Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ ОФІЦІЙНО У Дніпрі затвердили Програму зі створення безбар’єрного простору 2024-2028

Михайло Чернов

В Дніпрі зробили новий важливий крок для того, щоб місто ставало зручним для усіх мешканців. Депутати міської ради затвердили Програму зі створення безбар’єрного простору в Дніпрі на 2024–2028 роки. Мета – забезпечити рівні можливості щодо пересування, роботи, отримання освіти, медичної допомоги для усіх груп населення, пише «Наше місто».

Варто зазначити, що міська влада Дніпра вже зробила багато для того, щоб мешканці, які мають особливі потреби, зокрема – пересуваються на інвалідному кріслі, мали більше можливостей для комфортного перебування в місті та користування ключовими послугами. 

Приміром, значна кількість медичних закладів в місті оснащена пандусами для більш зручного заїзду людей, які користуються колісними кріслами. Такі ж пандуси встановлюються біля адміністративних будівель, соціальних закладів та інших важливих для людеймуніціпальних  об’єктів. Також варто зазначити, що всі сучасні міські тролейбуси та певна кількість автобусів, що перевозять пасажирів, вже оснащені пандусами для комфорту маломобільних пасажирів. Під час ремонтів доріг та тротуарів в місті створюються зручні пониження для зручності людей.

Ухвалення Програми зі створення безбар’єрного простору дозволить зробити такі зусилля більш системними та комплексними. В документі зазначається, що доступними для усіх людей, в т.ч. – з обмеженими можливостями – мають бути укриття, магазини, лікувальні, навчальні заклади, транспорт  та ін.об’єкти. 

 
Програма створення безбар’єрного простору в Дніпрі розрахована на п*ять років. Ініціатором розробки важливої ініціативи виступив департамент правового забезпечення міської ради.

В результаті втілення планується забезпечити безбар’єрний доступ в місцях масового користування у Дніпрі, облаштувати пандусами входи до житлових будинків, забезпечити зручність та доступність пересування для усіх містян у дворах будинків, зонах відпочинку, облаштувати нові доступні для пішохідні зони,  тротуари, переходи.

Особливий акцент зроблено на тому, щоб забезпечити для людей з інвалідністю зручний доступ до  приміщень установ та закладів соціального захисту міської ради. 

Також планується адаптувати інформаційні ресурси міста, зокрема – з даними щодо руху транспорту – для потреб та зручності людей з порушеннями зору та слуху, втілити низку інших заходів. Загальний результат, який принесе реалізація Програми – створення інклюзивного (доступного для усіх) та безбар’єрного середовища для всіх мешканців Дніпра.



“Програма зі створення безбар’єрного простору у Дніпрі на 2024–2028 роки надасть можливість створити безбар’єрне середовище у місті без обмежень, в якому буде комфортно в різних сферах життя отримувати рівні можливості всім соціальним групам населення для самореалізації, здобуття освіти, працевлаштування, розвитку здібностей і потенціалу. Також це забезпечить системний і комплексний підхід щодо реалізації принципів соціальної, економічної, політичної, цифрової та фізичної безбар’єрності. Адже безбар’єрність – це забезпечення рівних прав і можливостей та комплексний підхід до подолання бар’єрів: від поширення інклюзивних практик і впровадження доступності до піклування про психічне здоров’я, яке є основою добробуту кожної людини”, – прокоментував прийняття програми директор департаменту правового забезпечення Дніпровської міської ради Артем Павлов.

Категорія: Влада, Новини Дніпра

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: