Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ ОФІЦІЙНО У Дніпрі провели першу у 2024 році сесію: які рішення ухвалили

Михайло Чернов

У Дніпрі відбулась 46-та сесія міської ради.

У Дніпрі провели першу у 2024 році сесію: які рішення ухвалили

Під час засідання міський голова Борис Філатов нагородив пам‘ятною медаллю «За заслуги перед містом» Ірину Кульбач, завідувачку акушерським відділенням однієї з дніпровських лікарень. Це відділення суттєво  постраждало внаслідок ворожого удару 29 грудня 2023 р. Пані Ірина разом з іншими лікарями вивела в укриття всіх пацієнтів та відвідувачів, завдяки чому вдалося врятувати життя 19 породіль та 4 дітей. До Дня Соборності вона отримала звання «Заслужений лікар України».

«Той день змінив не лише моє життя, а й багатьох наших співробітників, їхніх сімей, наших вагітних, породіль, знайомих. Він запам’ятається надовго. Але ми сподіваємося, що враження від поновленої роботи в нашому пологовому будинку врешті зітруть той день. Я чекаю, як і весь мій колектив, миру, перемоги — тільки України та відновлення роботи пологового», — зазначила Ірина Кульбач.

Місто стає безбар’єрним

У Дніпрі зробили важливий крок, щоб місто ставало ще більш зручним для усіх мешканців. Депутати затвердили Програму зі створення безбар’єрного простору на 2024–2028 роки. Мета – забезпечити рівні можливості для пересування, роботи, отримання освіти, медичної допомоги для усіх груп населення. Близько 25 тисяч дорослих та дітей у Дніпрі мають інвалідність, майже третина мешканців міста – люди похилого віку.

У Дніпрі провели першу у 2024 році сесію: які рішення ухвалили

Міська влада Дніпра вже зробила багато, щоб мешканці з особливими потребами мали більше можливостей та комфорту. Багато медичних закладів в місті оснащені пандусами для зручного заїзду людей, які користуються колісними кріслами. Пандуси встановлюють біля адмінбудівель, соціальних закладів та ін. муніципальних  об’єктів. Під час ремонтів доріг та тротуарів влаштовуються зручні пониження. Сучасні міські тролейбуси та багато автобусів також оснащені пандусами для комфорту маломобільних пасажирів.

Програма створення безбар’єрного простору розрахована на 5 років та включає значну кількість заходів. Планується забезпечити безбар’єрний доступ в місцях масового користування у Дніпрі, облаштувати пандусами входи до житлових будинків, забезпечити зручність та доступність пересування для усіх містян у дворах будинків, зонах відпочинку, облаштувати нові зручні пішохідні зони, тротуари, переходи. Доступними в т.ч. для людей з обмеженими можливостями мають бути укриття, магазини, лікувальні, навчальні заклади, транспорт та ін.

До реалізації Програми створення безбар’єрного простору  залучать підприємців: для них розроблять систему заохочень, аби вони переформатували магазини, кав’ярні, готелі тощо для людей з особливими потребами.  Безбар’єрність буде умовою для нового будівництва – житлових будівель та об’єктів інфраструктури.

Дніпро став першим великим українським містом, де ухвалили муніципальну програму створення безбар’єрного простору.

Нові назви: прощавайте Гагарін та Титов

Також депутати  ухвалили рішення про перейменування майже ста вулиць, провулків, проїздів Дніпра, назви яких були пов’язані з радянським або імперським минулим.

У Дніпрі провели першу у 2024 році сесію: які рішення ухвалили

Зокрема, проспект Юрія Гагаріна  тепер матиме назву проспект Науки. Як відомо, саме тут розташовані кілька провідних внз Дніпра. Вулиця, названа на честь радянського космонавта Германа Титова, стала вулицею Незалежності.

Вулиця Молодогвардійська стає вул. Зимових Походів, вул. Висоцького в АНД районі – вул. Чорнобривців, а вул.Висоцького в Новокодацькому районі – вул. Старих Каменів.

Вулицю Софії Ковалевської, що на лівому березі, перейменували на честь Галини Мазепи, видатної української художниці. А вулицю Генерала Захарченка – на честь вихідця з нашого міста Юрія Магалевського, відомого діяча Катеринославської «Просвіти», митця, графіка.

Limak просять визнати спонсором війни

Під час сесії депутати звернулися до НАЗК із закликом включити турецький будівельний холдинг Limak до переліку міжнародних спонсорів війни. Адже з’ясувалося, що ця фірма продовжує вести активний бізнес у рф, де збагачується та сплачує податки.

У Дніпрі провели першу у 2024 році сесію: які рішення ухвалили

«Фінансуючи державний бюджет рф значними надходженнями, турецький холдинг «Лімакгруп» сприяє російській економіці та, відповідно, підтримує дії агресора”, – зазначили депутати у зверненні.

З 2016 р. Limak виконував національний проєкт з добудови метро у Дніпрі, що фінансується за кошти європейських фінансових установ. Втім, з початком повномасштабного вторгнення рф Limak втік з України.
Навесні 2022 року компанія розірвала контракт на добудову метро з власної ініціативи, припинила  роботи та полишила (без дотримання потрібних процедур) інфраструктурний об’єкт підвищеної небезпеки.  При цьому Limak  заборгував нашій державі понад 50 млн євро через невиконання контракту.

Стало відомо, що  Limak продовжує заробляти мільярди в країні-агресорці. Приміром, лише  2022 р. створена Лімаком в рф будівельна компанія отримали виторг у розмірі понад 20 млрд руб., сплатила податки, за рахунок яких в т.ч. фінансується агресивна війна проти України.

У Дніпрі провели першу у 2024 році сесію: які рішення ухвалили

Міська влада та мер Борис Філатов наголошували, що головне для Дніпра – добудова метро, тож громада чекатиме виважене рішення міжнародних партнерів, які фінансують проєкт, щодо визначення нового генпідрядника.

Категорія: Важливо, Влада, Влада, Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Тема дня

Позначки: , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: