Site icon Наше Місто

Врятували майже 3 тисячі собак та кішок: підсумки роботи КП «Зооконтроль» Дніпра за 2023 рік

Пдсумки роботи Зооконтроль за 2023 рік - Наше Місто

В благородній справі порятунку тварин, що потрапили в біду, наше місто точно не має собі рівних. Єдине в Україні комунальне підприємство «Зооконтроль» приймає, лікує, дає притулок не лише пораненим собакам та кішкам. Гостинність дніпровських комунальників гідно оцінили навіть леви та ведмеді. І, зрозуміло, ніхто не скасовував щоденної рутинної роботи зі стерилізації, вакцинації, чіпування безпритульних тварин. У воєнний час це особливо важливо. Про роботу КП «Зооконтроль» минулого року розкажуть журналісти «Наше місто».

Від війни страждають не лише люди

Ще в перші роки війни від ворожих обстрілів та атак постраждали сотні тварин. Ну, а після початку повномасштабного російського вторгнення їхня кількість багаторазово збільшилася. Сотні собак та кішок доставляють до Дніпра волонтери. Привозять до «Зооконтролю» своїх вихованців також переселенці, яких відмовляються селити разом із їхніми вівчарками, догами, алабаями та мастифами.

— На початку великої війни до нас звідусіль везли тварин, у тому числі й незвичайних, – розповідає Ірина Пономаренко, начальниця відділу реєстрації тварин КП «Зооконтроль». – Це ведмеді, тигри, леви із «Фельдман-Екопарку». Але, звичайно, переважна більшість доставлених тварин – це кішки та собаки. Останнім доводиться особливо важко. Вони ж дуже прив’язані до своїх господарів. Загалом у нас отримали притулок 1100 собак та 340 кішок. Тільки 2023-го до нас привезли 42 чотирилапих переселенців.

Співробітниця «Зооконтролю» зазначила, що вимушеним мігрантам проблематично знайти житло не лише для себе, а й для свого улюбленця. Особливо це актуально щодо великих собак, яких власники зі сльозами на очах привозять до «Зооконтролю». Залишають та йдуть.

— Люди плачуть, але усвідомлюють, що це необхідно, – продовжує розповідь Ірина Пономаренко. – А собаки не розуміють, чому їх кидають. Чим вони завинили, що вчинили не так. Якщо господарі не можуть забрати вихованців, ми намагаємося підшукати для них нове житло. Співпрацюємо із волонтерами, які знаходять нових господарів тваринам і в Україні, і за кордоном. Це дуже важливо! Минулого року ми таким чином вирішили долю 270 собак та близько 30 кішок.

Собаки бувають не тільки кусючими

Але основна робота комунальників полягає у стерилізації, вакцинуванні та чіпуванні бездомних тварин Дніпра. Важливість цієї справи важко переоцінити.

— Те, що робить «Зооконтроль», це дуже круто! – вважає Ксенія Брагінська, ветеринарний лікар. – Його співробітники стерилізують, чіпують і, найголовніше, вакцинують від сказу бездомних собак. У воєнний час це дуже важливо. Завдяки роботі дніпровського КП агресивних безпритульних тварин у нашому місті поменшало. Аналогів такого підприємства немає в жодному місті України.

Зауважимо, що з початком великої війни роботи у «зооконтрольників» побільшало. Кількість безпритульних тварин у Дніпрі зросла.

— Наша програма працює з 2016 року, – констатує Ірина Пономаренко. — До початку 2022-го за допомогою стерилізації вдалося наполовину знизити кількість бездомних собак та кішок. Але після 24 лютого 2022 року ми повернулися до довоєнного рівня. Нічого дивного! Нерідко люди привозять тварин із зон бойових дій і залишають на вокзалах та на вулицях Дніпра. Нам доводиться працювати і з новими чотирилапими переселенцями. У 2023 році кількість тварин, що надійшла до нас, збільшилася. За рік ми прийняли 2543 собаки та 353 кішки.

Природньо, що у «Зооконтролю» зросла потреба у їжі для підопічних.

– Вдячні всім волонтерам та благодійним фондам, які привозять нам корм, – продовжує розповідь співробітниця КП. – Наприкінці грудня фонд «Героям слава» привіз 700 кілограмів собачого та 300 кілограмів котячого корму. Допомога приїхала вчасно! Але її вистачить ненадовго, лише на тиждень. І якщо є дніпряни, готові допомогти нашим вихованцям, ласкаво просимо! Корм можна залишати біля охорони. Наша адреса: вул. Березинська, 60. Працюємо з 8 до 17. Тел. (068) 828- 22-55.

Комунальники закликають не ховати померлих собак та кішок

Не можна не згадати неприємну, але, на жаль, неминучу частину роботи комунального підрозділу міста. Йдеться про померлих тварин. Що робити? Усі ми смертні. Собаки та кішки теж. Може, про трупи безпритульних тварин подбатиме природа? Адже в ній все доцільно і розумно.

— Трупи тварин у місті не рідкість, – зазначає Олександр Пономаренко, старший науковий співробітник Дніпровсько-Орільського природного заповідника. – Тварини гинуть з різних причин. До того ж, кішок та собак часто збивають машини. У природі трупи підбирають хижаки, що стоять вище по харчовому ланцюжку. Але у місті цих трупів більше. Звичайно, вони становлять небезпеку, оскільки можуть бути інфіковані. Збільшення кількості мертвих тварин може бути наслідком масових захворювань.

  Нагадаємо, що у Дніпрі існує кілька цвинтарів домашніх тварин. Найбільші з них розташовані на житлових масивах Перемога, Червоний камінь, Тополя і в районі Космічної. Ну і зрозуміло, що городяни закопують тіла домашніх тварин просто біля своїх будинків. Але на території населених пунктів заборонено ховати тварин. Причому це не наше ноу-хау, а усталена європейська практика.

— Щоб не допустити поширення інфекцій померлих тварин, потрібно кремувати, – роз’яснює Ірина Пономаренко. – Цим займається «Зооконтроль». Бездомних тварин кремують безкоштовно. За домашніх вихованців господарі мають заплатити. Ціна питання така: утилізація за 1 кг ваги –100 грн. Подача машини в межах міста – 440 грн. Але останки тварин ми не видаємо. Загалом у 2023 році було утилізовано 6493 кг останків (трупів) тварин.

Тварин треба не лише годувати, а й любити

Кажуть, собаки та кішки ледь вловлюють різницю між кольорами. Їм байдуже: помаранчевий чи червоний, жовтий чи зелений. Зате, з раннього дитинства цуценята і кошенята безпомилково розрізняють добро і зло, любов і ненависть, чуйність і байдужість.

На щастя, байдужих у «Зооконтролі» немає. Чотиролапи підопічні чудово знають про це.

«Азіат» Фарік — перший пес, який постраждав від масштабних бойових дій. Він надійшов 26 лютого 2022-го з Волновахи. Спочатку відмовлявся їсти, але згодом чуйне собаче серце забилося від щастя.

— Це був великий та заляканий пес, — розповідає Ірина Пономаренко. – Спочатку він нікого до себе не підпускав, ні з ким не спілкувався. Але сьогодні зовсім освоївся у нових реаліях. Взагалі, кожна нова тварина – новий біль. Перемогти її можна лише терпінням і любов’ю.

А безпородний Веня, здається, повна протилежність Фаріка. У «Зооконтролі» він чотири місяці, але зовсім не сумує. Завжди бадьорий і веселий.

  — Веня приїхав із Сєвєродонецька, — продовжує розповідь Ірина. – Разом зі своєю господинею виступав на святах. Напевно, все його життя – свято. Хазяйка дуже його любить і переживає. Нині вона за кордоном, але хвилюється за свого вихованця. Мріє повернутися, знайти житло та забрати його.

Веселий песик із задоволенням дає себе погладити, довіряючи людям як собі. І це, незважаючи на пережите! Сподіваємося, що собача доля буде прихильна до шестирічного переселенця. Дніпро допоможе йому розпочати нове щасливе життя. Так само, як і десяткам інших тварин, які перебувають у вольєрах комунального підприємства.

Інакше й не може бути. Адже ініціатор створення КП «Зооконтроль» міський голова Борис Філатов палко переживає за цих тварин. І це зрозуміло. Мер сам собачник і його кохання з чотирилапими вихованцями взаємне.

«Любов — це тоді, коли ти приходиш додому після важкого робочого тижня, а приблуда, бандит і бродяга лягає на твої діряві шкарпетки і обіймає тебе за ноги. Це – любов, розумієте? Любов! Вона дорогого вартує і її не купиш за гроші», — написав на своїй фейсбук-сторінці міський голова.

Автор Олександр Разумний

Фото Володимира Федорищева, Валерія Кравченка.

Категорія: Війна, Влада, Новини Дніпра, Тема дня

Позначки: , , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також:

Exit mobile version