Skip to content

«Тепер без жінок стало неможливо видобувати вугілля»: як працюють шахтарки на Дніпропетровщині

«Тепер без жінок стало неможливо видобувати вугілля»: як працюють шахтарки на Дніпропетровщині

У Дніпропетровські області неподалік Павлограда на одній з вугільних шахт жінки стали на заміну чоловікам, які пішли воювати. Так, кожен день 120 жінок спускаються на глибину кілька сотень метрів та виконують складну роботу, – передає «Наше Місто».

Ще близько 2 років тому кількість жінок, які працювали на шахті під землею дорівнювало нулю. Але після початку повномасштабного вторгнення сталися великі зміни. На шахтах неподалік Павлограда за два роки 3,5 тисячі шахтарів стали військовими, що дорівнює п’ятій частині співробітників. Для вирішення проблеми нестачі працівників, на тяжку роботу у шахтах тепер беруть жінок.

«Тепер без жінок стало неможливо видобувати вугілля на Західному Донбасі. Готових фахівців, які прийшли б і працювали в тих умовах, в яких ми працюємо, майже немає. Через війну не вистачає людей”, – розповідає заступник головного виконавчого директора «ДТЕК Павлоградвугілля» Андрій Чернецький журналістам Економічної Правди.

Тож, після скасування заборони жінкам працювати на важких та небезпечних роботах у 2022 році, дедалі більше працівниць проходять навчання, аби опанувати новий фах та стати шахтарками.

Одна з шахтарок, Ольга, розповіла, що працює на своїй посаді лише пів року. До повномасштабного вторгнення жінка працювала на Авдіївському коксохімічному заводі, який з 2014 року регулярно випадав під обстріли з боку російської армії. Наразі в Авдіївці ведуться інтенсивні бої. Підприємство практично зруйноване – його відновлення в стає неможливим.

Її колега, Анастасія, працює машиністкою підземних установ. Вона запускає вагонетки які працюють за принципом канатної дороги. Такий підземний транспорт потрібен як для перевезення вантажів, так і для доставки працівників до їхніх робочих місць. Анастасія ділиться, що працює на своїй посаді вже рік. Вона з маленької комірки керує канатною дорогою.

«Тепер без жінок стало неможливо видобувати вугілля»: як працюють шахтарки на Дніпропетровщині

Раніше Анастасія працювала в охоронному холдингу – вона була охоронницею шахти. Вона розповідає, що спочатку під землю було страшно спускатися, але дівчина швидко звикла. За рік отримала третій розряд з чотирьох можливих для її професії. Сама Анастасія родом з Луганщини. Вона каже, що серед її колег чимало людей, які змінили місце проживання і працевлаштування через російську агресію.

Шахта функціонує у чотири зміни, на кожній з яких є кілька машиністів підземних установок. Юлія також обіймає посаду машиністки, але її робоче місце постійно пересувається. Лебідку, що викликає рух вагонетки, телефон та пульт управління встановлюють лише на певній ділянці під час гірничої діяльності. Після завершення роботи на цій ділянці обладнання переміщують в інше місце.

«Тепер без жінок стало неможливо видобувати вугілля»: як працюють шахтарки на Дніпропетровщині

Раніше Юлія працювала в торгівлі в рідному Павлограді. Пів року тому вона прийшла працювати на шахту через її стабільність й має намір залишатися тут і надалі.

Багато хто з жінок каже про переваги роботи на шахті у порівнянні з іншими професіями. Серед них безпека, пільговий пенсійний стаж, можливість отримати житло в гуртожитку та насамперед стабільність.

Машиністка Ірина розповідає, що її минула робота втратила цю саму стабільність.

«Я працювала продавчинею. У нас зникла стабільність: ми то працюємо, то не працюємо. Рівень зарплати упав, а в мене діти. Коли треба забезпечувати сім’ю, дохід відіграє дуже важливу роль», – зауважує шахтарка.

«Тепер без жінок стало неможливо видобувати вугілля»: як працюють шахтарки на Дніпропетровщині

Жінка також жартома каже, що зараз у шахті безпечніше, ніж у торговельному центрі.

«У мене були певні страхи, але у відділі кадрів зустріла свого майбутнього керівника і він мене переконав, що важких робіт жінкам не дають. До того ж мене мотивує те, що я працюю на благо ЗСУ, що я можу допомогти тим хлопцям, які захищають нашу країну. Вклад кожного дуже важливий», – сказала вона.

«Тепер без жінок стало неможливо видобувати вугілля»: як працюють шахтарки на Дніпропетровщині

Окрім того, багато шахтарок розповідають, що планують працювати за цією професією і надалі. Проте чи буде доступною ця сфера для жінок після закінчення війни – сказати важко. Дівчата та жінки, які прийшли працювати на шахту, на заміну чоловікам, витратили чимало часу та сил для того, аби пройти навчання. Тож ці зусилля будуть марними, якщо закон про допуск жінок на важке виробництво буде лише тимчасовим.

Фото: Економічна Правда.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що уперше в історії на шахтах Дніпропетровщини жінки замінили чоловіків, які пішли на фронт.

Категорія: Війна, Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Фотогалерея

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: