Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ Волонтерство, конкурси, креативні проєкти: чим займається молодь Дніпра під час війни

Волонтерство, конкурси, креативні проєкти : чим займається молодь Дніпра під час війни

Попри складнощі воєнного часу дніпровська молодь продовжує реалізовувати цікаві проєкти. Вони пов’язані як з волонтерською роботою, з протидією рашизму, так і з  підтримкою талантів та реалізацією творчих задумів хлопців та дівчат, які сьогодні мешкають у нашому місті. Про те, як саме це відбувається, – в ексклюзивному інтерв’ю «Нашому місту» розповів Сергій Луденський – виконуючий обов’язки директора департаменту молодіжної політики та національно-патріотичного виховання Дніпровської міської ради.

Волонтерство, конкурси, креативні проєкти : чим займається молодь Дніпра під час війни

 «Постріл помсти» та донорство

Без перебільшення можна сказати, що волонтерська діяльність зараз є найголовнішою для представників Молодіжної ради Дніпра, «Молодіжного центру Дніпра» Дніпровської міської ради та тих, хто входить до складу різних громадських організацій. 

– Один з наших найважливіших проєктів – це «Постріл помсти», – зазначає Сергій Луденський. –  Ми збираємо донати за рахунок нанесення на снаряди різних написів. Таким чином зроблено більше 250 пострілів у бік ворога, залучено більше 300 тисяч гривень, які йдуть на потреби певних військових підрозділів. Усі кошти, які вдається отримати від продажу написів на боєприпасах, розмальованих петриківським розписом тубусів з порохових зарядів, брелоків із уламків знищеної техніки окупантів, йдуть на потреби дев’яти  батальйонів, з якими ми співпрацюємо.

Волонтерство, конкурси, креативні проєкти : чим займається молодь Дніпра під час війни

У 2023 році відбувся традиційний фестиваль творчої самодіяльності «Студентська весна».  На грошове винагородження від нього була закуплена автівка для 128 бригади ТрО. Також започатковано волонтерський проєкт FrontPower,   завдяки якому одноразові електронні сигарети переробляються на повербанки, які передаються  на фронт нашим захисникам.  Таким чином було передано 20 повербанків за півтора місяці роботи. Для цього було перероблено близько 40 кг одноразових електронних сигарет. А ще студенти Дніпра організували збір плазми крові, аби допомогти пораненим військовим.

Волонтерство, конкурси, креативні проєкти : чим займається молодь Дніпра під час війни

Хрест ЗСУ та фотовиставка про війну

У Дніпрі була відкрита тимчасова інсталяція «Хрест ЗСУ» за адресою: пр.Дмитра Яворницького, 75.   Її ініціаторами стали бійці 128 бригади ТрО, а дніпровська молодь підтримала таку ідею. Ця композиція являє собою символ захисту, боротьби та пам’яті про всіх загиблих героїв, кого забрала жорстока війна в Україні.  Місто допомогло у втіленні ідеї побратимів та виготовило цю інсталяцію з вдячністю своїм захисникам у вигляді металевих протитанкових їжаків. Це було зроблено для того, щоб увіковічнити славу про наших залізних героїв.

Волонтерство, конкурси, креативні проєкти : чим займається молодь Дніпра під час війни

 Підтримав департамент молодіжної політики та національно-патріотичного виховання і відкриття фотовиставки робіт військового кореспондента Валерія Кравченка, який працює у «Нашому місті».   Війну Валерій Кравченко почав знімати з  травня 2022 року. Зараз в його арсеналі більше 6000 світлин, на яких відображується побут та воєнне життя військовослужбовців 128 бригади ТрО. На виставці було представлено понад 60 робіт фотографа. 

Таланти мають підтримку 

У Дніпрі продовжують виплачувати  іменну стипендію міського голови  імені Олександра Поля для активної молоді. Виплати відбуваються  двічі на рік, для цього визначають 50 стипендіатів. Ця стипендія надається за активність кандидатів, зокрема й за реалізацію різних молодіжних ініціатив, активність у культурному напрямі та особливо в умовах повномасштабного вторгнення –  за волонтерство. При цьому розмір стипендії був збільшений. Для бакалаврів, спеціалістів та магістрів, а також представників громадських об’єднань та Молодіжної ради Дніпра виплата становить 14 тисяч гривень замість 11 тисяч гривень  раніше. Для студентів технікумів, ліцеїв, коледжів, професійних технічних училищ, учнів шкіл, закладів позашкільної освіти — 10 тисяч гривень (було 7 900 та 8 400 гривень). 

Відбувся минулого року і міський конкурс “Собори наших душ”. У ньому взяли участь діти, які проявляють себе завдяки  засобам літератури, образотворчого і музичного мистецтв. Суми фінансового заохочення переможців конкурсу були визначені відповідно до зайнятих місць, а саме: І місце – 10 000 грн; ІІ місце – 7 000 грн; ІІІ місце – 5 000 грн. Окрім того, роботи учасників були розміщенні в руках наших захисників на фото для щорічного календаря від департаменту.

Волонтерство, конкурси, креативні проєкти : чим займається молодь Дніпра під час війни

Триває стажування у департаменті молодіжної політики та національно-патріотичного виховання. Воно  було впроваджено у 2018 році, за минулий рік було проведено 4 хвилі стажування. Близько 30% стажерів потім працевлаштовуються до міської ради.

– Це гарний приклад прозорості міської ради, – впевнений Сергій Луденський. – Молоді люди знайомляться з усіма процесами, які відбуваються на різних етапах. Таким чином ми залучаємо до роботи у нас амбітну зацікавлену молодь, яка принесе користь місту. В нас стажуються студенти та школярі, а потім до нас працевлаштовуються студенти старших курсів. Наразі ведеться робота щодо розробки програми впровадження загального стажування по Дніпровській міській раді.

Диктант у метро та повернення «Ліги сміху»

До Дня Конституції у Дніпрі традиційно пройшов диктант на станції метро “Вокзальна”. Читав його відомий український комік Юрій Ткач, а молодіжний медіацентр забезпечив пряму трансляцію. Тож  усі бажаючі могли долучитися до написання диктанту навіть вдома чи на роботі. Загалом його писали близько тисячі людей. Троє  щасливчиків, які зробили це найкраще, отримали у подарунок  вишиванки. Загалом станція метро «Вокзальна» під час війни стала місцем проведення багатьох молодіжних заходів.

Волонтерство, конкурси, креативні проєкти : чим займається молодь Дніпра під час війни

– До Дніпра потроху повертається активність в іграх «Ліги сміху», – наголошує Сергій Луденський. – Проведено вже дві гри по 10 та 7 команд. Молоді коміки вразили зал та подарували неймовірні емоції, яких так не вистачає всім нам в цей час. Фестиваль проводиться з ініціативи студентської молоді з метою єднання студентської спільноти, відновлення молодіжного гумористичного руху Дніпра.  Участь в організації «Ліги сміху» та грі взяли понад 1600 студентів. 

Конкурс «Крик» та змагання з домедичної допомоги

Вже не перший рік  департамент молодіжної політики та національно-патріотичного виховання Дніпровської міської ради проводить  конкурс соціальної реклами «Крик». Не став винятком і минулий рік.

Волонтерство, конкурси, креативні проєкти : чим займається молодь Дніпра під час війни

Учасники у своїх роботах розкривали такі соціально важливі питання: російсько-українська війна, волонтерство, екологічна культура, гендерна рівність, національна самосвідомість, захист прав людини, свобода від дискримінації та захист тварин. У 2023 році було відібрано шість переможців із 118 робіт.  Це три автори  в категорії «фотографія» і три в категорії «відеоробота. Усі переможці отримали фінансові заохочення. За І місце – 10 000 грн, ІІ місце – 7 000 грн, ІІІ місце – 5 000 грн. Учасники конкурсу створювали роботи на такі теми як війна, насилля, порятунок тварин.

– Також в нас пройшла десята ювілейна гра серед закладів вищої освіти «Битва за виш», – згадує Сергій Луденський. –  Зазвичай студенти змагаються в ній у неолімпійських видах спорту. Минулого року  у міському спортивно-інтелектуальному турнірі  брали участь органи студентського самоврядування коледжів, університетів, інститутів, академій. Він проводився вперше за час COVID та повномасштабного вторгнення.

Змагання видозмінилося відповідно до викликів сьогодення. Тепер серед конкурсів кахут, стрільба, лазертаг, надання першої домедичної допомоги, PUBG. Участь у «Битві за виш» взяли 14 команд, в кожній команді по 20 осіб – це 300 студентів. 

Створення медіашколи та розвиток художніх шкіл 

 Молодіжний центр Дніпра активно залучає грантові кошти до нових проєктів.  Завдяки цьому відбулось відкриття молодіжного ресурсного центру на вулиці Телевізійній. Він оснащений апаратурою, яка стосується медіа. Там можна безоплатно навчитись знімати фільми, проводити інтерв’ю, отримати навички журналіста. Для цього придбане якісне обладнання. На базі ресурсного центру створена медіашкола, яка працює один раз на місяць. Нещодавно стартувала перша хвиля занять у 2024 році.

 З цього року дві дитячі художні школи Дніпра стали підпорядковуватись департаменту молодіжної політики та національно-патріотичного виховання Дніпровської міської ради.

Волонтерство, конкурси, креативні проєкти : чим займається молодь Дніпра під час війни

– Тепер ми будемо займатись розвитком цього напряму позашкільної освіти, – зазначає Сергій Луденський. – Проводити там ремонти, робити укриття, щоб діти могли там вчитись малювати очно. Будемо відкривати і нові напрямки – такі як скульптура та ліпка.

У цьому році будуть так само реалізовуватись молодіжні програми, які були у минулому. Особлива увага, як і раніше, буде приділятись волонтерській діяльності молоді Дніпра. Бо саме вона наближає нашу Перемогу.

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Тема дня

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: