Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ Всесвітний день снігу: чому у Дніпрі все менше шансів на снігопади

Супрун Юлія

зима в Днепре

У неділю відзначають цікаве свято – Всесвітний день снігу. “НМ” вирішило з’ясувати  – як справи з цим видом опадів у Дніпрі. В цьому році нашому місту, можна сказати, пощастило порадіти снігу. Станом на 17 січня в обласному центрі випала вже половина місячної норми, каже начальник Дніпропетровського регіонального центру з гідрометеорології Василь Гринчак. Попри те, що у нашій культурі сніг асоціюється зі святом та розвагами, радіють йому не всі. Він додає роботи комунальникам та метеорологам, може спричинити аварії на дорогах, ускладнити пересування та залишити без електрики цілі населені пункти. Втім, це дивовижний природний феномен, який має важливе значення для нашого світу. Що ж таке сніг? –  з’ясовував кореспондент “Нашого міста”.

Сніг у Дніпрі

Так як 40 років тому – вже не буде

Синоптики кажуть, що до кінця зими у Дніпрі можуть бути нові снігопади.

Сніг у Дніпрі

У нас зазвичай січень та перша половина лютого – це вихід південних циклонів, які найбільше снігу нам приносять. Їх дуже добре видно на синоптичних картах та ми можемо попередити людей про снігопад за кілька днів, – каже Гринчак.

Сніг – це та сама  вода, але в іншій формі. Він являє собою тверді атмосферні опади у вигляді шестикутних пластинок чи призм з кристаликів льоду (сніжинок). Випадає сніг здебільшого з шарувато-дощових хмар. Сніжинки надзвичайно різноманітні за формою, жодна не повторюється.. Вони можуть бути у формі зірок, гребінців, пластинок, голок тощо. 

Все залежить від умов утворення снігу, – розповідає Василь Гринчак. – Є сніжинки дуже красиві – це коли невеликий мінус та висока вологість, є кристали, є снігова крупа, снігові зерна. Сніг може бути слабким, помірним, сильним, свіжим, мокрим, свіжо випавшим, залежавшимся, снігова каша. У ескімосів, які живуть в екстремальних умовах через холод,  є близько 20 назв снігу  – сніг-пудра, сніг, що не тане, сніг впереміж з брудом, сніг, що йде повільно, завтрашній сніг, сніг, придатний для будівництва тощо.

Сніг утворюється, коли водяна пара в атмосфері замерзає навколо частинок пилу або інших дрібних часток. Для цієї магії температура повітря повинна бути нижчою за 0 °C. 

Синоптики кажуть, що остання достатньо холодна зима зі стійким сніговим покривом на Дніпропетровщині була у 1987 році, а після цього зимовий період почав ставати все більш м’яким. Діти 70-80-х років минулого століття добре пам’ятають зими, коли у багатьох дворах Дніпра працювали для дітей та дорослих ковзанки, снігові гірки й навіть хокейні коробки.

Дніпровський фотограф Володимир Рязанов, що довго працював у газеті “Наше місто” оприлюднив фоторепортаж 40-річної давнини, який свідчить про те, що у дітей тих часів були справжні зимові розваги.

Зима у Дніпрі 40 років тому
Зима у Дніпрі 40 років тому
Зима у Дніпрі 40 років тому
Зима у Дніпрі 40 років тому
Зима у Дніпрі 40 років тому
Зима у Дніпрі 40 років тому
Зима у Дніпрі 40 років тому

Фото: Володимир Рязанов

Зараз через м’яку зиму, сніг у Дніпрі довго не затримується. Через температурні гойдалки від мінуса до плюса він дуже швидко тане, потім перетворюється на лід, знову тане. Задоволення від цього мало, а ось тротуари та дороги стають небезпечними та додають роботи дніпровським комунальниким. У дні снігопадів у Дніпрі вони працюють майже цілодобово.

Причиною того, що взимку у Дніпрі стало мало снігу, є глобальне потепління. Зростання середньої температури повітря призводить до того, що сніг випадає рідше і тане швидше.

Василь Гринчак

В останні 10 років середньомісячні температури зимових місяців були переважно вищі за норми, – розповів Василь Гринчак. – Середньомісячна температура січня за 30 років зросла майже на два градуси, лютого – майже на півтора, грудня – на 0,3. А середня річна температура Дніпропетровщини виросла на один градус. Це дуже багато. Коли на 0,1 градуса зростає середня температура – це плюс один день до теплого періоду. Тобто у нас в середньому на 10 днів теплий період став довший.

Проте у цьому році українські метеорологи спостерігали незвичайне явище – снігову грозу.

У цьому році у Києві спостерігали снігову грозу – це рідкісне явище. Воно відбувається, коли досить тепло й зустрічаються холодне та тепле повітря, різні заряди викликають електричний розряд. Грім приглушений, не такий гучний, як влітку. У 2000 році 9 лютого така гроза була у Дніпрі, – додає начальник Дніпропетровського регіонального центру з гідрометеорології.

Всесвітній день снігу

Сніг у Дніпрі

Незважаючи на глобальне потепління, 11 років тому Міжнародна федерація лижного спорту (FIS) заснувала Всесвітній день снігу, таким чином вирішили популяризувати зимові види спорту та активний зимовий відпочинок. Свято відзначають щорічно в третю неділю січня. Цього року вшановувати сніг будуть 21 січня. 

День снігу проводиться під девізом “Насолодитися, ознайомитися і випробувати!”. Організатори свята закликають людей виходити на свіже повітря та насолоджуватися зимовими видами спорту, такими як катання на лижах, сноуборді, ковзанах, санках тощо.

Чи залишимося без снігу?

Сніг у Дніпрі

За прогнозами вчених, тенденція до зменшення кількості снігу у Дніпрі буде продовжуватися в майбутньому. Це насторожує, адже сніг випадає не лише для того, щоб порадувати нас та роздратувати комунальників. 

Сніг виконує ряд важливих функцій – допомагає регулювати клімат, відображаючи сонячне світло та утримуючи тепло, щоб температура на Землі не опускалася занадто низько. Сніг захищає рослини та тварини від холоду. Сніг є основним джерелом води для весняного водопілля. Коли він тане, то впадає в річки, озера та підземні водоносні горизонти. 

Зміни клімату впливають на кількість снігу, – розповідає Гринчак. – Клімат стає теплішим, зараз ми лише згадуємо своє дитинство, коли ми взимку каталися на ковзанах та санчатах. Було багато снігу та було водопілля. На Дніпрі нормального водопілля з промиванням русел не було вже років 15. Русла замулюються та заростають.

Але Дніпро ніколи не залишиться зовсім без снігу.

Ми більше до пустелі, ніж до тропіків. І у нас контрасніть температур – жарке літо та взимку буває минус 20, але ці періоди у нас значно коротші. Років через 50 можливо сніг випадатиме через зиму, але він все одно буде. А може років через 50 у зв’язку з циклічністю клімату у нас буде зниження температури, – вважає начальник Дніпропетровського регіонального центру з гідрометеорології.

Квітневий снігопад

Сніг у Дніпрі

Фото: Валерій Кравченко

У квітні 2017 року південно-західний циклон приніс на Дніпропетровщину сніг. Тоді синоптики прогнозували квітневий снігопад, але не всі дніпряни вірили прогнозу й багато хто вже встиг перевзути автівки у літню гуму. Тому доволі товстий шар снігу майже наприкінці другого весняного місяця у багатьох викликав шок.

У квітні у верхніх шарах атмосфери було набагато холодніше, ніж на Землі, -пояснює  Василь Гринчак. – І 21-22 квітня 2017 року у Дніпрі випало 11 см снігу. До того аналогічне було у 2007 році – 13 квітня. За спостереженнями раз в 10 років складається така синоптична ситуація, що у квітні може випасти сніг.

Цікаві факти про сніг

які бувають сніжинки
  • Сніжинки завжди мають шість променів. Це завдяки тому, що вода замерзає навколо крихітних частинок пилу або інших дрібних часток, які мають форму шестикутника.
  • Сніжинки можуть бути дуже маленькими або дуже великими. Найменші сніжинки мають діаметр лише кілька мікрометрів, а найбільші можуть досягати 30 см у діаметрі.
  • Сніг може бути різних кольорів. Найчастіше сніг білий, але він також може бути синім, жовтим, червоним або навіть чорним. Колір снігу залежить від кількості пилу та інших частинок у повітрі, а також від температури повітря.
  • Сніг випадає навіть на Марсі. У 2008 році марсохід “Фенікс” виявив сніг на полюсі Марса. Сніг на Марсі складається з водяного льоду, а не сухого снігу, як на Землі.

Нагадаємо, раніше ми писали, чому народні прикмети про погоду не працюють.

Категорія: Новини Дніпра, Тема дня

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: