Skip to content

Безкоштовні гарячі обіди, модернізація закладів та оздоровлення: підсумки 2023 року у соціальній сфері Дніпра

Анна Диброва

Дніпровська міська рада опікується жителями, які належать до соціально незахищених категорій населення. У 2023 році різнопланові державні соціальні допомоги в управліннях отримували 73 150 громадян, пише сайт «Наше місто».

Зокрема, це соціальні послуги для людей з інвалідністю, людей похилого віку та сімей з дітьми, що постраждали від війни. Також, це матеріальні та гуманітарні допомоги від держави, нові програми та заходи від міської ради та фінансові і продовольчі програми міжнародних фондів та благодійних організацій, що з’явились після повномасштабного вторгнення росіян.

Переселенцям – особлива увага

Від самого початку бойових дій до Дніпра почали активно евакуюватись громадяни України. Більшість з тих, хто переїхав раніше, ніколи не отримував соціальних послуг та не потребував сторонньої допомоги. Тож соціальні служби Дніпра допомагали таким людям розпочати життя знову. На сьогодні у місті  зареєстровано більш ніж 180 000 вимушено переміщених осіб.  Кожен з них отримав першу допомогу саме у Дніпрі і переважна більшість – вирішили залишитись тут.

Допомога на проживання надавалась з 24.02.2022 року 130 357 ВПО. Інші соціальні послуги та компенсації надавались з 24.02.2022 року 5 523 ВПО, а в 2023 році — 2 961 ВПО.

Спеціальна програма підтримки ВПО діє у Дніпрі з 2022 року. Після реєстрації у Дніпрі внутрішньо переміщені особи мають право на користування усіма послугами та допомогами на рівні з дніпрянами. Таким чином, громадяни з інших міст, маючи довідку ВПО та наявність підстав, можуть одержати матеріальну допомогу, санаторно-курортне лікування, виплати та подарунки до пам’ятних дат.

Для соціальної адаптації ВПО на базі міського центру соціальних служб департаменту створено коворкінг-центр.

Також у жовтні 2023 року створено Координаційну раду з питань внутрішньо переміщених осіб – це консультативно-дорадчий орган для участі у реалізації державної політики у сфері забезпечення та захисту прав ВПО.

– На наступний рік ми плануємо продовжувати роботу у напрямку допомоги переселенцям у різних сферах, – резюмує Ірина Давиденко, начальниця управління у справах ветеранів та внутрішньо переміщених осіб департаменту соціальної політики. – Дуже важливо інтегрувати їх у суспільство. На сьогодні ми моніторимо та аналізуємо питання, які гостро стоять перед ВПО у нашому місті та розробляємо нові ідеї для вирішення цих питань.

Гаряче харчування

З січня 2023 року внутрішньо переміщені особи, зареєстровані у Дніпрі після 24.02.2022 року, забезпечувались щоденними безкоштовними гарячими обідами, відповідно до Комплексної програми підтримки внутрішньо переміщених осіб на 2022–2026 рр. Щоденно у двох пунктах харчування у місті такі обіди отримують понад 2 тисячі людей. Всього було надано 553 133 послуги з безкоштовного харчування.

Також послугами з харчування забезпечувалися внутрішньо переміщені особи вразливих категорій населення: особи похилого віку; особи з інвалідністю; матері з дітьми, які проживають в місцях тимчасового компактного проживання, щоденно понад 200 ВПО.

Відповідно до Комплексної програми соціального захисту мешканців м. Дніпра, у січні 2023 року розпочалось забезпечення послугами харчування підопічних Дніпровського міського територіального центру. Щодня у відділах терцентру та у відділенні соціальної допомоги вдома обіди отримували більше 6 тис. осіб поважного віку та з інвалідністю.

«Обіди у нас чудові, все дуже смачно. Меню різноманітне. Я із задоволенням ходжу в територіальний центр. Ми вдячні, що зараз з’явилася міська програма з харчування. Ввели, що кожному додому носять. Вдячні Борису Філатову, це він все зробив. Тут все як вдома: і картопля, і каша, і котлети. Ми кожен день приходимо сюди на обід. І такого в жодному місті у нас немає, ми ж слідкуємо, тільки у нас», – розповідає відвідувачка терцентру пані Валентина.

«Обіди у нас чудові, все дуже смачно. Меню різноманітне. Я із задоволенням ходила в територіальний центр. Ми вдячні, що за таку міську програму з харчування. Ввели, що кожному додому носять. Вдячні Борису Філатову, це він все зробив. Тут все як вдома: і картопля, і каша, і котлети», – розповідає відвідувачка терцентру пані Валентина.

Цю послугу отримував Дмитро. Він вимушений переселенець з Маріуполя. До Дніпра приїхав в кінці лютого 2022 року разом зі своєю дитиною.

«Ходив щодня, дізнався про цю послугу від міста у ЗМІ і вирішив спробувати. Оформив собі талончик дуже швидко і по ньому отримував гарячий обід. Щодо їжі, то вона чудова та смачна. На перше – це зазвичай борщ або суп. На друге – це і каші, і макаронні вироби, обовʼязково мʼясна страва – це і котлети, і курка тощо. Дуже вдячний», – зазначив Дмитро.

Відшкодування за пошкоджене обстрілами житло

У 2022 році було розроблено порядок виплати адресної матеріальної допомоги громадянам, у яких в Дніпрі постраждало житло внаслідок ракетних обстрілів. У січні 2023 року до порядку було внесено зміни, відповідно до яких максимальна сума допомоги може становити 1 млн грн. На сьогодні це найбільша в Україні допомога на житло, постраждале від обстрілів.

Станом на 01.12.2023, таку матеріальну допомогу отримали 683 особи на загальну суму понад 129,4 млн грн, в тому числі 220 жителів будинку 118 на вул. Набережна Перемоги на загальну суму 65,7 млн грн.

«Війна вносить свої правила до нашого життя. З фронту повертаються хлопці та дівчата, що, нажаль, тимчасово або пожиттєво втратили працездатність і можливість вільно пересуватись містом. Вони вкрай потребують допомоги від влади у цьому питанні. Перша проблема – це типові багатоквартирні будинки, що не пристосовані до потреб людей на кріслі колісному. Така людина стає заручником власної квартири. Ми можемо будувати доступні парки, театри, пляжі, купувати низькополі тролейбуси, робити знижений бардюр – усе це вкрай важливо, але якщо людина не зможе вийти з власного будинку, то вона всього цього ніколи не побачить.

Тому ми вбачаємо, що нам вже зараз потрібно створювати доступність в таких будинках: пандуси, допоміжні пристрої, зниження першої сходинки у підїзді тощо. В майбутньому нам буде необхідно соціалізувати та адаптувати таких людей до нового життя, вони повинні мати можливість спілкуватись з громадянами міста на рівних, самостійно звертатись до закладів, установ, лікарень, магазинів, місця роботи. Вести звичний спосіб життя.

Це велика робота і вся міська рада активно працює над вирішенням цього питання», – підкреслив Едуард Підлубний, заступник міського голови, голова Департаменту соціальної політики Дніпровської міськради.

Допомога постраждалим від домашнього насилля

У Дніпрі представники служб соцзахисту та поліція рятують дніпрян, які зазнали домашнього насилля. У департаменті соціальної політики створили кілька структурних одиниць, що надають комплексну допомогу особам, які постраждали від домашнього насилля. Спеціалісти виїзджають на виклик і далі постраждалих супроводжують доти, поки винний не буде покараний.

Центр соціальної підтримки дітей та сімей «Мамине щастя»

Протягом 2023 було оновлено відділення Центру соціальної підтримки дітей та сімей “Мамине щастя”. Зокрема, у приміщенні Центру встановлено систему вентиляції, замінено сантехніку в житлових відсіках та вікна на більш енергозберігаючі.  

У відділенні Центру “Мамине щастя” допомагають жінкам з дітьми у складних життєвих обставинах та постраждалим від домашнього насильства, зокрема, з числа ВПО. Тут їм надають тимчасове проживання, юридичну допомогу, соціально-психологічну реабілітацію, допомогу у підготовці до подальшого самостійного життя поза центром. Усі послуги Центр надає безоплатно, в обсягах, визначених державними стандартами.

У Центрі є два відділення для постраждалих від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі:

  • для жінок з дітьми (в умовах стаціонарного перебування);
  • для жінок без дітей.

У Центрі «Мамине щастя» усе зроблено для безпеки жінок, які сюди звернулися по допомогу: на вході встановлені сталеві двері, а всередині є тривожна кнопка.

Оздоровлення пільгових категорій дніпрян

Попри повномасштабне вторгнення рф до України, Дніпро робить усе можливе, аби забезпечувати мешканців належними соціальними послугами та допомогами. Одна з таких – санаторно-курортне лікування. Нині ця послуга за державний кошт призупинена. Проте, міська влада знайшла можливість продовжувати оздоровлювати дніпрян та вимушених переселенців пільгових категорій.

Забезпечено оздоровленням за міський кошт 594 особи пільгових категорій Дніпра на загальну суму 10 690 907 грн. Оздоровленням забезпечено 100% від запланованої кількості громадян, на 56% більше, ніж у 2022-му.

Другий рік поспіль Зоя Баженова возить онуку до санаторію на захід України. Жінка вже двічі покидала рідні домівки через війну. Уперше їй довелось виїхати з рідного Узбекистану в 1990 році, а вдруге – з Донецька у 2014-му. Нині ж пані Зоя постійно доглядає 14-річну онуку, в якої уроджене неврологічне захворювання.

— Торік ми дізнались про цю програму, в якій самі можемо обрати санаторій, а Дніпро повністю покриє вартість путівки. Самостійно наша родина не змогла б потягнути таку суму на оздоровлення, адже квартиру ми орендуємо, – дякує Зоя Баженова і додає, що вже написала заяву і на наступний рік, аби оздоровити онуку.

Доступність соціальних послуг.

Найбільший проєкт у 2023 році, спрямований на збільшення доступності соціальних послуг — “Прозорий офіс”.

У “Прозорому офісі” мешканці Лівобережжя можуть отримати понад 300 адмін- та соцпослуг (а також послуги соціальних партнерів: ПФУ, Центр зайнятості, Центр підтримки бізнесу) в одному приміщенні за найкоротший час. Соціальні послуги Лівобережного управління соціального захисту населення у “Прозорому офісі” отримують понад 11,4 тис. мешканців Індустріального та АНД районів. Щодня звертаються близько 250 осіб.

«Прозорий офіс» забезпечили безперешкодним доступом для осіб з інвалідністю. Для обслуговування людей з порушеннями слуху спеціалісти управління соціального захисту населення забезпечені планшетами із програмним комплексом Connect pro для зв’язку із перекладачем жестової мови. В Лівобережному УСЗН перебувають на обліку і отримують допомогу понад  5 тис. осіб з інвалідністю.

“Прозорий офіс” було створено за програмою президента Володимира Зеленського “Велике будівництво”. За державною програмою було повністю реконструйовано приміщення колишнього Індустріального райвиконкому. За кошти місцевого бюджету було здійснено наповнення “Прозорого офісу” технічним обладнанням та облаштування близько 200 робочих місць і зон очікування для містян з електронною чергою. Загальні витрати на устаткування приміщень “Прозорого офісу” за кошти міського бюджету склали близько 46 млн грн.

Контактні телефони «Прозорого офісу»

З питань надання усіх видів державних соціальних допомог:

  • (067) 35- 34- 189;
  • (098) 246- 14- 92.

З питань надання адресних допомог, компенсації за розміщення внутрішньо-переміщених осіб:

  • (068) 579 -67- 22;
  • (098) 29- 47- 341.

З питань надання соціальних гарантій пільговим категоріям громадян, ветеранам — (063) 392- 50 -18.

Де ще можна отримати інформацію про існуючі програми і послуги

Департамент соціальної політики Дніпровської міської ради дуже активний у соціальних мережах. Є сторінки в фейсбуку, інстаграмі, телеграм-каналі та вайбер-каналі. На ютуб-каналі щотижнево виходять важливі відео інструкції про послуги та роз’яснення щодо їх отримання.

Департамент соціальної політики Дніпровської міської ради також має власний сайт «Дніпро Соціальний».

Це сучасний інформаційний довідник, що надає інформацію у багатьох форматах: відео, текст, довідник. Дуже зручний у користуванні та максимально змістовний.

На сайті Дніпровської міської ради у розділі «Виконавчі органи» департамент соціальної політики Дніпровської міської ради має власну сторінку на якій представлено основну інформацію про структуру департаменту, законодавчу базу, контакти структурних підрозділів, інформацію про підпорядковані комунальні заклади, установи, управління. Також на сайті публікується інформація про ухвалені рішення Дніпровської міської ради, виконкому та розпорядження міського голови, що стосуються соціального захисту населення.

Усі проєкти департаменту соціальної політики спрямовані на реальну, сучасну, ефективну та актуальну допомогу мешканцям нашого міста.

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Тема дня

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: