Site icon Наше Місто

Будівля з більш ніж 100-річною історією: які таємниці приховує пожежна частина часів Катеринославу

Будівля з більш ніж 100-річною історією: які таємниці приховує пожежна частина часів Катеринославу

У Дніпрі є стародавня будівля, яка має довгу та цікаву історію. Вона була збудована понад 100 років тому і стала однією з перших пожежних частин у Катеринославі. Зараз старовинна будівля є важливою архітектурною пам’яткою XVIII століття: вона поєднує у собі музей і справжню діючу пожежну частину, – передає «Наше Місто».

Екскурсовод Леся Логашова у своєму Фейсбуці розповіла цікаві факти з історії старовинної пожежної частини, що знаходиться у Дніпрі на вулиці Ю. Савченко. Так, вона повідомляє, що комплекс був збудований через постійні пожежі, які ставалися у місті.

Річ у тім, що Катеринослав був забудований переважно дерев’яними будинками. У 1840 році в місті налічувалося понад 800 дерев’яних будівель і усього близько 40 кам’яних. Тому пожежі й були частим явищем у старому місті: вогонь швидко перекидувався з однієї споруди на іншу, знищуючи за собою цілі квартири.

Леся Логашова розповідає, що одні з найвідоміших пожеж сталися влітку 1864 року. Тоді вони почали виникати наприкінці липня і часто повторювалися протягом усього наступного місяця.

«Особливо велика пожежа виникла 16 серпня, коли при сильно посушливій погоді і поривчастому вітрі, що піднявся, вогненна стихія знищила 125 будівель у центральній частині міста. З 24 серпня по 6 вересня пожежі відбувалися майже щодня. Навіть з’явилися чутки про навмисні підпали. Місто жило в страху, боячись невідомих паліїв. Так це було чи ні, важко сказати. Все ж таки, мабуть, причиною катастрофічних пожеж були дерев’яні будівлі та поганий стан пожежної справи», – розповідає екскурсовод.

На той момент у  Катеринославі була усього лише одна пожежна частина – по вулиці Виконкомівська, біля будівлі Міської Думи. Тож, аби сприяти зменшенню пожеж, у 1890-1892 роках було збудовано комплекс 2-ї пожежної частини. Він розташовувався біля Тюремного замку.

На будівництво пожежної частини було виділено 25 тисяч рублів, ще 10 тисяч – на купівлю коней і пожежного інвентарю. Автором проекту став архітектор німецького походження Фердінанд Гаген. Комплекс складався з декількох будівель із цегли: головної частини з високою спостережною каланчею, прибудованими одноповерховими стайнями, дров’яного сараю для сіна та дерев’яних служб і огорожі.

У такому комплексі була розташована не лише пожежна частина, а й поліцейска, яка стала найвідомішою у місті завдяки сусідству з Тюремним замком. Натомість у роки Першої світової війни пожежна частина перетворилася на казарму для військ УНР. Саме там і відбувся перший бій грудневого більшовицького повстання.

Цікавим є те, що під час усіх революційних подій пожежна частина не тільки не постраждала, а навіть і не припиняла своєї роботи. Тож, стародавня пожежна частина продовжує свою роботу і сьогодні.

За історичними документами, пожежна частина розділяла свою територію з поліцейською не просто так: пожежні команди у губернії підпорядковувалися поліції, а також перебували у складі кінно-поліцейських команд. Брандмейстерами ставали не пожежники, а поліцейські, яким подобалася увага з боку городян.

«З цією метою підбиралися дорогі, красиві коні рідкісної масті, ошатна збруя з прикрасами та бубонцями різного кольору. Пожежників одягали в ошатні мундири, мідні начищені каски сяяли химерними гребенями, а попереду обозу скакав на лихому коні вершник-трубач, який розганяв з дороги людей і подавав сигнали», – каже гід Дніпра.

Сповіщення про пожежу складалося з прапора, який вивішувався вдень, та з ліхтаря, який горів вночі. Дозорний постійно спостерігав за містом з високої каланчі, а у разі виявлення пожежі – дзвонив у дзвін. Так, для кожного району був свій окремий дзвін.

Окрім того, робота у пожежній службі за часів Катеринослава була надважкою – вихідних практично не було. Пожежників лише раз на тиждень звільняли від служби, проте усього на 3 години – для миття у лазні. А за бездоганну службу працівник пожежної служби міг бути нагороджений звільненням до міста на добу.

«Був випадок, коли в 1920 році у вихідний день 2-ї пожежної команди спалахнула п’ятиповерхова будівля, в якій розташовувався штаб армії Будьонного. До місця пожежі прибула перша команда. Будинок згорів повністю, бо одна команда впоратися із вогнем не змогла. І до суду над винуватцями пожежі притягнули 2-у пожежну команду, яка мала законне право не працювати», – розповідає екскурсовод.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, які таємниці приховує будинок в одну стіну у Дніпрі.

Категорія: Новини Дніпра, Унікальний Дніпро

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також:

Exit mobile version