Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ ОФІЦІЙНО Як отримати у Дніпрі компенсацію за зруйноване чи пошкоджене житло

На жаль, ракетні обстріли Дніпра продовжуються. Внаслідок ворожих атак страждають люди, їхні будинки та квартири. Куди звертатись за матеріальною допомогою, якщо у вас пошкоджене чи зруйноване житло? Подробиці з’ясовували журналісти «Наше Місто».

– Насамперед потрібно звернутися до адміністрації району, де знаходиться пошкоджене житло, – розповідає Ірина Максименко, начальник управління соцзахисту департаменту соціальної політики Дніпровської міськради. – Потерпілий подає заяву на проведення акту обстеження. Направляється комісія, яка складає такий акт. У ньому описуються усі ушкодження від ракетного удару. Акт необхідно уважно прочитати і перевірити, щоб були внесені всі пошкодження, оскільки матеріальна допомога може бути надана тільки на те, що відображено в акті. З актом обстеження та з документом на право власності людина приходить до нас в управління на вул. Шевченка 11, де комісія протягом місяця визначає суму матеріальної допомоги.

Керівниця управління наголосила, що заміною пошкоджених вікон у будинках ОСМД і ЖСК займається департамент самоорганізації населення. Але, якщо господар змінив вікна самостійно і має документ, що підтверджує витрати, також можна розраховувати на матеріальну допомогу.

На що треба звернути увагу?

Слід врахувати, що допомога виділяється на відновлення житла тільки для його подальшої експлуатації.

– Матеріальна допомога не надається за пошкоджений кахель, на відновлення натяжних стель, ламінату, меблів, техніки, – констатує Ірина Максименко. – Надається на пошкоджені вікна, двері, стіни, дах, якщо йдеться про приватний сектор.

Чиновниця зауважила, що трапляється, що у мешканців приватного сектору відсутні документи, які встановлюють право на власність. У такому разі постраждалі не можуть розраховувати на допомогу. У поновленні документів допоможуть районні адміністрації. Ну а для тих, у кого ворожа ракета повністю зруйнувала будинок чи квартиру, отримають максимальну матеріальну допомогу в 1 мільйон гривень. Очільниця соцуправління підкреслила, що міська влада не залишить постраждалих людей один з один із їх бідою.

– Наша програма діє з жовтня 2022 року, – зазначає Ірина Максименко. – За 2023 рік було прийнято та відпрацьовано 954 пакети документів. По 842 надано допомогу. Рішення щодо інших постраждалих буде ухвалено найближчим часом.

Сергій ВОРОНІН

Фото Валерія КРАВЧЕНКА

Категорія: Важливо, Влада, Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: