Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ ОФІЦІЙНО Генератори, автобуси, швидкі: як Дніпру допомагають зарубіжні партнери

Михайло Чернов

З початку повномасштабноЇ ворожої агресії надзвичайне значення для країни та Дніпра має підтримка наших зарубіжних партнерів. Країни та міста, які показали себе справжніми друзями, у найскладніший час допомагають триматися, працювати та боротися. Завдяки численним особистим зусиллям мера Бориса Філатова та міської влади Дніпру вдалося максимально ефективно налагодити співпрацю з зарубіжними партнерами. Тож ця підтримка в наш надскладний час надходить оперативно, вона максимально доцільна та корисна для громади та людей. Хто і як допоміг та допомагає Дніпру, – розповідає “Наше місто”.

Генератори для котелень – від народу Японії

Нещодавно наше місто отримало значну партію технічної допомоги від Японії. Ця країна – одна з провідних економічних лідерів сучасного світу – активно та дієво підтримує український народ у боротьбі проти агресії рф. А завдяки діловим зв’язкам та дружнім стосункам з найбільшими мегаполісами, напрацьованими міською владою Дніпра, значну допомогу від японського народу отримує саме наша громада.

Партія потужних генераторів нещодавно надійшла з Японії до Дніпра. Прилади встановлять  та будуть використовувати  у котельнях комунального підприємства «Теплоенерго», щоб в екстрених ситуаціях забезпечити стабільну роботу та постачання тепла дніпрянам.

— Такої кількості генераторів вистачить, щоб обладнати близько 70 обʼєктів теплопостачання, – сказав Андрій Клименко, керівник комунального підприємства “Теплоенерго”. –  Котельні зможуть працювати автономно за відсутності електроживлення. А відтак містяни будуть з теплом. У межах співпраці з Японією до кінця цього року очікується ще низка спецтехніки та генераторів.

Наприкінці 2023 року Дніпро отримав від Японії велику партію допомоги – 142 генератори.

Устаткування закупила та передала Японська система міжнародного співробітництва (JICS) у межах угоди між урядом України та Японським агентством міжнародного співробітництва (JICA).

Крім того, японська сторона передала Дніпру потужну техніку  для розбору завалів, що залишаються після ворожих обстрілів, та прибирання. Зокрема, комунальні служби отримали високотехнологічні екскаватор та бульдозер. Машини допоможуть працівникам комунальних служб швидко ліквідовувати пошкодження та прибирати уламки, що залишаються після атак агресора.

Міська влада щиро подякувала нашим друзям з Японії за велику підтримку Дніпра.

– Ми вітаємо цю системну допомогу від уряду та народу Японії,  – зазначив мер Дніпра Борис Філатов. – Усі поставки відбуваються саме так, як було обіцяно, а потужності наданих генераторів добре підходять для потреб теплового постачання міста. Це є дуже важливим. Тож велика вдячність нашим японським друзям і всім, хто долучається до цього процесу.

Техніка вже дуже допомогла

Техніка, яку отримує Дніпро від зарубіжних партнерів, вже допомагає міським службам відновлювати інфраструктуру  після ворожих ударів  та забезпечувати комунальні послуги для людей.

Зокрема, нещодавно комунальники оперативно та якісно відновили теплопостачання великого житлового масиву Придніпровськ, що постраждав від атаки ворога 13 лютого. Голова Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак подякував комунальникам та меру Дніпра за повернення тепла  людям:

“Придніпровськ – з теплом. Подачу тепла в житлові будинки масиву комунальники героїчно відновлювали після ворожого удару, який росіяни вчинили в ніч проти 13 лютого. Тоді уразили енергетичну інфраструктуру. Найбільше постраждав саме цей житловий масив обласного центру.

Ремонтники працювали без упину. Поступово опалення повернули до будинків. Вже прогріваються класи у тамтешніх школах та лікарнях. 

Дякую керівництву держави, міській владі в особі очільника Дніпра Бориса Філатова, з яким ми постійно були на зв’язку. Енергетикам і комунальникам – подяка за титанічну працю! Всі оперативно включилися в роботу – це й дало результат”.

Чехія надає обладнання для лікарень  міста 

Надсучасні технології – для порятунку людських життів. Комплекти VR – окулярів для реабілітації поранених та постраждалих – такі цінні дарунки передали лікарям 16-ї міської лікарні представники чеського уряду та ділових кіл

Партію допомоги для Дніпра привезла поважна делегація чеських посадовців та бізнесменів, очолювана послом Чеської Республіки в Україні Радеком Пехом та урядовим уповноваженим у справах відбудови України Томашем Копечним.

Чехія є надійним партнером України й Дніпра. Саме ця держава взяла патронат щодо відновлення міста та області загалом після численних ударів, що спричиняє держава-агресор.

– Ми знаходимося тут,  щоб надавати і військову допомогу, і гуманітарну підтримку звичайним людям, – підкреслив під час візиту до нашого міста Томаш Копечний, урядовий уповноважений  Чехії у справах відбудови України, який зустрівся з очільником міста Борисом Філатовим. – Хочу запевнити, що ми – на боці вашої країни, пліч-о-пліч з вами.


Міський голова Борис Філатов зазначив, що Дніпро вітає послідовний підхід чеських партнерів та готовий і надалі робити все необхідне, щоб ця співпраця приносила користь людям. 

– Лише вчора ми провели безкінечну добу, долаючи наслідки чергової російської атаки, коли десятки тисяч людей опинилися без води та світла, – зауважив мер. – А сьогодні ми зустрічаємося з великою чеською делегацією та проводимо великий бізнес-форум. Вчора ми евакуювали пацієнтів зі знеструмленої лікарні, а сьогодні — будуємо нові бізнесові звʼязки.

Бонні Керролл зміцнює стосунки Дніпра з американськими містами-партнерами

Влада Дніпра постійно дбає про розвиток співпраці з міжнародними партнерами – в інтересах міста. Днями міський голова Борис Філатов зустрівся з Бонні Керролл, очільницею міжнародної гуманітарної організації TAPS,  що опікується допомогою сімей загиблих воїнів.

Під час зустрічі з мером Дніпра мова йшла про подолання наслідків ворожих обстрілів міста та підтримку родин загиблих під час боротьби з агресією рф.

– Пані Керролл є справжнім другом українського народу і насамперед Дніпра, – зазначив мер Дніпра Борис Філатов. – Вона завжди допомагає — як у міжнародному сенсі, так і практично. Від нашого міста в Америці вона є послом, котра спілкується з мерами, а також посадовцями і конгресменами. Бонні Керролл багато робить для зміцнення наших стосунків з американськими містами-партнерами. Це Амарилло (штат Техас) та Гранд-Репідс (штат Мічиган).

– Ми доносимо до спільноти США і до всього світу, що відбувається в Україні, і якою важливою є роль цього прекрасного міста, — підкреслила Бонні Керролл.

Автобуси, карети швидкої та комунальна техніка від Кельна

 Німецький Кельн є містом-побратимом Дніпра та підтримує його людей з перших тижнів повномасштабної війни.

На фото: акція у німецькому м.Кельн на підтримку України

Серед інших домовленостей, укладених мером Борисом Філатовим, Дніпро отримав від Кельна 5 великих пасажирських автобусів, машини швидкої, низку гуманітарних та медичних вантажів, різне устаткування — зокрема для лікарень і шкіл. А ще близько 300 генераторів, пожежну машину та спецавтівку порятунку тварин для рятувальників.

Автобуси з м.Кельн виявились дуже потрібною допомогою після того, як Дніпро пережив один з найскладніших моментів війни. 

Восени 2022 року ворог потужним ракетним ударом знищив велике автотранспортне підприємство в Дніпрі. Внаслідок цього, на жаль, загинули люди та було знищено понад 100 великих пасажирських автобусів. Завдяки героїчній праці міських транспортників та допомозі дружніх міст – Києва, Вінниці, а також відповідального бізнесу – міська система перевезень вистояла та продовжила стабільно працювати в інтересах дніпрян, аби люди могли вчасно дістатися на роботу та додому.

Поряд із дружніми українськими містами саме влада німецького міста Кельн невдовзі змогли знайти, підготувати та доправити до  Дніпра п’ять комфортабельних автобусів, які тепер перевозять містян.

— Це дуже великі автобуси, які можуть перевозити понад 160 пасажирів. Вони у хорошому стані. Хочу окремо ще раз подякувати всім жителям міста Кельна, а також особливі слова подяки – на адресу мера Кельна, пані Генрієти Рекер, – сказав Борис Філатов.

Міський голова наголошує, що це німецьке місто стабільно підтримує  Дніпро – надаючи генератори, які дуже актуальні та затребувані в умовах блекаутів, а також машини швидкої допомоги та рятувальне обладнання.

На знак вдячності за велику допомогу, яку Кельн надає Дніпру та містянам у надскладні роки великої війни, нещодавно один з великих бульварів в самому центрі міста (колишній Катеринославський)  отримав нову назву – Кельнський.

Трамвайні вагони з німецького Лейпцига для дніпрян

Європейські країни та міста-партнери ефективно підтримують транспортну галузь нашого міста. Приміром, за останні 4 роки Дніпро отримав від Лейпцига 50 трамваїв. Вони комфортабельні, добре виявили себе в процесі експлуатації, а головне – полюбилися дніпрянам.

Ще 26 зручних трамвайних вагонів, які були в експлуатації, Дніпро отримає з м.Лейпциг у цьому році.

– Наприкінці минулого року місто Лейпциг самостійно звернулося до Дніпра з пропозицією передати трамвайні вагони, – зазначає Іван Васючков,  заступник начальника управління транспорту департаменту транспорту та транспортної інфраструктури міськради. – Після перемовин дійшли згоди щодо купівлі цих вагонів за символічну вартість – 1200 євро. В цю суму входить оформлення документів, логістичні витрати, вартість сировини. Ця цифра є нижчою, ніж навіть ринкова вартість сировини. 

За планом перші трамваї з партії, що надійдуть з м.Лейпциг, вийдуть на вулиці Дніпра  наприкінці весни 2024 року.

У трамвайних вагонах модернізовано салони, освітлення, встановлено системи кондиціонування кабіни водія. КП «Дніпровський електротранспорт» вже має досвід адаптації таких вагонів під вітчизняну колію. Також є цілком позитивний досвід експлуатації німецьких трамваїв.

– Ці трамваї дуже важливі для міста, їх надходження – вкрай вчасне, – зазначає Іван Васючков. – Наразі доводиться експлуатувати багато старих, менш технологічних вагонів, ремонтувати які дуже дорого. Тому таке оновлення – отримання вагонів, що пройшли модернізацію та є на 30%  більш енергоефективними – забезпечить більш стабільну роботу електротранспорту у Дніпрі.

Категорія: Війна, Влада, Новини Дніпра, Тема дня

Позначки: , , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: