Skip to content

Дворянські бали та шпиталь для військових: які таємниці зберігає найстаріший палац Дніпра

Дворянські бали та шпиталь для військових: які таємниці зберігає найстаріший палац Дніпра

Одна з найстаріших будівель у Дніпрі – палац імперського намісника краю князя Потьомкіна, що зведений за проектом видатного архітектора Івана Старова. Він зберігає у собі багато цікавих фактів та таємниць, – передає «Наше Місто».

Будівництво цього величезного спорудження, який наразі відомий як Палац Студентів Дніпропетровського Національного Університету, завершилося у 1789 (1790) році. Екскурсовод Дніпра Леся Логашова розповідає, що видатний архітектор Іван Старов проектував не тільки цей палац, а і місто Катеринослав.

Цікавий факт полягає в тому, що до будівництва палацу на території сучасного парку Шевченка розташовувався сад, що належав відставному запорізькому осавулу Лазарю Глобі. Князь Потьомкін викупив у нього земельний пай для спорудження палацу. Після продажу саду Лазар Глоба переїхав на нижчу територію, де нині розташований центральний парк, іменований на честь його засновника – ім. Л. Глоби.

Під час будівництва Палацу був зруйнований англійський пейзажний парк, що був улюбленим місцем відпочинку місцевих мешканців. У 1887 році це місце навіть було вибрано для святкування століття міста Катеринославу, яке супроводжувалося оркестром та феєрверком.

Дворянські бали та шпиталь для військових: які таємниці зберігає найстаріший палац Дніпра

Попри розкіш палацу, його господар, князь Потьомкін, ніколи не відвідував його. Після його смерті у 1791 році палац впав у запустіння, поступово руйнувався, і на початку 1830-х років став просто руїною – дах провалився, паркет був зруйнований, ні вікон, ні дверей не залишилося.

Місцева влада намагалася врятувати Потьомкінський палац від остаточного занепаду, але ці спроби завершилися невдачею до кінця 1830-х років. Його долю було вирішено, коли Микола I подарував цю будівлю місцевому дворянству.

Будинок був відновлений, а територію навколо споруди впорядковано. Тепер тут проводили дворянські збори та різдвяні бали, а також розташовувалися канцелярії губернського та повітового ватажків дворянства. З 1849 року в палаті розташувався перший музей у місті, який був присвячений старожитностям.

Протягом Кримської війни (1853-1856) і Першої світової війни палац використовувався як шпиталь, а під час російсько-японської війни (1904-1905) слугував майстернею для пошиття одягу солдатам.

Сад біля палацу відвідували видатні особистості, такі як Олена Пчілка та Федір Шаляпін. У 1918 році відома актриса німого кіно Віра Холодна відвідала бал першокурсників Гірського інституту, що відбувався у палаці. Також тут вчений Лев Писаржевський представляв перший флакончик йоду, який був здобутий уперше в країні. А під час XIII археологічного з’їзду, що пройшов у 1905 році, тут відбувся мовний скандал.

Також Потьомкінський палац виконував різні соціальні функції за часів Катеринославу, а пізніше і Дніпропетровська. До Другої світової війни це місце служило як будинок відпочинку для робітників. Проте під час війни споруда була знищена, і від колишнього палацу залишилися лише його стіни та колони.

Після війни виникло обговорення щодо можливості розборки руїн і будівництва чого-небудь нового на цьому місці. Однак уряд вирішив відновити палац. На початку 1950-х років споруду відреставрували та перебудували, надаючи їй сучасний вигляд, за винятком фонтану, який розташовувався проти будівлі протягом тривалого часу.

Колишній Потьомкінський палац був відновлений та переназваний – тепер він зветься палацом Студентів.

Нагадаємо, раніше ми писали про пожежну частину часів Катеринославу, яка досі працює.

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Унікальний Дніпро

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: