Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ Не вистачає слів: у Дніпрі мешканці постраждалих будинків дякують владі і містянам за оперативну допомогу

Не вистачає слів: у Дніпрі мешканці постраждалих будинків дякують владі і містянам за оперативну допомогу

29 грудня 2023-го ворог завдав масованого ракетного удару по Україні. Його жертвами в Дніпрі стали шість осіб. Постраждали пологовий будинок, ТРЦ “Аполо”, вісім адмінбудівель, щонайменше два десятки багатоповерхівок. Міська влада, рятувальники, комунальні служби, волонтери оперативно ліквідували наслідки “прильоту”. Сьогодні постраждалі дніпряни дякують усім, хто допоміг в біді, пише «Наше Місто».

Серйозні пошкодження ворожа атака завдала житловим будинкам на вулиці Алана Шепарда. Їхнім мешканцям досі не віриться, що вони залишилися живими.

– Повітряну тривогу я зазвичай пережидаю у коридорі, – розповідає Олег Браславець, голова ЖБК 118 “Ореол”. – Я сидів, спершись на стіну, і в момент “прильоту” відчув, що за спиною порожнеча. За мить стіна повернулася на місце. Жах! Вийшов на вулицю і побачив, що практично всі шибки в моїх будинках вибиті. Але рятувальники та комунальники миттєво розпочали роботу. Невдовзі підключились волонтери, благодійні організації. Нам дуже швидко привезли все необхідне: плівку, ОСБ-плити, рулонний скотч, цвяхи. Треба було зробити дуже багато! Постраждали сотні квартир.

Наразі роботи по відновленню пошкоджених осель тривають. Встановлюють нові вікна та двері. Переважна більшість ремонтно-відновлювальних робіт вже виконано.

Мешканці місцевої п’ятиповерхівки Ірині Кірж вже 86 років. За своє життя вона побачила чимало, але так страшно їй не було навіть у Другу Світову.

– У дитинстві пережила війну, – розповідає Ірина Костянтинівна. – Коли німці знайшли нас, малюків, у ямі, вони нікого не чіпали. Сказали: “Гітлер-капут та Сталін-капут!”. Принесли хліба, згущеного молока, масла. А нинішні варвари набагато гірші. Ніколи не було так страшно! У квартирі вибило вікна. Скло засипало всю підлогу. Але зараз, слава Богу, встановили нові вікна. Тепло та затишно. Дякую за це. Тільки б знову не бахнули ракетами. Я навіть іконку-оберіг на підвіконня поставила.

Того передноворічного дня натерпілася і Катерина Рябоченко, яка живе по сусідству з Іриною Костянтинівною.

– Я, чоловік і шестирічний син уранці прокинулися від вибуху, – розповідає Катерина. – Нас аж підкинуло! Навіть не зрозуміла, що вікон більше нема. Головне: ми живі! Нині нам ставлять нове вікно. Роблять це швидко та професійно! Величезна подяка міській владі, комунальникам волонтерам.

Цікаво, що біля житлових будинків на цій вулиці встановлені флагштоки з українськими прапорами. З’явилися вони одразу після початку великої війни. На одному з прапорів зверху видно чорну стрічку. Це тому, що загинули двоє мешканців цієї висотки.

Не вистачає слів: у Дніпрі мешканці постраждалих будинків дякують владі і містянам за оперативну допомогу

– Прожили у будинку майже 36 років, – констатує Інна Луценко. – Того дня ми не збиралися нічого святкувати. Лише у жовтні на Донеччині загинув мій рідний брат Андрій. Загинув у бою, який тривав 12 годин. Вісім з половиною годин він бився. А потім Андрія не стало. Ми виросли разом і дуже дружили. А зараз точно частина моєї душі відлетіла. Пам’ятаю страшний вибух. Посипалася штукатурка, вилетіли вікна, двері. Але міські служби підключилися миттєво. Нам одразу стали допомагати. Дуже дякую меру Борису Філатову, комунальникам, волонтерам. Усім, хто не залишив нас у біді.

Поки що роботи з ліквідації грудневого “прильоту” тривають. Але вони вже близькі до завершення.

– Нам справді надали велику допомогу, – зазначає Олег Браславець. – Допомагали усі – міській голова, міські служби, комунальники, волонтери, благодійні фонди. Все місто! На сьогодні близько 80 відсотків відновлювальних робіт зроблено. Решту буде завершено найближчим часом.

Не вистачає слів: у Дніпрі мешканці постраждалих будинків дякують владі і містянам за оперативну допомогу

Раніше ми писали, що 29 грудня 2023 року росіяни завдали наймасованішого ракетного удару по Україні.

Олександр Разумний

Фото Валерія Кравченка

Категорія: Влада, Новини Дніпра

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: