Site icon Наше Місто

Козаки з сопілками та українки з кобзами: дніпрянка показала фото унікальних мозаїчних зупинок

Козаки з сопілками та українки з кобзами: дніпрянка показала фото унікальних мозаїчних зупинок

В Україні багато різних зупинок. У містах встановлюють сучасні скляні з цікавими візерунками. У селах можна знайти звичайні залізобетонні. Проте у деяких куточках країни досі можна зустріти унікальні мозаїчні зупинки, на яких зображені орнаменти, музичні інструменти, козаки тощо, – передає «Наше місто».

В Дніпропетровській області є старі, але дуже атмосферні зупинки, які вражають своїми мозаїчними візерунками. Така кропітка та унікальна робота заворожує, тому інколи до таких місць навіть приїздять туристи.

Декому такі старі зупинки з мозаїки можуть здатися моторошними. Багато з них дійсно є занедбаними, оскільки догляд за ними вже ніхто не здійснює, бо потреби у їх збереженні вже немає. Проте поціновувачі вважають такі унікальні споруди дуже важливими, бо на них є унікальні художні зображення.

Фотографії унікальних зупинок, викладених мозаїкою, опублікувала в Фейсбуці жителька Дніпра Марина Кузнецова. Вона каже, що подорожуючи Україною часто натрапляє на такі витвори мистецтва.

«Мандруючи Україною дуже часто бачу неймовірно гарні, але, на жаль, занедбані зупинки, мозаїки на стінках адмінбудівель доби ссср та інші цікаві обʼєкти, які варто було б зберегти», – ділиться дніпрянка.

Жінка розповідає, що таку добірку зупинок вона створила подорожуючи Подніпров’ям. Пані Марина, як і її підписники у коментарях, наголошує, що такі унікальні роботи не мають зникати, оскільки є справжніми шедеврами.

«Дивно, прикро, але справжні мистецькі шедеври руйнуються, зносяться, зашиваються, просто кажучи, зникають. На заміну приходять різні примітивні конструкції з самих дешевих матеріалів, частіше схожі на собачі будки», – висловлює свою думку жінка.

Взагалі Українські радянські мозаїки почали набувати популярності після 20-х років 20 століття. Мозаїчні панно створювали на найрізноманітніших спорудах. У деяких містах України мозаїки досі намагаються зберегти, незважаючи на укріплення фасадів та ремонт будівель. Вони можуть знаходитися прямо серед сучасної техніки.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, як раніше виглядала набережна Дніпра без «Паруса».

Читайте також: як у Дніпрі працює Алея художників з різноманітними витворами з петриківським розписом.

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Фотогалерея

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також:

Exit mobile version