Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ Дніпро – лідер зі створення ОСББ: у чому переваги колективного управління будинками

Дніпро – лідер зі створення ОСББ: у чому переваги колективного управління будинками

З кожним роком кількість об’єднань співвласників багатоквартирних  будинків у Дніпрі зростає. Містяни гідно оцінили переваги колективного управління своїм майном. Вочевидь, що разом легше вирішувати найскладніші проблеми.

Наразі більше третини великих будинків міста перейшли саме на таку форму управління своєю спільною нерухомістю. Це один з кращих показників у країні. На думку дніпрян, колективне керування господарчими справами своїх будинків більш ефективне. Особливо у військовій час, коли іноді рішення треба приймати негайно у співпраці з міською владою. У чому переваги такого управління? В актуальній темі розбиралися журналісти «Нашого міста».

Краще, коли мешканці самі собі господарі

Пам’ятаєте знамениту фінальну фразу Остапа Бендера про бажання перекваліфікуватися в управдоми. Ще сто років тому великий комбінатор був упевнений, що це професія майбутнього, яка передбачає великі можливості та перспективи. Зрозуміло, не для одного тільки керуючого.

Сьогодні якраз і настав час ініціативних, креативних керівників, здатних ефективно реалізувати колективну волю мешканців.

– Я 20 років відпрацював головою ЖБК у своєму будинку, – розповідає Олег Браславець, голова ЖБК 118 “Ореол”. – А коли у 2016-му стали створювати ОСББ, мене запросили його очолити. У чому переваги об’єднання? Вони очевидні. Люди переводять гроші на розрахунковий рахунок свого будинку, можуть перевіряти, контролювати витрачання. Жителі самі  є господарями. Завжди казав, що  коли люди самі, хай і частково, оплачують роботи по будинку, вони набагато відповідальніші. ЖЕК робить безкоштовно і що! Пам’ятаю, поставили у під’їзді вікна. Жителі нічого не платили! А потім почали знімати ручки, фурнітуру. Це ж все нічийне! Ну а ті, хто хоча б частину, за програмою співфінансування, заплатив за це, ставляться до свого спільного майна набагато дбайливіше.

Дніпро – лідер зі створення ОСББ: у чому переваги колективного управління будинками

Олег очолює ОСББ лише в будинку, де в нього є нерухомість. Але він також є виконавчим директором у декількох інших будинках. Мешканці відчули його енергійність та наполегливість, коли наприкінці грудня минулого року неподалік трапився «приліт».

 – Прожили у будинку майже 36 років, – констатує  Інна Луценко, жителька одного з будинків. – Пам’ятаю страшний вибух. Посипалася штукатурка, вилетіли вікна, двері. Але міські служби підключилися миттєво. Нам одразу стали допомагати. Дуже дякую меру Борису Філатову, комунальникам, волонтерам. Усім, хто не залишив нас у біді. Звісно, велика дяка нашому голові об’єднання, який відгукнувся на всі наші запити.

Послуги стали кращими, а квартплата зменшилася  

Ще один переконливий приклад переваги ОСББ – декілька об’єднань мешканців будинків на вулиці Д. Галицького . Їх очолює приватний підприємець Віктор Білявцев. Колись він ремонтував телевізори, ігрові автомати та іншу техніку.

Дніпро – лідер зі створення ОСББ: у чому переваги колективного управління будинками

Але поколесивши по Європі, Віктор Миколайович вирішив змінити життя на краще в своєму місті та, зокрема, у будинку,  в якому живе.

  – Перше об’єднання, яке я очолив – будинок на Данила Галицького, 41, – розповідає голова правління ОСББ. – Це було у грудні 2016-го. Будинок 1968 року був у жалюгідному стані. Почали працювати. Власними силами поміняли труби, двері, відремонтували каналізацію, оновили фасад,   встановили на всіх під’їздах домофони. За програмою співфінансування поміняли вікна.

 Коли жителі будинків, що знаходяться поруч, побачили позитивні зміни, вони також запросили Віктора Білявцева очолити їхні об’єднання.

Зараз ініціативний дніпрянин головує  вже у десяти ОСББ. Своєю роботою та співпрацею з міською владою він задоволений. Цікаво, що комунальні послуги у цих багатоповерхівках  стали кращими, а квартплата навпаки зменшилась. Звичайне диво!

Віктор Білявцев зазначив, що його ОСББ вже взяли участь не менш ніж  у 10 програмах співфінансування. Братимуть участь в них і надалі. Тобто на власному прикладі наш земляк довів, що життя завжди можна змінити на краще!

Як саме створити ОСББ: покрокова інструкція

Зазначимо, що  подібних прикладів у Дніпрі доволі багато.

– Наше місто – один з лідерів зі самоорганізації, – зазначає Владислав Макарець,  начальник організаційного відділу департаменту з питань самоорганізації населення міськради. – Наразі у нас  близько 1900 будинків ЖБК, або ОСББ, або ОК ЖБК, що складає понад 30 відсотків від всього житлового фонду багатоквартирних будинків міста. Це доволі високий  показник і їх стає все більше.

Дніпро – лідер зі створення ОСББ: у чому переваги колективного управління будинками

Як саме створити ОСББ? З таким питанням дніпряни звертаються до нас все частіше.

Покроковий шлях створення об’єднання розповів  Владислав Макарець.

1. Визначитися з головою ОСББ, та членами правління

–  Насамперед треба визначитися, хто буде очолювати об’єднання співвласників,- каже чиновник. – Хто буде входити до правління. Яка буде квартплата. Для цього треба створити ініціативну групу.

2. Скласти перелік співвласників будинку (власників квартир)

– Це один з проблемних моментів, тому що не всі знають навіть про своїх сусідів, – розповідає Владислав. – Тим більш, що йде війна – багато хто виїхав з осель. А треба ж сповістити усіх мешканців будинку. Що робити, коли їх немає? В такому випадку міська влада безкоштовно надає відомості, щодо співвласників та квадратних метрів їхніх квартир.

Така послуга діє вже кілька років.  Для цього необхідно звернутися до департаменту адміністративних послуг та дозвільних процедур міськради (вул. Старокозацька, буд.№ 58, кімната 213).

3. Визначитися з головними питаннями

Треба визначитися з ініціативною групою, яка підготує питання для розгляду на установчих зборах: назва ОСББ,  проєкт статуту, кошторису та штатного розпису, – каже Владислав. – Тобто необхідно визначитися як саме, за які кошти буде проходити господарча діяльність будинку.

4. Провести установчі збори

Необхідно сповістити усіх мешканців та у зручний для більшості час провести установчі збори (попередити про них мешканців за 10 днів),  визначитись з принциповими питаннями, які напередодні підготувала ініціативна група, – зазначає Владислав Макарець. – За необхідності можливо провести письмове опитування. Зазначу, що зараз спростилась процедура створення ОСББ. У листопаді 2023-го набрав чинності відповідний закон. Протокол перших установчих зборів не потребує підпису нотаріуса. Зменшилася кількість голосів, необхідних для затвердження кошторису. Тобто рішення про створення об’єднання та розміру  внесків може бути в одному протоколі, за який проголосували більше половини жителів будинку.

5. Зареєструвати ОСББ

– Після того, як більшість мешканців будинку на установчих зборах затвердить рішення про умови існування об’єднання, треба піти до державного реєстратора та відкрити банківський рахунок, – резюмує Владислав Макарець.- Надалі або ж державний реєстратор, або це може бути нотаріус, зареєструє вам ОСББ і все.

Зазначимо, що  усім ОСББ необхідно врахувати зміни в Законі України № 2866 «Про ОСББ» та Законі України № 417 «Про особливості здійснення права власності в багатоквартирному будинку», які чинні вже з 10 листопада 2023 року.

Ці зміни спростили процес створення ОСББ.

Дніпро – лідер зі створення ОСББ: у чому переваги колективного управління будинками

– Згідно з цими змінами нині установчі збори ОСББ можуть проводити у режимі онлайн, – пояснює Ольга Федик, державний реєстратор фізичних та юридичних осіб підприємців департаменту адміністративних послуг та дозвільних процедур Дніпровської міської ради. –  Крім цього, зміни і у порядку голосування. Кожен співвласник або його представник, який взяв участь у голосуванні, має заповнити листок опитування та підписати його власноруч або за допомогою електронного підпису. Також тепер усі рішення установчих зборів оформляє протокол, який також зазнав змін. Як тепер він має виглядати? Відповідь можна знайти у 6-й статті  Закону України «Про ОСББ». Крім цього, тепер є заборона на рішення, за які проголосувало менше ніж 50 %. Щодо розміру внесків, членів правління, кошторису – менш ніж 67 %. Щодо відключення від централізованих комунальних послуг – менш ніж 75 %.

Усі консультації щодо створення ОСББ чи ЖБК можуть надати у департаменті з питань самоорганізації населення ДМР за номером: (063) 340 -94- 77.

 Олександр Разумний, фото Валерія Кравченка та Володимира Федорищева.

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Тема дня

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: