Skip to content

Як впоратися з панічною атакою під час війни: практичні рекомендації

З початку повномасштабної війни в Україні люди почали частіше скаржитися на панічні розлади. Це пов’язано з постійним стресом, говорять психологи та психіатри. Як визначити симптоми панічної атаки, що робити, аби заспокоїтися та як лікуватися – у матеріалі «Наше місто» з посиланням на ДніпроТВ.

Панічна атака – це короткочасний епізод сильного занепокоєння, який супроводжується вегетативним компонентом, такими як прискорене серцебиття, задишка, запаморочення та нудота.

Панічні атаки можуть виникнути не відразу після травмуючої події. Симптоми можуть проявитися через багато часу.

«Є таке уявлення, що якщо людина пережила серйозну травмуючу подію, наприклад, бойовий досвід, або в цивільному житті пережила обстріли, і тоді у неї можуть початись панічні атаки, запущені цією шоковою травмою. Тоді ми говоримо про те, що ПТСР і панічні атаки є частиною. Найчастіше, в моїй практиці, панічні атаки виникають у людей, які не переживали якусь точку, після якої почалися панічні атаки. Зазвичай це хронічний накопичений стрес», — говорить психологиня Анна.

При раптових панічних атаках допомогти заспокоїтися можуть спеціальні вправи.

«Є техніки немедикаментозного зменшення рівня тривоги, наприклад, це дихальні техніки, техніка квадрат: людина через ніс глибоко, поступово робить вдих протягом 4 с, затримує дихання на 4 с, видихає через рот протягом 4 с, і знову затримує дихання на 4 с. Також рекомендують подихати в пакет, паперовий. Треба притиснути його до обличчя і декілька секунд подихати в пакет, це теж заспокоює», — пояснює Віктор Кокашинський.

Якщо ви помітили у себе симптоми панічних атак, зверніться до психолога та сімейного лікаря. Спеціалісти можуть допомогти вам визначити причину панічних атак і розробити план лікування. Існує кілька варіантів лікування панічних розладів, у тому числі медикаментозне.

Однак важливо пам’ятати, що алкоголь не допоможе вам заспокоїтися, а навпаки, може призвести до загострення панічних розладів.

Нагадаємо, раніше ми писали, психологиня з Дніпра розповіла, як допомогти пережити трагедію.

Категорія: Важливо, Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: