Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ 10 тисяч нових випадків за рік: яка ситуація з захворюваністю на рак на Дніпропетровщині

На початку лютого людство кидає виклик жахливій хворобі – онкології. Всесвітній день боротьби проти раку є не лише нагадуванням про масштаби проблеми, але й дає надію на об’єднання зусиль у пошуках кращих методів профілактики, діагностики та лікування. Статистика невтішна. На Дніпропетровщині понад третина жінок звертаються до лікарів у запущеній стадії захворювання. Про це повідомив на брифінгу завідувач обласним мамологічним центром КП «Дніпровський обласний клінічний онкологічний диспансер» Сергій Приходько, пише «Наше місто».

За 2022 рік у Дніпропетровській області зафіксовано майже 10 тисяч нових випадків раку, повідомив Сергій Приходько.

«Понад 4,9 тисяч людей, хворих на рак, померли протягом року, що складає 23,5% від загальної кількості зареєстрованих випадків. Це жахлива статистика, яка підкреслює необхідність раннього виявлення та якісного лікування раку. За даними Державної служби статистики України, питома вага онкологічних захворювань у всіх випадках смертей в Україні складає близько 10%. В 2021 році в Україні було зареєстровано понад 120 тисяч нових випадків захворювання на рак. У Дніпропетровській області захворюваність на рак склала 306 осіб на 100 тисяч населення. Смертність від онкологічних захворювань – 117 осіб на 100 тисяч населення», – повідомив лікар-онколог.

Що варто знати про онкологію

Злоякісне новоутворення – різноманітна група захворювань, які різні за перебігом, проявами, лікуванням, але мають одне спільне – мутантна клітина, яка походить зі здорових клітин, але починає жити власним життям і паразитує на нашому організмі. Якщо не лікувати ці захворювання, вони можуть призвести до смерті людини.

«Злоякісні новоутворення розподіляються за локалізацією. ВОЗ виділяє п’ятірку найбільш поширених захворювань на рак серед людей. Це рак молочної залози, легень, прямої кишки, передміхурової залози, шлунку. В Україні серед чоловіків до першої п’ятірки входять: легені, передміхурова залоза, ободова кишка, пряма кишка та шлунок. Серед жінок – молочна залоза, тіло матки, ободова кишка, пряма кишка та шийка матки. Рак шийки матки є найпоширенішим онкологічним захворюванням у 23-х країнах світу», – повідомив Сергій Приходько.

Є такий показник, як «занедбаність» – питома вага пацієнтів, що звернулися вперше на пізніх стадіях захворювання. За статистикою онкологічного диспансеру, показник занедбаності захворюваності на рак молочної залози в Дніпропетровській області у 2022 році складав 35,1%, а у же в 2023 році – 35%. Тобто понад третина жінок звертаються до лікаря з третьою та четвертою стадіями.

«Рак молочної залози можна запідозрити при візуальному огляді. Ми це захворювання визначаємо навіть без застосування додаткових складних методів досліджень. В Україні діє програма скринінгу раку молочної залози. Проводиться мамографія. За рахунок того, шо ефективність лікування суттєво зросла за останні роки, то ці такі пацієнтки живуть тривалий час. Деякі навіть мають повну ремісію. Ми їх лише спостерігаємо», – розповів лікар-онколог.

Фактори ризику

За словами Сергія Приходька, є три умовних фактори, які можуть призвести до онкологічного захворювання. Це фізичні, хімічні та біологічні канцерогени.

  • Фізичні канцерогени – це опромінення. Надмірний вплив Сонця та солярій можуть призвести до раку шкіри.
  • Хімічні канцерогени – це тютюновий дим, алкоголь, миш’як, тощо.
  • Біологічні канцерогени – це коли виникнення злоякісних пухлин спричинили віруси. Наприклад, рак шийки матки, в майже 98% випадків виникає внаслідок дії окремих видів вірусу папіломи.

Ці канцерогени діють на організм людини постійно, але може настати критична межа, коли виникне захворювання. Частіше це відбувається з віком.

«В першу чергу шкідливе паління. Це фактор ризику майже для усіх злоякісних новоутворень. Алкоголь, нездорове харчування. Відсутність фізичної активності та забруднення повітря також є факторами ризику. Деякі хронічні інфекції також можуть призвести до хвороби. Тому люди мають уникати цих чинників. Також не рекомендовано часто робити МРТ та КТ, це доволі високе навантаження, що опромінює», – підкреслив Сергій Приходько. 

Манікюр з гель-лаком вже давно став невід’ємною частиною життя багатьох жінок. Проте, останнім часом в медичній спільноті знову розгорілася дискусія щодо безпечності цієї процедури. УФ-випромінювання, як відомо, є канцерогеном. Ми запитали у онколога, чи може манікюрна сушарка викликати рак шкіри.

«Ми не маємо таких статистичних даних, але я вважаю, що таке випромінювання не може призвести до раку шкіри. Немає факторів, які можуть спричинити ушкодження», – сказав лікар-онколог.

Дігностика

Латинський вислів говорить: «Хто добре діагностує, той добре лікує». Велику роль у лікуванні раку відіграє раннє виявлення хвороби.

«Лікарі первинної та вторинної ланки мають бути обізнаними щодо симптомів раку. Бувають випадки, коли медики не встановлюють правильний діагноз, лікують неефективно, а вже потім у занедбаному стані скеровують пацієнта до онколога. А пацієнти мають не ігнорувати незвичні симптоми. Головний прояв злоякісної пухлини – сама пухлина. Якщо ви виявили утворення, якого раніше не було – це привід звернутися до лікарів. Біль та хворобливий стан – це не до онколога», – запевнив Сергій Приходько.

Лікування

У онкології виділяють три основні види лікування: хірургічне, променеве та медикаментозне. Медикаментозне, це не лише хіміотерапія, про яку всі чули, а й гормональна терапія, імунотерапія, тощо.

«Світ не стоїть на місці, існує тенденція до зменшення обсягів оперативних втручань. Раніше, за принципами онкологічної операції, видалявся повністю орган, або ще й тканини, розташовані поруч. А зараз вже статистично доведено, що не завжди доцільно видаляти повністю орган. Збереження органу не знижує шансів пацієнта на нормальне життя. Але ми маємо допомогти пацієнту одужати», – сказав лікар-онколог.

Як повідомляє Урядовий портал, в Україні пацієнти з онкологією забезпечуються ліками за кількома напрямами. Це дороговартісні ліки, які централізовано закуповує держава. Перелік ліків. Перелік наявних ліків медзаклади мають публікувати на своїх сайтах та інформаційних стендах в приміщенні лікарні. За розподіл ліків у регіонах відповідають обласні департаменти охорони здоров’я. Також перевірити їх наявність у закладі можна за допомогою сервісу Є-ліки . Також пацієнти у стаціонарі забезпечуються безоплатними ліками з Національного переліку.

«Окремої державної програми «Онкологія» вже немає, вона закінчилась  у 2016 році. Закупівля ліків відбувається за рахунок Міністерства охорони здоров’я. Медичний заклад дає щорічну заявку на ліки. Потім ми ці ліки отримуємо. Звісно ми не отримуємо їх одразу всі, є якісь бюрократичні перепони, але забезпеченість ліками суттєво покращилась в порівнянні з 2020 роком. У нас майже постійно є усі крім одного види антигормональних препаратів, які ми можемо надавати нашим пацієнтам безкоштовно. І це не залежить, чи є вони представниками пільгових категорій населення. Вони звертаються до нас за допомогою і є всі підстави надати їм цю допомогу», – пояснив Сергій Приходько.

Самообстеження та скринінг онкопатології (раку шкіри, товстої кишки, шийки матки та молочної залози) допомагають виявити рак на ранніх стадіях, коли лікування буде найбільш успішним.

«По-перше, треба робити хоча б раз на рік загальний аналіз крові та сечі а також біохімічний аналіз крові. Обов’язково флюрографію кожного року, зараз вона цифрова. Ультразвукове обстеження шиї, бо зараз багато захворювань щитоподібної залози. За необхідності, УЗД черевної порожнини. Для жінок – УЗД обстеження молочних залоз та органів малого тазу. Всі ці процедури не чинять опромінення на організм, ризиків суттєвих немає, але можна отримати повну інформацію про стан здоров’я людини. Також дуже важливий самостійний огляд свого тіла. Треба знати, що і де в тебе розташовано, яке воно було, а яке стало. Оглядайте себе регулярно. Це простий спосіб зберегти своє здоров’я. І головне – себе потрібно любити», – резюмував Сергій Приходько.

Нагадаємо, раніше ми писали, що дніпровські лікарі провели успішну трансплантацію кісткового мозку 17-річному Дмитру з Полтави.

Категорія: Інтерв'ю, Новини Дніпра, Новини здоров'я Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: