Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ Маски через COVID-19 у Дніпрі: чому масковий режим може спровокувати конфлікти та стрес

Супрун Юлія

COVID-19

Мешканців Дніпра можуть зобов’язати носити медичні маски через повернення COVID-19. Психологи вважають, що під час війни більшість людей може сприйняти масочний режим як додаткове обмеження, через що погіршиться спілкування, особливо в людних місцях, супермаркетах. “Я не бачу людину, її емоції, її настрій, я не можу підлаштуватися й неправильно реагую”, – пояснює хід думок великої кількості людей психолог Максим Реуцький. Чого очікувати мешканцям Дніпра з цього приводу, пише “Наше місто”.

Взимку 2024 року міська влада Дніпра може повернути масковий режим через захворюваність на COVID-19, але поки такого рішення немає. Однак, з огляду на те, що COVID-19 повертається, і що в інших країнах світу відновлюють рекомендації щодо носіння масок, не виключено, що в Дніпрі також згадають про масочний режим. Але таке рішення буде прийматися на основі епідемічної ситуації в місті та в Україні в цілому.

За думкою психологів, обов’язкове носіння захисної маски може негативно вплинути на мешканців Дніпра. Це стане ще одним обмеженням, яких під час війни й без того досить багато. Носіння маски може ускладнити спілкування, оскільки люди не можуть бачити обличчя та губи один одного. Це може призвести до відчуття ізоляції та самотності й навіть до проявів неприязні, агресії, напруження. Не виключено, що через масковий режим буде зростання конфліктності у суспільстві. 

І так зараз ми всі у стресі знаходимося, а обов’язковий масковий режим ще погіршить цю картину. Маска на обличчі погіршує сприйняття того, що думає людина навпроти. Через помилки читання емоцій можливі непорозуміння та конфлікти. Масковий режим покращить безпеку та погіршить напруження у суспільстві. Це буде один з додаткових стресових чинників у нашій військовій реальності, – пояснює психолог Максим Реуцький.

психолог Максим Реуцький

Втім у деяких випадках носіння маски може допомогти людям відчувати себе більш захищеними від COVID-19, що може навпаки призвести до зменшення тривоги та стресу.

Люди, які покладають багато надій на маску, яка їх захистить від вірусів, можливо, відчуватимуть себе комфортніше. Але це дуже невелика кількість людей. Більшість це сприйме, як ще одне обмеження, яких зараз й так багато. Так, маска має сенс, ми всі це знаємо, але до всіх обмежень, які зараз є, додається ще одне. Плюс неможливість читати емоції людей, наприклад, свого співбесідника – продавця, поліцейського, працівника ТЦК. Це буде погіршувати рівень напруження та стрессу, – додає психолог.

Якщо епідемічна ситуація в Дніпрі погіршиться і рівень захворюваності на COVID-19 зросте, то міська влада може прийняти рішення про введення обов’язкового носіння масок у громадських місцях. Але скоріше за все повернуться лише рекомендацій щодо носіння масок. Це означає, що носити їх будуть не всі, а лише ті, хто вважає це необхідним.

Нагадаємо, раніше ми писали, що у Дніпропетровській області від COVID-19 померли семеро людей.

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Тема дня

Позначки: , , , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: