Skip to content

Закон про тишу в Дніпрі 2024: до котрої можна шуміти вдома та на вулиці

Закон про тишу в Дніпрі 2024: до котрої можна шуміти вдома та на вулиці

В Україні є закон про дотримання тиші у певний час. Згідно з ним громадяни у квартирах та на вулиці не мають заважати сусідам та людям навколо, створюючи будь-який шум, – передає «Наше Місто».

Таким чином, згідно з п.9 Правил користування приміщеннями житлових будинків і гуртожитків, затверджених постановою КМУ від 8.10.1992 року №572 та ст.24 Закону України Про забезпечення санітарного та епідемічного добробуту населення, заборонено:

  • З 22:00 до 08:00 кричати чи голосно співати, користуватися гучними музичними інструментами, запускати феєрверки чи користуватись піротехнічними засобами тощо.
  • Окрім того, проводити ремонтні роботи, що супроводжуються шумом, заборонено у робочі дні з 21:00 до 08:00, а також у святкові та неробочі дні.

Загалом у випадку проведення ремонту власник чи мешканець оселі має повідомити мешканців прилеглих квартир або приміщень у гуртожитку про початок ремонтних робіт.

  • З 8:00 до 21:00 у святкові та неробочі дні можна проводити ремонт, під час якого з’являється гучний шум тільки у разі згоди сусідів. Також такий шум не повинен перевищувати санітарні норми.

Що робити, якщо сусіди порушують режим тиші

У разі порушення закону про дотримання тиші мешканці мають право звернутися до поліції, зателефонувавши у 102. У свою чергу правоохоронці мають зафіксувати факт порушення тиші та скласти протокол про адміністративне правопорушення, який буде правовою підставою до подальшого покарання чи накладання штрафу.

Іншим способом захисту своїх прав є звернення з позовом до суду – потерпілий може подати позов на відшкодування моральної чи матеріальної шкоди. Але для того, аби рішення суду було на користь позивача, необхідно мати досить докази:

  • звернення до поліції;
  • показання сусідів;
  • медичні довідки про завдання шкоди здоров’ю (лікарняний лист, довідка від лікаря, докази порушень сну, погіршення слуху, нервових розладів тощо).

Зафіксувати таке правопорушення можна за допомогою відео- чи аудіозапису, або протоколом від поліції.

Що загрожує порушникам тиші

Згідно зі статтею 182 КупАП недотримання тишу у зазначений час тягне за собою попередження або накладення штрафу на громадян від 5 до 15 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Якщо особа регулярна вчиняє такі дії – можливе накладення штрафу від 15 до 30 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян із конфіскацією предметів порушення тиші.

Накладення штрафу на посадових осіб та громадян-суб’єктів господарської діяльності — від 15 до 30 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, як у Дніпрі пасажир напав на водія, бо хотів безкоштовно проїхати на автобусі.

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Україна

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: