Skip to content

Скасування виплат ВПО в Україні: кому перестануть платити допомогу з 1 березня

Скасування виплат ВПО в Україні: кому перестануть платити допомогу

В Україні для частини ВПО припиняться державні виплати. Це пов’язано зі зменшенням дохідної частини бюджету України. Таким чином, допомога виплачуватиметься лише певним категоріям населення, – передає «Наше Місто».

Проте міністерка соціальної політики Оксана Жолнович заявляє, що Кабінет міністрів продовжить виплату компенсацій всім категоріям ВПО ще на 1 місяць. А вже після 1 березня допомогу будуть отримувати лише пенсіонери і деякі інші категорії.

Віцепрем’єр-міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук повідомила в ефірі національного телемарафону, що виплати внутрішньо переміщеним особам буде оптимізовано. Вона каже, що це пов’язано з вимогами міжнародних партнерів та зменшенням дохідної частини бюджету України.

«Ми напряму прив’язані до рішень наших партнерів. Партнери ставлять вимоги постійно верифікувати виплати з метою їх зменшення або оптимізації. Йдеться про те, що за міжнародними лекалами 2 роки достатньо для того, щоб адаптуватися», – розповідає віцепрем’єр-міністерка.

Кому з ВПО продовжать виплати

Наразі внутрішньопереміщеним особам держава виплачує 2000 гривень та 3000 людям з інвалідністю. Але більшій частині ВПО виплати будуть припинені. Так, переселенці, які звернулися за допомогою до 31 липня 2023 року припинять отримувати виплати з 1 березня. Продовжать отримувати допомогу лише:

  • пенсіонери, які отримують пенсію у розмірі менше ніж 9444 гривні;
  • люди з інвалідністю першої та другої груп;
  • діти з інвалідністю;
  • діти-сироти, а також діти, позбавлені батьківського піклування;
  • батьки, дітей до 14 років, які навчаються дистанційно, через що батьки не можуть працювати.

Керівник соціального напряму адвокації «Право на захист» Олег Луців у коментарі журналістам РБК-Україна розповідає, що в якості заохочення виплати залишать також тим переселенцям, які знайшли роботу, але отримують менше ніж 9400 гривень доходу на кожного члена сім’ї.

Він також додає, що поки що точно невідомо, чи це всі категорії, або їх буде більше, оскільки кінцевого юридичного документа поки що немає.

Загалом виплати для ВПО поступово скорочували протягом 2023 року. Торік Кабмін затвердив концептуальний документ «Стратегія державної політики щодо внутрішнього переміщення до 2025 року».

«Цей більше політичний документ передбачає зміну вектору державної соціальної політики – йдуть до того, щоб підтримувати найбільш вразливі верстви населення. Для інших держава планує поступовий перехід від отримання виплат до отримання соціальних послуг у громадах, де вони живуть. Або також будуть покривати їхні витрати за рахунок інших видів державних соціальних допомог. Наприклад, це допомога малозабезпеченим родинам», – каже Олег Луців.

Нагадаємо, раніше ми писали як отримати компенсцію за житло для ВПО від держави.

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: