Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ Мистецтво під час війни: що зараз відбувається в органній залі Дніпра

Мистецтво під час війни: що зараз відбувається в органній залі Дніпра

У Дніпрі майже чотири десятки років можна насолодитись звучанням органу. У пам’ятці архітектури національного значення – Брянській церкві, розташований будинок органної та камерної музики. Заклад культури працює попри війну. Ми поспілкувались з директором-художнім керівником Антоном Чернетою щоб дізнатись, як працює колектив в умовах повномасштабної агресії проти України, – передає “Наше Місто”.

Брянська церква була побудована незадовго до розпаду російської імперії та революційних подій 1917 – 20-го років. Після приходу до влади більшовиків розгорнулася атеїстична кампанія і релігійна громада була ліквідована. Приміщення церкви було передано металургійному заводу. У різний час тут розташовувались будинок піонерів, спортивний зал, вугільний склад. І ось наприкінці 1980-х років у приміщенні храму облаштували органну залу. 12-тонний механічний орган має 2074 труби. Інструмент виконаний на спеціальне замовлення німецькою фірмою «Зауер» з Франкфурта-на-Одері.

У 2010 році церква була визнана власником будівлі. Але поки що діє Меморандум, згідно з яким заклад культури може використовувати приміщення для своїх потреб.

З початком повномасштабної війни органна зала значно переформатувала роботу. Було змінено репертуар, частина колективу виїхала за кордон, до закладу прийшли працювати нові люди.

Їздять працівники будинку органної та камерної музики і на передову щоб поділитись своєю творчістю з захисниками. Особливі відносини у колективу склалися з 25 окремою повітрянодесантною бригадою.

Зазначимо, що на початку вторгнення в Україну, у березні 2022 року війна в прямому сенсі торкнулася пам’ятки архітектури – за кілька сотень метрів був приліт. У органній залі постраждали вітражі.

В управлінні з питань охорони культурної спадщини міськради зазначають, що це не єдина пам’ятка, що була пошкоджена. Проте бюджетного фінансування на виконання реставраційних робіт наразі не виділяють.

Та попри війну, органна зала продовжує працювати і дарувати позитивні емоції мешканцям Дніпра та гостям міста.

Детальніше – у нашому відео.

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Унікальний Дніпро

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: