Site icon Наше Місто

Натуральні вітаміни vs пігулки: сімейна лікарка з Дніпра розповіла, як подолати авітаміноз

Зима добігає кінця і ми відчуваємо втому, апатію та зниження працездатності. Більшість людей вважає, що це може бути пов’язано з сезонним авітамінозом, коли організму не вистачає вітамінів та мікроелементів, необхідних для його нормальної роботи. Лікарка з Дніпра розповіла, що таке авітаміноз, які причини виникнення та як його подолати.

Чим авітаміноз відрізняється від гіповітамінозу

Авітаміноз – патологічний стан, спровокований практично повним виснаженням «вітамінних ресурсів» організму людини. Він частіш за все виникає в зимово-весняний період, коли змінюється характер харчування. 

-Люди обробляють їжу термічно, п’ють мало води, менше вживають свіжих овочів та фруктів, – пояснила сімейна лікарка Ольга Юріївна. – На стан здоров’я також впливає хронічний стрес та нестабільний сон. Але причин авітамінозу значно більше. Це і проблеми з кишково-шлунковим трактом, коли погіршується всмоктування вітамінів, генетичні захворювання тощо.

Як з’ясувалось, авітаміноз – це крайній ступінь дефіциту вітамінів, який зустрічається рідко. Більш поширеним явищем є гіповітаміноз, коли в організмі спостерігається нестача одного або декількох вітамінів, але не їхня повна відсутність.

-Проміжний стан – гіповітаміноз, зниження кількості вітамінів в організмі. Тоді симптоми неспецифічні – погіршення самопочуття, млявість, втомлюваність, суха шкіра, ламкість волосся, – додала Ольга Юріївна. – А коли вже починає розвиватися авітаміноз, то нестача кожного вітаміну має свою симптоматику. Людина може запідозрити, що в неї знижується кількість вітамінів в організмі. У такому випадку потрібно звернутися до лікаря, виключити інші стани. А якщо діагностується авітаміноз, то попереду у пацієнта серйозне медикаментозне лікування.

Авітаміноз – достатньо тяжкий стан, при повноцінному харчуванні людини він не може виникнути. Зазвичай пацієнти звертаються до сімейних лікарів з ознаками гіповітамінозів.

– Дівчата звертаються з проблемами випадіння волосся, багато людей мають анемію, особливо підлітки. Вони намагаються коригувати своє харчування, але дитина в пубертатному періоді дуже потребує раціонального і повноцінного харчування. Коли вони починають себе обмежувати в кількості, на жаль вони себе обмежують і в якості, – підкреслила сімейна лікарка.

Тому, щоб запобігти розвитку авітамінозу та гіповітамінозу можна вживати для профілактики вітамінно-мінеральні комплекси. Але, щоб уникнути ускладнень, краще порадитися з лікарем, відкоригувати свій раціон і спосіб життя.

-Так само як і авітаміноз, при зловживанні вітамінами може розвинутись гіпервітаміноз. Небезпечна ситуація. Наприклад, надлишок вітаміну Д, А та Е. У вагітних навіть можливе виникнення вад розвитку дитини. Це серйозна ситуація, що потребує втручання лікаря.

Які вітаміни потрібно пити при авітамінозі

Для ефективної боротьби з гіповітамінозом важливо визначити, який саме вітамін чи їхня комбінація потрібні організму на даний момент.

-Є вітаміни, рівень яких ми можемо визначити лише при лабораторному обстеженні. Наприклад, вітамін Д та фолієву кислоту,- пояснила Ольга Юріївна. – Кількість мікроелементів в організмі таких, як калій, натрій, магній, залізо також пов’язана зі станом гіповітамінозу. Так сухість шкіри – це симптом, який вказує на те, що людина вживає недостатньо рідини, зловживає засобами гігієни чи деякими медичними  препаратами, а також – на дефіцит вітамінів С, Е, А.

Випадіння волосся – симптом який турбує багатьох жінок. Дехто вживає вітамінний комплекс «Біотин» щоб припинити цей процес.

-Я до цього ставлюся позитивно, «Біотин» покращує стан волосся, шкіри та нігтів, – каже Ольга Юріївна. – Але потрібно з’ясувати причину випадіння волосся. Це може бути не лише нестача вітамінів, а й порушення гормонального стану жінки, хронічний стрес, анемія. Тож не завжди «Біотин» може вирішити усі проблеми жіночої краси.

Проблеми з пам’яттю, безсоння та поганий стан нігтів – ці неприємні явища можуть вказувати на дефіцит кальцію в організмі. Але лікарка не радить приймати його без консультації з фахівцем.

-Потрібно дізнатись рівень кальцію в організмі. А вживати кальцій потрібно з вітаміном Д, бо він засвоюється саме в такій комбінації, – радить Ольга Юріївна. – До того ж, надлишок кальцію завдасть більше шкоди, ніж користі. Він може відкладатись у нирках у вигляді каменів.

Вітамін D пов’язують із деякими гострими й хронічними хворобами та станами: остеопорозом, карієсом у дітей, пародонтитом, аутоімунними й неврологічними розладами, цукровим діабетом тощо.

-Дефіцит вітаміну Д – наша регіональна особливість. Коли проводимо лабораторне обстеження, то констатуємо, що лише одна людина з десяти має достатній рівень. А левова частка пацієнтів має дефіцит вітаміну Д, – повідомила сімейна лікарка.

Йод – це мікроелемент, який важливий для роботи всіх органів і систем людини, а найбільше — щитоподібної залози. При йододефіциті відчувається втома, слабкість, депресія, шкіра стає більш сухою і втрачає еластичність, тіло набрякає.

-Ми живемо у регіоні, де спостерігається йододефіцит. Тож вживання препаратів йоду в розумному дозуванні не завадить, але все рівно потрібно порадитись з лікарем-ендокринологом, – підкреслила Ольга Юріївна.

Натуральні вітаміни: плюси та мінуси

Подолати нестачу вітамінів допоможуть також доступні продукти харчування. Залежно від того, якої речовини не вистачає, слід збагатити свій раціон відповідними стравами:

Products rich in vitamin A. Healthy eating concept

Ольга Юріївна підкреслила, якщо людина харчується повноцінно, багато вітамінів вона отримує з їжі. Але вони не можуть забезпечити добову потребу, бо не завжди засвоюються організмом.

Читачам «Наше місто» сімейна лікарка радить раціонально харчуватися, позбутися шкідливих звичок, більше гуляти на свіжому повітрі та уникати стресу. Ці банальні рекомендації може виконувати кожен, але вони дійсно дієві у боротьбі з гіповітамінозом. Сподіваємося, що ці поради допоможуть вам зустріти весну бадьорими, активними і сповненими енергії!

Нагадаємо, раніше ми повідомляли про те, як підтримати здоров’я взимку.

Категорія: Інтерв'ю, Новини Дніпра, Новини здоров'я Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Тема дня

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також:

Exit mobile version