Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ Боротьба триває: Дніпрі презентували фільм, присвячений Дню Соборності 2024

Боротьба за соборність: як українці протягом століть відстоювали єдність держави

День Соборності України – відносно нове свято. На офіційному рівні його відзначають  25 раз, бо у 1999 році був підписаний відповідний указ президента. Свято відзначають на честь проголошення об’єднання в єдину державу Української та Західноукраїнської народних республік у 1919 році. Сьогодні День Соборності як ніколи є актуальним, оскільки саме територіальну цілісність та суверенітет захищають на фронті наші бійці.

Завідувачка відділу історії України Дніпропетровського історичного музею імені Яворницького. Тетяна Цимлякова говорить, що прагнення до соборності було закладене у генетичному коді українців протягом століть.

«Починаючи з періоду Київської Русі ми бачимо, що українці з різних князівств прагнули до єдності. Це прагнення вони пронесли через століття. Ми бачимо це на прикладі козацької доби і більш пізнього часу», – зазначає Цимлякова.

Боротьба за соборність: як українці протягом століть відстоювали єдність держави

Настало буремне ХХ століття. Внаслідок Першої світової війни і краху імперій утворювалися незалежні національні держави. Навесні 1917 року на уламках Російської імперії було проголошено Українську народну республіку. За півтора року Австро-Угорська монархія була переможена країнами “Антанти”. Утворюється Західноукраїнська народна республіка. Ідея об’єднання України в єдину державу як ніколи близька до реалізації. У січні 1919 року керівництво УНР і ЗУНР вирішують проголосити Акт злуки. Це відбулося 22 січня на Софійському майдані у Києві.

Боротьба за соборність: як українці протягом століть відстоювали єдність держави

Та, на жаль, на практиці договір про об’єднання не був реалізований. ЗУНР за кілька місяців фактично перестала існувати, вона була знищена польськими військами. УНР воювала з більшовиками, іншими угрупованнями і також була знищена. Але протягом наступних десятиліть ідея возз’єднання України залишалась у думках українців. У часи пізнього СРСР, а саме 21 січня 1990 року, мешканці тоді ще радянської України утворили живий ланцюг від Києва до Львова на знак того, що держава має бути соборною і суверенною.

Менш ніж за десятиліття, у 1999 році, День Соборності стає офіційним святом вже незалежної України.

Боротьба за соборність України, як і століття тому, триває. Щодня гинуть найкращі сини та доньки нашого народу. Але перемога обов’язково буде і Україна буде єдиною.

Докладніше – у нашому відео.

Категорія: Відео, Новини Дніпра, Тема дня, Україна

Позначки: , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: