Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ Як в умовах війни працюють дитячі садочки Дніпра у 2024 році

Як в умовах війни працюють дитячі садочки Дніпра у 2024 році

Восени минулого року у Дніпрі почали відкриватися дитячі садочки. Ті, в яких створені укриття, запрацювали в очному форматі. Але багато закладів все ще залишаються зачиненими, тож батьки дуже чекають на їх відкриття. Ще одна проблема, яка турбує багатьох: коли садочки у Дніпрі запрацюють повний день? Журналісти «Нашого міста»  знайшли  відповіді на ці та інші цікаві питання.

Нарешті можна гратися з однолітками

Варварі чотири роки, до дитячого садочка вона прийшла вперше. Дівчинка дуже рада, що в неї нарешті з’явилась нагода гратися та спілкуватися зі своїми однолітками.

Як в умовах війни працюють дитячі садочки Дніпра у 2024 році

– Донька дуже хотіла до діток,  – розповідає Ірина Полежаєва, мама Варвари. –  Вона  мріяла дізнатись, що таке дитячий садочок. Їй тут дуже сподобалось – Варвара вже питає, коли прийде сюди знов.  У  перший ж день через повітряну тривогу довелось сидіти в укритті. Але  я впевнилась у тому, що там є все необхідне: іграшки, вбиральні, аптечка.  Садочок запрацював офлайн – і це чудово.   Нарешті діти мають змогу бути разом та займатися різноманітними  цікавими справами.

Як в умовах війни працюють дитячі садочки Дніпра у 2024 році

У дитячому садочку № 309 «Зернятко», до якого  ходить Варвара, зараз працюють  шість груп: три  середні та три старші.  Загалом це біля 90 малюків. Звісно, кожного дня цифра виходить різна, бо хтось захворів,  хтось навпаки – одужав та повернувся до дитячого колективу.  Інша малеча займається дистанційно.

Наш садочок відчинився 6 листопада 2023 року і почав працювати за графіком короткотривалого перебування, – зазначає  Світлана Атоян, директорка дитячого садочка № 309.  –  Інші шість груп працюють дистанційно. Перш ніж брати дітей, ми неодноразово проходили тренінг з евакуації, розробили алгоритм дій під час повітряної тривоги.  Укриття повністю відремонтували.   В ньому є все необхідне, аби діти могли продовжити там заняття з вихователями.

Повний день будуть працювати після Перемоги

Сьогодні у Дніпрі працюють більш ніж 50 садочків і 7 шкіл, в яких є дошкільні відділення. Їх відвідують більше 2 тисяч дітей.  Загалом понад 80 закладів поступово відкриються до кінця навчального року. Ще у 24 садочках будуть продовжуватись ремонти до вересня.  Поки що діти можуть знаходитись у садочку тільки у першій половині дня. Це відбувається через те, що під час війни немає змоги організувати денний сон.

Як в умовах війни працюють дитячі садочки Дніпра у 2024 році

– Щодо режиму груп короткотривалого перебування, то зазначу: ми отримуємо листи від батьків з проханням зробити роботу садочків на повний день,  – зізнається  Олена Яковенко, заступник начальника управління освіти департаменту гуманітарної політики Дніпровської міської ради.  – Але в умовах дії воєнного стану це небезпечно. Бо уявіть собі: сигнал тривоги лунає, коли дитина спить. Її треба терміново розбудити, одягнути, вивести через вулицю в укриття – і все це під час загрози життю. Тож нині ми можемо лише пропонувати варіант, коли батьки приводять дитину на 4 години. Але віримо в перемогу України і сподіваємось, що скоро наші садочки запрацюють на повний день.

Можна брати з собою перекус

Чому в одних садочках  очно працюють тільки старші групи, а в інших – також молодші? Справа в тому, що короткотривале перебування передусім розраховане на середній і старший дошкільний вік. Насамперед для того, щоб діти могли соціалізуватись та  підготуватись до навчання в школі. Кількість дітей у групах короткотривалого перебування  –  до 15 чоловік.  Якщо дозволяє площа укриття,   до освітнього процесу в змішаній формі долучаються діти другої молодшої групи. 

Як в умовах війни працюють дитячі садочки Дніпра у 2024 році

Зараз у Дніпрі діти перебувають тільки у групах короткотривалого перебування без харчування.  А що робити, якщо протягом тих чотирьох годин, які дитина знаходиться у садочку, вона захоче їсти? Заборони щодо   перекусів, принесених батьками, немає.  Але задля того, щоб у дітлахів не було    кишкових інфекцій та харчових отруєнь, краще брати з собою продукти, які  не потребують особливих температурних умов зберігання та додаткової обробки  –  миття, чищення. Зазвичай адміністрація садочків дозволяє приносити з собою  сухе печиво або хлібобулочні вироби з обмеженим вмістом цукру та без наповнювачів, синтетичних барвників, підсилювачів смаку. А також свіжі фрукти  –  яблука, груші –  та овочі (наприклад, сиру почищену моркву). Також можна взяти з собою  пастилу, пастеризований сік,   сушені овочі, фрукти та ягоди.

Малюють та займаються спортом

 Департамент гуманітарної політики Дніпровської міської ради разом з колегією дошкільних закладів розглянули багато варіантів, як же облаштувати укриття так, щоб дітлахи могли корисно проводити час.  Було прийнято рішення  обладнати укриття розвиваючими меблями. Вони імітують справжні дорослі меблі та допомагають дитині розвиватися та взаємодіяти з соціумом. Це домашня кухня, дошка для малювання, стіл-мольберт, дитяча бібліотека з полицями та навіть автомобільні треки.

Тепер малеча може грати, малювати, тренувати моторику рук і отримувати позитивні емоції.  Важливо, щоб укриття були максимально комфортними для дітей дошкільного віку і нагадували звичні для дошкільників групові кімнати. Для цього в укриттях маленьким дніпрянам для комфортного перебування вихователі пропонують різноманітні активності. Вони можуть  будувати замки з конструкторів, малювати казкових героїв, займатись спортом, слухати музичні інструменти та навіть дивитись вистави в імпровізованому ляльковому театрі.  Також є  куточок психолога, де з дітьми займаються спеціалісти. Не дивно, що майже всі малюки, на щастя, сприймають спуск до укриттів не як втечу від небезпеки, а як цікаву пригоду.

Як можна записатися до садочка?

Вже не перший рік запис до садочків у Дніпрі здійснюється за допомогою електронної черги. Зараз реєстрація відбувається на сайті «Електронна реєстрація в заклади дошкільної освіти» reg.isuo.org батьками або особами, які їх замінюють. Також у чергу дитину може записати реєстратор або відповідальна особа у закладі дошкільної освіти –  за письмовою заявою батьків. Після успішної реєстрації для кожної заявки встановлюється автоматично статус «Заявку прийнято» та присвоюється реєстраційний номер. Зверніть увагу на те, що реєстратор зобов’язаний надавати всю необхідну допомогу, пов’язану із заповненням заявки. А також доступ до інформації, яка міститься у Реєстрі.

Якщо електронну заявку батьки створювали самостійно,  для підтвердження інформації необхідно протягом 10 робочих днів із дня подання заяви звернутися   в заклад дошкільної освіти з оригіналами документів. У садочок треба принести свідоцтво про народження дитини, а також документ, що підтверджує наявність пільг, якщо вони є.

Фото Володимира Федорищева

Нагадаємо, раніше ми писали про те, як в садочках Дніпра роблять укриття.

Категорія: Важливо, Влада, Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Тема дня

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: