Site icon Наше Місто

День Святого Валентина: як Дніпро поєднує серця

День Святого Валентина

14 лютого в Україні вже традиційно відзначають День Святого Валентина, або День всіх закоханих. Це друге за популярністю свято у світі після Різдва. Воно було започатковане у Римі ще у III столітті, але стало популярним лише в XIX столітті. А у Дніпро закордонне свято прийшло на початку 90-х років минулого століття.

У День Святого Валентина люди висловлюють свою любов і прихильність один одному. Цей день часто пов’язаний з романтикою, подарунками та приємними сюрпризами. А зробити свято особливим можуть справжні почуття, які викликають в організмі людини бурхливу хімічну реакцію. Кореспондент “Нашого міста” з’ясовував, що приховується за почуттям любові.

Коли ми закохані, рівень дофаміну, норадреналіну та окситоцину в нашому мозку зазвичай буває високим. Саме ці гормони можуть викликати такі відчуття, як ейфорія, хвилювання та прихильність.

Хімія кохання може посилюватися в День Святого Валентина через те, що люди відчувають сильні емоції – радість, збудження та власне любов. Ці емоції й призводить до вивільнення гормонів і нейромедіаторів, які сприяють хімічній реакції в організмі.

Міцний організм із здоровим гормональним фоном реагує на День усіх закоханих адекватно та готовий його відзначати. А саме свято – це вже перша ластівка весни, вважає психолог Максим Реуцький. 

Зміна хімії виникає, коли продовжується світовий день, – розповідає психолог. – Організм прокидається з нормальною метою, з поміж іншого й продовжити свій рід. У всіх це по-різному. Якщо людина сильна, молода, все відбувається гармонійно. Ми бачимо, як зростає увага хлопців до дівчат. Якщо організм ослаблений, то люди відчувають дискомфорт, злість, їх дратує свято та його символи.

Він додає, що день всіх закоханих – насамперед свято молоді, але часто його відзначають і дорослі пари. В організмі молодих та дорослих закоханих відбуваються одні й ті ж хімічні реакції, але у молоді вони інтенсивніші.

Як хімія кохання посилюється в День Святого Валентина

Ці гормони взаємодіють між собою, викликаючи у нас симптоми закоханості:

Хімія любові зазвичай триває від 12 до 18 місяців. Після цього рівень гормонів поступово знижується, і ми починаємо бачити об’єкт симпатії більш реалістично. Однак навіть після цього періоду ми все ще можемо відчувати сильні почуття до цієї людини, якщо між нами склалися міцні стосунки.

Хімія любові – це складний процес, який до кінця не вивчений. Однак дослідження показують, що вона відіграє важливу роль у розвитку любовних стосунків. На їхню тривалість впливає гормон прив’язаності – вазопресин. Він виробляється в гіпофізі та відповідає за бажання, агресію та ревнощі. 

Крім цих трьох основних хімічних речовин, в любові також беруть участь інші нейромедіатори та гормони, такі як серотонін, кортизол, тестостерон.

Підвищує рівень щастя

Фото: Валерій Кравченко

Психологи загалом позитивно ставляться до Дня Святого Валентина. Вони вважають, що це свято може бути корисним для зміцнення стосунків і підвищення рівня щастя.

Загалом психологи кажуть, що День Святого Валентина – позитивне свято, яке допомагає людям висловити своє ставлення до коханих. Це може бути часом для романтики, розваг і спогадів.

У цього свята дуже романтична історія, бо за легендою, Валентин вінчав воїнів, яким не можна  було одружуватися. Зараз це дуже символічно, бо багато хлопців та дівчат створюють родини,перебуваючи на військовій службі. В цьому є символізм нашого часу. Тому зараз це свято гостріше сприймається, ніж до війни, – вважає психолог Максим Реуцький.

Дніпро подарував закоханим крила

Волонтерка Яна зі Слов’янська та військовий Алан вважають День Святого Валентина важливим для себе святом. Пара зараз на піку свого кохання, якому лише три місяці. 

Наші серця горять, хочеться жити, творити. В мене просто крила виросли, – каже Яна.

Наприкінці січня закохані стали чоловіком та дружиною. Весільна церемонія відбулася у Дніпрі і тепер наше місто увійде в історію цієї родини.Річ у тім, що Алан захищає Україну на передовій, але не має українського громадянства. Через це жоден РАЦС не погоджувався розписати пару. За словами Яни, у Слов’янську відмовили через відсутність перекладача, а у Харкові молодятам виставили рахунок – понад 10 тисяч гривень. 

У Дніпрі ми за тиждень все вирішили. Допомогли волонтери.  Вони не лише вирішили питання з офіційним оформленням шлюбу, а допомогли з візажистом та зачіскою для мене, привезли букет та торт, – розповідає Яна.

Фото: Ксенія Лучиста

Будемо живі – відсвяткуємо День Святого Валентина,- додає щслива жінка. Зараз молода сім’я, що народилася у Дніпрі, знаходиться у зоні бойових дій. 

Хто такий святий Валентин

Існує кілька легенд про святого Валентина, але найбільш поширена з них пов’язана з Римською імперією III століття.

За легендою, Валентин був християнським священником, який таємно вінчав молодих людей, які не могли одружитися через указ імператора Клавдія II. Клавдій вважав, що неодружені чоловіки є кращими солдатами, тому він забороняв їм одружуватися.

Валентин продовжував таємно вінчати молодих воїнів з їхніми коханими, але про це стало відомо імператору. Клавдій наказав стратити Валентина 14 лютого 269 року.

Інша легенда розповідає про Валентина, який був лікарем і жив у Римі в III столітті. Він був відомий своєю добротою і співчуттям, і часто допомагав людям, які були ув’язнені в римських катакомбах.

Одного разу до Валентина звернулася молода жінка, чию дочку було ув’язнено за те, що вона християнка. Валентин полюбив дівчину і написав їй любовний лист, підписавши його “Ваш Валентин”. Вважається, що цей лист став першим в історії любовним листом.

Дівчина була звільнена з в’язниці, і вона та Валентин одружилися. Утім, їхнє щастя було недовгим, оскільки Валентина було страчено 14 лютого 269 року.

Незалежно від того, яка легенда є правдою, День Святого Валентина став святом любові і прихильності. 

Цікаві факти про День Святого Валентина

Нагадаємо, раніше ми писали історію водія тролейбуса з Дніпра, який за кермом зустрів своє кохання.

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Тема дня

Позначки: , , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також:

Exit mobile version