Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ ТОП місць для зимової риболовлі у Дніпрі

ТОП місць для зимової риболовлі у Дніпрі

Рибалок у нас хоч греблю гати. Тільки у Дніпропетровській області затятих любителів риболовлі – близько 200 тисяч! Звичайно, у воєнний час, коли введено обмеження на вихід на воду (човни, катери), кількість любителів порибалити дещо зменшилася. Але все одно вражає. Де в межах міста є рибні місця? Де можна і не можна ловити рибу? У темі розбирався журналіст «Нашого міста».

Топові місця зимової риболовлі

У недавньому минулому ми мали окремі «рибні» дні – четверги. Але для справжніх рибалок кожен день рибний. Де найчастіше щастить дніпрянам? Зрозуміло, щасливі рибні добувачі не люблять видавати свої секрети. Тут все індивідуально.

Тому про найбільш топові місця зимової риболовлі нам розповів Роман Новицький, авторитетний іхтіолог, завідувач кафедри водних біоресурсів та аквакультури Дніпровського агроекономічного університету.

ТОП місць для зимової риболовлі у Дніпрі

– У межах обласного центру кращі рибні місця – це затоки Дніпра поблизу мікрорайонів Перемога-1-6, Ломівській (колишній Фрунзенський), Парус, – розповідає зоолог. – На Мандриківській затоці (жилмасив Перемога) по морозцю спостерігалися натовпи рибалок-мисливців за пліткою, карасем, невеликим лящем. Нещодавно на льоду цієї затоки налічувалося до 100-120 рибалок. Щоправда, “козлик” (підліщик) і плітка тут йдуть слабо. Там же на блешню намагаються спокусити судака, але хижак вередує. Одним словом, початок “глухозим’я”.

ТОП місць для зимової риболовлі у Дніпрі

Досвідчені рибалки на тонкі (делікатні) снасті ловлять карася, якому холодна вода тільки додає апетиту.

Зоолог додав, що взимку гірше став клювати окунь, зате, якщо пощастить можна добути важку щуку.

– Окунь після встановлення першого льоду (“перворідки”) практично повсюдно прийшов до тями і перестав стрімголов кидатися на будь-яку приманку, – роз’яснює Роман Новицький. – Клювання його погіршилося, хоча в районі Новоселівки та дач Підгороднього (річка Самара) “смугастий” добре йде на жовтий півмісяць та малька. На великого живця (окунь з долоню) іноді “прокльовує” щука 3-4 кг вагою. Там же, на Самарі трапляється плотва (село Олександрівка), але, як правило, дрібна – по 40-60 грамів.

ТОП місць для зимової риболовлі у Дніпрі

Втім, як кажуть самі рибалки, “добре клює вчора і завтра”. У сотень рибалок може не клювати цілий день, а десяток-другий любителів-професіоналів обов’язково підуть з льоду з уловом. Місця треба знати і риб’ячі звички!

На які трофеї можуть розраховувати дніпряни

Російська агресія багато наробила бід нашій країні. Але на рибному поголів’ї війна далася взнаки позитивно. Нічого дивного! Після початку повномасштабного вторгнення, промисловий вилов риби та вихід на човнах були заборонені. Тому риби в річках та ставках побільшало.

– У серпні 2023-го дозволили промисловий вилов і аматорський лов риби, але рибалка з човнів, як і раніше, заборонена, – пояснює Олег Христов, науковий співробітник природного заповідника «Дніпровсько-Орельський». – У результаті сталося надмірне накопичення іхтіомаси. Її треба вилучати. Водойма подібна до поля. Адже вирощену пшеницю теж треба прибирати. Зросли популяції більшості видів риб.

ТОП місць для зимової риболовлі у Дніпрі

Як зазначає зоолог, саме любителі зимової риболовлі мають право розраховувати на важкі трофеї.

– Звичайно, взимку асортимент спійманої риби бідніший, ніж улітку, але через те, що з човнів ловити не можна, саме рибалка на льоду дозволить на просту вудку зловити найбільші екземпляри, – констатує науковий співробітник заповідника.

Зауважимо, що зимова рибалка дуже залежить від погоди. Якщо лід з’явився і став досить міцним, то рибалки поділяються на тих, хто ловитиме хижаків (окунь, щука, судак, сом), і тих, хто віддає перевагу мирній рибі (карась, плотва, лящ, густера, короп).

Перші активно пересуватимуться, буритимуть лунки і ловитимуть окунів на блешні, блешні для вертикального блиснення та балансири, а судаків – на балансири та бокоплавів. Будуть і ті, хто почнемо ставити жерлиці з живцями на щуку. Мирну ж рибу зазвичай ловлять на поплавок, блешню, мотиля, «гірлянду» та покоток.

Що стосується рекордів, то, як правило, у минулі роки «самих-самих» рибок ловили влітку. Але траплялися й винятки. Декілька років тому щасливий рибалок поблизу села Акимівка Верхньодніпровського району спіймав 2-кілограмового карася. Це, звичайно, не абсолютний рекорд, але дуже раритетний зимовий трофей.

ТОП місць для зимової риболовлі у Дніпрі

Риболовля з сюрпризом

А іноді трапляються справжні чудеса. Про один такий випадок розповів Роман Новицький.

– Відомо, що з каспійського басейну до нас почали проникати нові види, – зазначає зоолог. – Це, втім, почалося ще раніше – у 50-х роках минулого століття, коли у Дніпровському водосховищі з’явилася тюлька. Є у нас і оселедець, що, мабуть, далеко не всім відомо. Загалом кількість нових видів фауни Дніпровського водосховища становить близько 20 відсотків. В останні років десять спостерігається вибухоподібне проникнення прибульців. Ще нещодавно іхтіофауна Дніпропетровщини становила 48 видів, а сьогодні їх 60-62. А під новий, 2017 рік, у Дніпра спіймали перкарину чорноморську, яку раніше поблизу Дніпра не бачили.

ТОП місць для зимової риболовлі у Дніпрі

Перший екземпляр цієї риби впіймав у районі Гребного каналу місцевий рибалка Вадим Єрмошин. Потім виловили ще 3 перкарини.

– Це говорить про те, що перший улов не був випадковим, – вважає Роман Новицький. – Раніше ця рідкісна червонокнижна риба відзначалася лише у Нікопольському районі. Ця рибка невелика, лише 5-6 сантиметрів. Промислового значення вона має, але зіграє певну роль функціонуванні екосистеми. Як вона до нас потрапила? Швидше за все, проникла через шлюзи. Кораблі закачували воду разом із цією рибкою. Так поступово перкарина й розселилась у Дніпрі.

Де не можна взимку ловити рибу?

У самих  рибних місцях рибалка заборонена. Йдеться про так звані зимувальні ями – поглиблені ділянки на дні водойм, де зимує риба. Тобто якщо з настанням холодів птахи летять на південь, то риби просто «лягають на дно». В цей час у холоднокровних створінь різко знижується активність, рідше скорочується серце, уповільнюються реакції на подразники, практично повністю припиняється споживання їжі.

ТОП місць для зимової риболовлі у Дніпрі

Таку безпорадну рибу можна добувати голими руками. Тому полювання на неї вважається браконьєрством.

У місті Дніпро заборона діє на зимувальних ямах від верху острова Дієвський до острова Дівичий (Горілий), у Дієвських плавнях, у Самарській затоці, у гирлі річки Мокра Сура.

– По суті, в межах обласного центру є п’ять зимувальних ям, – зазначає заступник начальника Дніпропетровського рибоохоронного патруля Альберт Ткачов. – Усі вони знаходяться у Новокодацькому районі. З 1 листопада і до початку весняно-літньої заборони лову біоресурсів рибалити там не можна. За порушення передбачено адміністративну відповідальність – штраф від 34 до 680 грн. Крім штрафу за незаконний лов нараховуються збитки за кожну виловлену рибу.

ТОП місць для зимової риболовлі у Дніпрі

Нагадаємо, що у зв’язку з військовою агресією російської федерації та запровадженням військового стану на всій території України всі географічні координати зимувальних ям не оприлюднюються.

– У минулі роки ми мали інтерактивну карту з точним вказівкою ям, що було дуже зручно для рибалок, але тепер вона працює, – резюмує патрульний. – Втім, любителі рибалки і так знають про заборонені місця риболовлі.

Та й не варто виходити на тонкий лід. Життя і здоров’я дорожче за будь-які трофеї.

Олександр Разумний

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Тема дня

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: