Skip to content

Возив на собі бойові снаряди: історія віслюка Хаймарса, якого евакуювали до Дніпра (Відео)

Возив на собі бойові снаряди: історія віслюка Хаймарса, якого евакуювали до Дніпра (Відео)

Хаймарс – ім’я бойового віслюка, який допомагав українським військовим на фронті. Тварина жила на Донеччині та буквально воювала разом із ЗСУ. Проте з часом Хаймарса довелося евакуювати із зони бойових дій. Тож, тепер бойовий віслюк живе на Дніпропетровщині, – передає сайт «Наше Місто».

Бойовий віслюк на ім’я Хаймарс з Краматорська допомагав військовим на фронті. Він займався нелегкою справою – возив на собі снаряди на передовій. Тварина сумлінно виконувала свою роботу та була дуже важливим помічником. Проте з часом у військових з’явилася автівка, тому потреба у використанні віслючої сили відпала.

Звичайно, воїни не могли кинути віслюка, який за цей час вже став справжнім бойовим побратимом. Тому вони попросили евакуювати Хаймарса до більш безпечного місця. За таку нелегку справу взялися зооволонтери.

Волонтери розповіли журналістам ДніпроТБ, що операцію по евакуації бойового віслюка довелося проводити у декілька етапів: шлях по порятунку Хаймарса пролягав через Покровськ, Київ та Одесу. Останньою точкою, де і оселився віслюк, стала Дніпропетровська область.

За словами волонтерки Вікторії, евакуація була достатньо складною через розміри та вагу тварини. Спочатку його потрібно було заманити в автівку, а потім ще й пристосуватися до керування машиною з таким великим вантажем.

«Це була і комічна історія, і трагічна. Ми якось правдами і неправдами намагались завести його у машину, заманювали солоденьким – морквою, яблучками. Але це не дуже допомогло, тому нам довелось допомагати йому ззаду. У нього був стрес, у нас був стрес, у всіх був стрес. Треба розуміти, що його вага трохи менше за вагу машини і тому всі його рухи ми дуже відчували і керувати машиною було дуже важко», – ділиться волонтерка Save Animals Ukraine Вікторія Лепша.

Тож, тепер тварина оселилася на фермі в Зеленому Гаю. Хаймарсу, який на власні очі бачив війну, допомагають волонтери та лікар. У новому домі, у тиші та безпеці, він потроху реабілітувався від стресу та навіть почав бешкетувати.

«Він дуже любить у нас зелений колір і якось на екскурсії була жінка у красивій зеленій сукні. Він її схопив і не відпускав, думав, що то травичка», – розповідає ветеринарна лікарка Наталя Козак.

Тепер віслюк Хаймарс, звикнувши до нової затишної домівки, перекваліфікувався з бойового віслюка на реабілітолога. Він психологічно допомагає людям впоратися зі страшними наслідками війни. «До нас приїжджають реабілітаційні групи, вони чують його історію і їм стає легше. Ми співпрацюємо з ОВА, приїжджають родини загиблих. Тітки, дружини, батьки. Він стає для них прикладом, що навіть у таких складних умовах життя продовжується», – каже ветеринарна лікарка.

Категорія: Важливо, Війна, Новини Дніпра

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: