Skip to content

Фотографії захисників та картонки з мирних акцій: родичі військовополонених організували виставку у Дніпрі (Відео)

Фотографії захисників та картонки з мирних акцій: родичі військовополонених організували виставку у Дніпрі (Відео)

У Дніпровському музеї сучасної російсько-української війни відкрилася виставка, яка присвячена військовополоненим. Її ініціаторами стали родини бійців. Основна мета виставки – нагадати суспільству про захисників з Маріупольського гарнізону та українських військовополонених, – передає «Наше Місто».

705 діб, 100 тижнів, 23 місяці або майже 2 роки. Стільки триває широкомасштабна російсько-українська війна. Багато наших захисників майже увесь цей час перебувають у ворожому полоні, у той час, як їхні родини навіть не знають, чи живі вони.

На сьогодні понад 1500 захисників Маріуполя – військовополонені. Їх родини у Дніпрі створили виставку, яка має на меті нагадати суспільству про цю важливу проблему. Одна з співорганізаторів виставки – дівчина військовополоненого Дар’я Жирова.

«Мій коханий Сергій, строковик військової частини 3057. Він знаходився в Маріуполі в самому пеклі. Зараз він у полоні на не підконтрольній території. Живий, сподіваємося що все з ним добре», – ділиться Дар’я з журналістами ДніпроТБ.

Дівчина каже, що їздила на мітинги у Київ, аби висвітлювати проблему українських захисників, які перебувають у ворожому полоні. Вона вважає, що найголовніше – це не забувати про полонених. Тому мета виставки, на її думку – нагадати людям що дуже багато наших захисників знаходиться на катівницях.

Інша співорганізаторка виставки Алла не спілкувалася зі своїм чоловіком з травня 2022 року, як і її 4-річний син.

«Буквально вчора дивився фото батька на телефоні, телефон погас і він почав плакати і запитувати: “Де мій батько!”. Часто обіймає фото. Йому коли сумно, він йде в кімнату і сідає у куток, тримає рамку і плаче. Дуже сумує», – ділиться дружина військовополоненого Алла Шкіряк.

Так, понад 200 відвідувачів завітали на відкриття виставки: маріупольці, які евакуювалися до Дніпра, родини військовослужбовців, члени родин полонених і загиблих, аби сказати на всю країну ще раз: «Полон – це не опція для збереження життя. Полон – це катування, голод та холод».

«Я родом з Маріуполя, я пережила цей жах і Драмтеатр і Азовсталь. Там ніч ставала днем. Бої не вчухали. Постійні авіанальоти. Вижити практично не можливо було. Там не було в них нормальної медицини, їжі. Мого чоловіка було поранено в ногу і в нього досі осколки в нозі. 20 місяців пройшло і росіяни не надають ніяку медичну допомогу», – каже Тамара Корягіна, дружина військовополоненого, співорганізаторка виставки.

Також на виставку завітав мер Маріуполя Вадим Бойченко. Він каже, що Маріуполь – Місто-Герой, але не потрібно забувати, завдяки кому він є героєм. Тому, за словами міського голови Маріуполя, наш борг – повернути наших героїв на українську землю.

Кожну суботу о 12:00 родичі полонених захисників проводитимуть безкоштовну екскурсію для усіх охочих та показуватимуть створений ними фільм, присвячений захисникам Азовсталі. Загалом виставка працюватиме щодня, окрім понеділка, з 10:00 до 16:00.

Нагадаємо, раніше ми писали історію Героя України, який усе життя працював у метро Дніпра. Він загинув у бою на очах свого брата.

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Україна

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: