Skip to content

17 млн грн податків сплатили в бюджет Дніпра торік: Борис Філатов про підтримку релокованого бізнесу

За два роки після початку повномасштабного вторгнення до Дніпра релокувалися майже 60 підприємств. Більшість вже розпочали свою виробничу діяльність у Дніпрі і створили сотні робочих місць. Вони передусім потребують допомоги міської влади, бо їм потрібно якнайшвидше адаптуватися до нових умов. Для підтримки релокованого бізнесу місто зменшило податки на землю і нерухомість. Подекуди —більш ніж учетверо.

На яку допомогу у 2024 році можуть розраховувати підприємці? Що може запропонувати місто ВПО, які планують у Дніпрі відкрити власну справу? З цими питаннями кореспондент «НМ» звернувся до Бориса Філатова, міського голови Дніпра.

— Від початку повномасштабного вторгнення до Дніпра релокувалися 56 підприємств, — розповів він. — Вони прибули переважно з Краматорська, Маріуполя, Харкова, Покровська, Слов’янська, Лисичанська та Сєвєродонецька. Зараз чотирнадцятьом вже вдалося відновити роботу, і торік до бюджету міста вони сплатили близько 17 млн грн ПДФО.

Швейному виробництву довелося двічі релокуватися з м. Лисичанськ, спочатку в 2014 році, а потім вже в 2022 році.  Після початку повномасштабного вторгнення понад місяць виробництво ще залишалось на Луганщині, а сам Дмитро Косилкін займався волонтерством. Через активні бойові дії довелося евакуюватись. Керівник вивіз виробництво та частину робітників до Дніпра.

Місто надає релокованому бізнесу комплексну підтримку.

— Депутати, профільні департаменти мерії активно співпрацюють з релокованими підприємствами, — підкреслює Борис Філатов. — Це юридичні консультації, допомога з розселенням співробітників, пошук виробничих потужностей та нових кадрів. У нас є офіційний телеграм-канал з вакансіями. Подекуди до половини команд працівників укомплектовуються робітниками з Дніпра.

Наприкінці минулого року у Дніпрі відкрито «Прозорий офіс». Як раніше підкреслював Борис Філатов – його будівництво – приклад потужної колоборації між місцевим самоврядуванням і державою. Один з напрямків його роботи – підтримка бізнесу.

— Є також профільний центр підтримки бізнесу у нашому «Прозорому офісі на Слобожанському проспекті», — розповів мер. — Тут головне завдання фахівців допомогти виробити стратегію не лише відновлення бізнесу, а й створити план для тих, хто прагне розпочати власну справу. Крім цього, продовжує діяти муніципальна програма розвитку малого і середнього підприємництва, деякі податкові пільги.

Філатов про підтримку релокованого бізнесу у Дніпрі - Наше Місто
Ганна з Торецька відкрила у Дніпрі пекарню.

Дуже важлива і активність самих представників релокованих підприємств.

— Самі підприємці також працюють над взаємодопомогою, — продовжує міський голова Дніпра. —  Нещодавно вони започаткували свій шоурум. Там вони виставляють зразки власної продукції, аби знайти потенційних клієнтів. Наразі представлено сім брендів.

Борис Філатов запевняє, що міська влада не залише релокований бізнес без підтримки і надалі: «Певна річ, місто також продовжить надавати всебічну підтримку. Безумовно, хочеться, аби вона була більшою. Та ми робимо все максимально можливо — наскільки дозволяють реалії війни».

Олена МІСНІК.

Категорія: Війна, Влада, Новини Дніпра, Тема дня

Позначки: , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: