Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ У Дніпро переїхали 60 підприємств: як місто підтримує релокований бізнес

Ще кілька років тому більшість українців не знали, що таке релокований бізнес. Але російська агресія, яка розпочалася у 2014-му і особливо повномасштабне вторгнення, змусило підприємців із Луганської, Донецької, Харківської, Херсонської областей переїхати до безпечніших регіонів країни.

Багато представників малого та середнього бізнесу воліли працювати у Дніпрі. Лише за два роки великої війни до нашого міста переїхали 60 підприємств. Як Дніпро підтримує релокований бізнес? Чим привабливе наше місто для підприємців? Чи можуть отримати кредити на розвиток виробництва релоканти? У темі розбирався журналіст «Наше Місто».

 Що таке релокація бізнесу та чому вона актуальна для України

Релокація бізнесу – це переміщення підприємства на іншу територію всередині країни чи за кордон.Зазвичай зараз підприємці із небезпечних регіонів прагнуть перенести власні виробництва до центру чи на захід України.

Під час  бізнес-переїзду враховуються такі фактори:

  • близькість до державного кордону – особливо, якщо продукція ввозиться чи поставляється за кордон;
  • зручні логістичні ланцюги;
  • потенційні ринки збуту;
  • наявність приміщень в оренду з належними умовами для здійснення саме вашого виду діяльності;
  • місцеві програми розвитку релокованих підприємств.

За цими позиціями Дніпро дуже приваблює підприємців.

– Ми переїхали зі Слов’янська у червні 2022-го, коли місто вже щільно обстрілювали, – розповідає Маріанна Даниленко, керівник підприємства з виробництва взуття Danshoes. – У нас вже був жахливий досвід 2014 року, перебування в окупації, тому переїжджали без вагань. Чому  у Дніпро? Тут дуже хороша сировинна база для взуття, у нас є партнери, які надали нам приміщення площею 400 квадратів. Нас підтримує міська влада і, що важливо, нашу продукцію у Дніпрі охоче купують. Частину товару поставляємо до Німеччини та Польщі.

Переїздом до Дніпра задоволені

Підприємцям вдається не лише зберегти переміщений бізнес, а й збільшити виробництво. Такий позитивний приклад продемонструвало, наприклад, підприємство «Промка», яке спеціалізується на базовому одязі.

– Ми виїхали з Краматорська, бо стало складно працювати, – зазначає керівник підприємства Олена Кучерук. – Люди виїжджали, виникли проблеми із постачальниками. Мій чоловік Олександр, який багато років працював заступником начальника цеху на машинобудівному заводі, втратив роботу. Тож залишатися не було сенсу. Приїхали до Дніпра, здавалося, на кілька місяців, але прижилися на новому місці. Більше того, виробництво зросло. Ми відкрили новий для себе напрямок та знайшли нових партнерів. Дніпро взагалі щедрий на партнерство. Виробляємо базовий одяг – те, що можна одягти коли і де хочеш. Це всілякі футболки, худі, кофти. Крім того, робимо корпоративний одяг. Він має попит. А чоловік відкрив себе у швейному бізнесі.

Задоволені переїздом і подружжя Дмитро та Марія Косілкини, які релокували своє швейне виробництво з Лисичанська до Дніпра.

– Поїхати під обстрілами, щоб врятувати хоч щось – це був крок відчаю, – стверджує засновниця бренду одягу Be Easy Марія Косілкина. – В місті в той час просто не переставало гуркотіти, але знайшлись сміливі волонтери з місцевих жителів, хто допоміг нам демонтувати та завантажити обладнання. Звичайно, все вивезти не вдалося, та в нас був хоча б мінімум для старту та відновлення.

Після переїзду лисичанські бізнесмени перекваліфікувалися з пошиття дитячих курток на пошиття одягу та амуніції для військових. Спочатку почали шити найбільш необхідні та важливі речі для наших захисників: плитоноски, ремінно-плечові системи (РПС) та підсумки. А потім розширили виробництво.

– Зараз ми працюємо у напрямку дитячого одягу з мембранної тканини та виконуємо замовлення для військових, – продовжує розповідь Марія. – Зараз є попит на водонепроникне тактичне пончо, яке підприємство відшиває на індивідуальне замовлення. Дуже допомагає нам дніпровська влада, за що ми дуже вдячні. Нам міська влада разом із «Укрпоштою» за програмою релокації надала машину для вивезення обладнання. Також зазначу, що коли ми приїхали, міська рада нам активно допомагала з пошуком приміщення, ознайомила нас з іншими виробництвами, допомогла адаптуватися та запрошувала на різноманітні заходи для бізнесу. Ми зі свого боку створюємо нові робочі місця. Зараз у нас працюють 6 осіб: дві дівчини – переселенки, решта – дніпряни. Тож наша співпраця з Дніпром ефективна та взаємовигідна.

Важливо і виробляти, і шукати ринки збуту продукції

Очевидно, що для підприємців важливо не лише виготовити продукцію, а й знайти для неї ринки збуту. Допомогти у вирішенні питання може перший у Дніпрі шоурум релокованих бізнесів – своєрідний виставковий центр, де свою продукцію представили сім підприємців-релокантів.

Серед них харківські переселенці Анастасія та Костянтин Свиридюки, які займаються виробництвом свічок.

– Ми сиділи у Харкові на Салтівці під вогнем і найчастіше у темряві, – розповідає Костянтин. – Ліхтариків не було. Телефони сіли, не було світла, не було води. А потім зібрали всі парафінові свічки у квартирі, почали розплавляти та розливати у форми. То була наша перша продукція.

Молоді люди організували виробництво PS. Candles. Продукція – екологічно чисті ароматизовані свічки з соєвого воску, а також окопні свічки.

– Аромати ми створюємо самі, з ароматизаторів, – зауважує Анастасія. – Яблуко, м’ята, дика ягода – змішуємо, експериментуємо. Ми також виготовляємо гіпсові форми самі, у спеціальних формах. Наша продукція призначена насамперед для молодих дівчат, які люблять створювати затишок у будинку. Сподіваюся, що в Дніпрі такі свічки матимуть попит. Окремий напрямок – окопні свічки, завдяки яким бійцям буде легше на передовій.

Велику допомогу підприємцям-переселенцям надає міська влада.

– Поки що релоковані бізнесмени продавали свою продукцію через соціальні мережі, але хочуть, щоб дніпряни мали можливість ознайомитися з їхніми товарами ближче, – розповідає Тетяна Янушкевич, голова інспекції з праці та зайнятості населення Дніпровської міської ради. – А ще підприємці хочуть отримати пораду, просто познайомитись та поспілкуватися. Усього за два роки повномасштабного вторгнення до Дніпра релокувались 60 підприємств. Це як потужні компанії, що займаються розробкою, виготовленням та монтажем гірничошахтного обладнання, комплектуючих до нього, а також підприємства, що виготовляють обладнання для хімічної, нафтопереробної та газодобувної промисловості та металургії, так і фірми у сфері послуг та торгівлі. Географія різноманітна – Краматорськ, Сєвєродонецьк, Слов’янськ, Маріуполь, Дружківка Покровська, Лисичанська та інші громади Донецької, Луганської, Харківської областей. Більшість уже відкрилися у Дніпрі та створили сотні робочих місць.

Які переваги має релокація бізнесу у наше місто

У нашому місті переміщені бізнесмени можуть розраховувати на повну підтримку міської влади, низькі податки на землю та нерухомість, пільгові кредити.

– Влада готова надавати всебічну допомогу, – констатує Тетяна Янушкевич. – Допомагати з пошуку приміщень та земельних ділянок під виробничі потужності та склади. Розселяти працівників у гуртожитках та консультувати з питань оподаткування та переведення бізнесу. Для підтримки релокованого бізнесу місто знизило податки на землю та нерухомість. Подекуди – більш ніж учетверо.

Чиновниця зазначила, що релоканти-бізнесмени мають право розраховувати на пільгові кредити, передбачені Комплексною програмою розвитку малого та середнього підприємництва на 2023-2027 роки, прийнятою міськрадою Дніпра у березні 2023-го.

Координацію та контроль за виконанням програми здійснює департамент правового забезпечення Дніпровської міськради.

– У програмі розвитку малого та середнього підприємництва передбачені доступні кредити 5-7-9%, різні гранти підтримки малого та середнього бізнесу, – зазначає директор департаменту Артем Павлов.

10 лютого у рамках навчально-комунікаційного проєкту Dnipro&Relocate у Дніпрі пройде бізнес-ярмарок, де свою продукцію можуть презентувати релоканти.

Для цього треба подати заявку та заповнити анкету

Автор Олександр Разумний.

Категорія: Важливо, Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Тема дня

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: