Site icon Наше Місто

Вручення повісток родичам військовозобов’язаних: дніпрянам пояснили, чи законно це

У мережі інтернет активно обговорюють законопроекти щодо змін до порядку мобілізації. ЗМІ повідомляють, що працівники ТЦК разом із поліцейськими будуть вручати повістки військовозобов’язаним за місцем проживання. Цю функцію також можуть покласти на керівників ОСББ. Чи законно вручати повістку родичам військовозобов’язаного – читайте в матеріалі «Наше місто» з посиланням на «Дніпро Регіон».

Згідно із законодавством України, родичі не можуть отримувати або передавати повістки замість військовозобов’язаного. Якщо представники ТЦК вручають повістки родичам, але військовозобов’язаний не брав документ і не розписувався про його отримання, то така повістка не є підставою для його обов’язкового з’явлення до ТЦК.

Повістка має корінець, на якому військовозобов’язаний повинен поставити підпис про отримання. Корінець відривається і повертається в ТЦК. Саме відривний корінець є доказом належного вручення повістки. Якщо корінця немає, то немає і підстав для притягнення військовозобов’язаного до відповідальності за неявку.

Отже, якщо ви отримали повістку від родичів, але не брали її особисто і не розписувалися про отримання, то ви не зобов’язані з’являтися до ТЦК.

Якщо родичі відмовляються повідомляти нову адресу місця проживання військовозобов’язаного, чи мають право перевіряти телефон співробітники ТЦК?

Під час воєнного стану питання перевірки телефонів не є чітко врегульованим законодавством України. Під час поверхневого огляду речей ви повинні самостійно показувати їх правоохоронцям. Однак, вилучення поліцією мобільного телефона та передавання його співробітникам ТЦК є абсолютно неправомірними.

Також не є правомірним вручення повістки родичам. Вони можуть не отримувати повістку, оскільки існує обов’язок вручення її особисто саме тій людині, чиє прізвище вказано в документі.

Нагадаємо, в Україні готуються ухвалити новий проєкт закону про посилення  мобілізації. І це викликає безліч дискусій в суспільстві, оскільки в ньому є суперечливі норми.

Категорія: Важливо, Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Тема дня, Україна

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також:

Exit mobile version