував Інститут національної пам’яті

Цікавий факт: наразі в Дніпрі змінено назву проспекту, який носив ім’я першого в історії космонавта Юрія Гагаріна. Відтепер ця потужна транспортна магістраль на правому березі міста отримала назву “Проспект Науки”: дійсно, тут розташовані одразу кілька провідних вищих навчальних закладів Дніпра. 

Голова робочої групи міської комісії з питань перейменувань Валентин Старостін пояснює: рекомендацію про те, що великий проспект в місті не може носити ім’я Гагаріна, який був видатною особистістю радянської епохи, надав Інститут національної пам’яті. Відповідно цю рекомендацію було опрацьовано, нову назву проспекту затвердила у січні 2024 року сесія міської ради.

Втім, в Дніпрі збережеться пам’ять про людину, яка першою полетіла в Космос. Відомий та популярний серед містян “Парк ім.Юрія Гагаріна“, що знаходиться поруч з кампусом Дніпровського національного університету, зберігає свою назву.

Піхота якого саме Короля?

Багатьох наших читачів зацікавили нові, подекуди незвичні та дивні назви вулиць. Втім, на мапі Дніпра можуть бути неординарні топоніми, які стають цікавими та привабливими для містян, стимулюють людей дізнаватися більше про рідне місто, його історію та місцеві традиції, а також про наших славетних захисників.

Одна з таких цікавих нових назв – “Вулиця Піхоти Короля” (колишня вул.Лізи Чайкіной), названа на честь захисників України з 24-ї окремої механізованої бригади імені Короля Данила Галицького. Девіз бригади – Milites Regum, у перекладі з латинської мови –  «Піхота короля». Нагадаємо, також на карті міста уславлені зокрема 93 ОМБР “Холодний Яр”  та 128 бригада територіальної оборони. 

– Назва “Вулиця Піхоти Короля”  – дійсно оригінальна, — зазначає Валентин Старостін. –  Подивившись на слоган бригади, ми вирішили поексперементувати в цьому сенсі. Насправді бригаді це сподобалось. І швидше за все, що ми рушимо далі в цьому ж напрямі. 

Категорія: Влада, Новини Дніпра, Новини Дніпра, Тема дня, Унікальний Дніпро, Унікальний Дніпро

Позначки: , , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також:

Exit mobile version