Skip to content

Новомосковськ чи Нова Самарь: чому жителі міста не підтримують перейменування (Відео)

Новомосковськ чи Нова Самарь: чому жителі міста не підтримують перейменування (Відео)

У місті на Дніпропетровщині вже давно тривають вибори нової назви. 23 січня Депутати з третьої спроби проголосували за перейменування Новомосковська на Нову Самарь – назва отримала 21 голос. Проте жителі міста не дуже радіють такій назві, – передає «Наше Місто».

На позачерговій сессії в міськраді, депутати обрали нову назву для Новомосковська  – Нова Самарь. Місцевих жителів обурює те, що спочатку було проведено опитування серед містян, потім ці назви розглядали депутати. Але жоден варіант, який розглядався у міськраді не підтримали.

Окрім того, багато хто вважає, що наразі не час сваритися через назву міста та інші дрібні проблеми. Анастасія, дружина військовополоненого, розповідає журналістам ДніпроТБ, що виступає проти перейменування міста.

«Я вважаю, що це не доречно, це не є доцільно у наш час. Найголовніше, як на мене, це люди, а люди у нас патріотичні, люблять нашу країну і працюють на благо Новомосковська. Наше місто розвивається, воно прийняло чимало біженців і, як на мене, важливо зараз бути об’єднаними, а не розділятися з приводу назв чи інших якихось проблем», – ділиться Анастасія.

Натомість історики мають свою думку стосовно нової назви, яку обрали депутати. Доктор історичних наук, професор кафедри історії України ДНУ Володимир Ващенко виступає проти зміни на таку назву. Він називає цей варіант штучним, оскільки назва «Нова Самарь» не має жодної прив’язки до міста. За словами історика, назва не зустрічається в писемних джерелах,але до думки фахових істориків депутати не збиралися дослухатися.

«Я виступав за історичну назву. Не перейменування, а саме повернення історичної, автентичної назви – а це або Самар, або Самарь (філологічні тонкощі, які можна узгодити). Я прихильник такого: ім’я дається при народженні один раз, і ми або повертаємо це ім’я раз і назавжди, або ми бавимося в клички… І вийде так, що наше місто – Нова Самарь – походить від містечка Самарь, заснованого майже 450 років тому. І є логічне питання. А де ж тоді Стара Самарь, покажіть мені її на мапі України? І є ще такий аспект – кожне місто намагається поглибити свою історію, а не вносити в свою назву слово «Нове», це – як “новодєл”», – висловлює свою думку історик журналістам Радіо Свобода.

Окрім того, за словами історика, у випадку ухвалення назви Верховною Радою, вона буде викликати питання з точки зору граматики. Володимир каже, що рішення навіть не узгодили з філологами – на минулій сесії було запропоновано назву «Нова Самар», а зараз у кінці назви додався м’який знак.

Історик та краєзнавець Євген Шульга впевнений що найкраща назва для міста – Самарь, без додавання «Нова».

«В цьому році є ще й інший ювілей. 230 років з того часу, коли сюди приїхала “уєздная власть” і привезла з собою назву Новомосковськ і почипила цю назву на вже готове місто», – розповідає Євген.

Він також додає, що ми усі маємо розпрощатися з минулим, пов’язаним із росією та повернути ту історичну назву, яка була у місті до неї.

Голова міськради Сергій Рєзнік пояснює, що назва «Нова Самарь» – це такий собі компроміс між депутатським корпусом і позиціями містян.

«Ми взяли за ґрунт історію минулого і намагалися зробити такий місток з минулим і сучасністю, тому це слово “Нова” і з’явилось. А “Самарь” з м’яким знаком чи без – це теж одна з історичних назв, яка була присвоєна нашому місту Новомосковську», – каже Рєзнік.

Нагадаємо, раніше ми писали про волонтерство, донати та проекти молоді Дніпра.

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: