Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ Як росіянин Максим Гошовський вивчає українську мову у Дніпрі

Активіст Євромайдану та волонтер Максим Гошовський народився і виріс у російській федерації. Після закінчення школи він приїхав у Дніпро до своєї бабусі і залишився тут жити. Але згодом чоловік був вимушений доказувати своє право на життя в Україні.

У травні 2022 року  Максима спинили на трасі у Полтавської області, коли він віз гуманітарну допомогу для тварин з Києва до Дніпра, й виявили непорядок з документами. Він на на п’ять днів прострочив термін перебування на території України, через що росіянину загрожувала депортація.  У жовтні 2022 року житель Дніпра Максим Гошовський виграв суд проти Міграційної служби Полтавщини, яка хотіла його депортувати, а згодом виграв і апеляцію. Хоча за документами поки що залишається громадянином росії.

Хоча українська для нього не є рідною, але з того часу як Максим прийняв рішення пов’язати свою долю з нашою країною, він вивчає державну мову.  

–        Я 16 років живу у Дніпрі, але ще до недавнього часу це місто було майже повністю російськомовним, – розповідає Максим Гошовський.  – Утім, я вчив і зараз продовжую вчити українську. Головним чином це відбувається завдяки музиці.

Максим із задоволенням слухає таких виконавців як «Танок на Майдані Конго», Latexfauna,  Курган & Agregat, Вова зі Львова. Дивиться українське кіно. Ще дуже допомагає опанувати мову документообіг, з яким він стикається завдяки роботі.

–        Мені досі страшно розмовляти українською, бо я боюся виглядати як «Азіров», – зізнається Максим Гошовський. – Знаю, що це проблема для багатьох людей. Тому раджу не боятися “азіровщини”. Намагатися, намагатися і ще раз намагатися. Навіть, якщо нас хтось поправляє, треба ставитись до цього нормально. В мене є багато знайомих, які повністю перейшли на українську. Коли я розмовляю з ними, вони мене поправляють, і це добре. У той самий час тим, хто володіє українською, треба бути толерантними до тих, хто тільки навчається.

Фото з відкритих джерел.

Категорія: Війна, Новини Дніпра, Тема дня

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: