Site icon Наше Місто

«Капсула життя»: в Україні винахідник створив укриття для захисту від ракетних обстрілів

«Капсула життя»: в Україні винахідник створив укриття для захисту від ракетних обстрілів

Ворожі ракети не припиняють тероризувати Україну. Це спонукає винахідників створювати розробки, які здатні врятувати від потрапляння уламків тощо. Так, у Києві чоловік створив «Капсулу життя», – передає сайт «Наше місто».

Виробник деревопереробного обладнання Сергій Захарін створив модульну конструкцію «Капсула життя», яка захищає від ракетних обстрілів.

«Укриття “Капсула життя” – збірна сталева конструкція, розроблена для квартир багатоповерхівок, приватних будинків, офісних будівель та приміщень, де немає можливості встановити монолітну конструкцію. Капсула збирається зі сталевих елементів, які з’єднуються між собою болтами, та кріпиться до опорної стіни. Поки що є два варіанти укриття: для трьох та шести осіб», – розповів винахідник.

Таким чином, укриття має витримати 99% уламків та дрібних осколків (до 5 мм) у результаті падіння або розриву будь-яких боєприпасів, проте вона не розрахована на пряме влучання.

За словами винахідника Сергія, така «капсула» має вогнетривкість до 30 хвилин. Тому краще всередині укриття мати вогнегасник, респіратори та кисневі балончики. Також, у такій конструкції є аварійні люки з трьох сторін, які створені для того, аби була можливість вийти з укриття у разі заблокування дверей. Окрім того, конструкцію можна підняти краном чи вантажівкою: для цього по боках у неї є спеціальні зачепи.

«Капсула життя» була протестована вже 2 рази. Спочатку тестувальники скинули на конструкцію бетонну плиту вагою у 1100 кг з висоти 9,3 м. У момент падіння Сергій знаходився всередині. Під час другого випробування була ціль – з’ясувати, чи витримає укриття вагу уламків у будинку, у випадку, якщо домівка складеться під час ракетного обстрілу, а «капсула» буде знаходитися на першому поверсі. В результаті укриття витримало 43 тонни. Конструкція просіла лише на 15 міліметрів, а коли плити зняли — вона вирівнялась до свого початкового стану.

Винахідник зазначає, що «Капсула життя» має собівартість у 53 000 грн. Майже всі витрати – це вартість матеріалу. Конструкцію чоловік продає за 70 000 грн. З отриманих коштів він платить податок у 5%.

«Я працюю над тим, щоби зменшити собівартість конструкції й наразі збираю кошти, щоб придбати необхідне обладнання та збільшити потужність виробництва. Та в мережі однаково говорять, що я мародер і наживаюся на чужому горі. Ніхто не думає про те, що я, навпаки, намагаюсь знайти відносно бюджетне рішення для збереження життів населення нашої країни», — говорить Сергій. 

Фото: Сергій Захарін.

Категорія: Війна, Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Україна

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також:

Exit mobile version