Skip to content

ЕКСКЛЮЗИВ Життя врятували собаки: у передмісті Дніпра ворожа ракета зрівняла з землею дім волонтерки  

Внаслідок недільної атаки по дачному селищу у передмісті Дніпра було пошкоджено 16 будівель. Найбільше дісталося дніпровській зооволонтерці Ксенії Барановій. Уламок рашистської ракети зрівняв із землею її двоповерховий будинок. Будинок, у якому знайшли притулок 20 колись безпритульних тварин. Багато хто з них, на жаль, загинули. Подробиці трагічної історії розповість «Наше місто».

Завдяки своїм вихованцям, Ксенія дивом залишилася жива

Ксенія  у неділю 7 січня вдруге народилась. Дівчина дивом залишилася живою. Завдяки щасливому випадку і улюбленим вихованцям.

Тут ще тварини були живі

– Того дня я проспала, – розповідає Ксенія Баранова. – Зазвичай я виходжу на прогулянку з Клешею, Ладою, Сірим, Лакі, Умою раніше. Ці собачки зовсім домашні і від мене жодного кроку не відходять. Щодня з ними гуляю. Але в неділю ми вийшли на прогулянку пізніше, ніж звичайно. На годиннику вже було близько одинадцятої. Коли поверталися, почула вибухи. Бачу, як сусіди біжать у мій бік. Вже на середині вулиці зрозуміла, що знищили мій дім. Я впала і почала кричати. Не розуміла, що відбувається.

Серце дівчини просто розривалося. Адже вдома залишалося шість собак та стільки ж кішок. Як невдовзі з’ясувалося, загинули п’ятеро улюблених собачок: Джек, Вухо, Іриска, Мотя, Марк.

Загинули доглянута кішечка Мира – справжня дівчинка та Елвіс – великий чорний кіт, який разом із господаркою першим оселився у новому будинку.

  – Я дуже люблю тварин і завжди хотіла жити у своєму будинку, – продовжує розповідь Ксенія. – І 2018-го переїхала сюди разом із котом та кішечкою: Елвісом та Тосею. Елвіс чудовий кіт. Дивовижний та самодостатній. Шикарний! Дуже шкода, що він загинув.

Але, звичайно, дніпрянці шкода всіх своїх чотирилапих друзів. Адже вони жили не лише у її будинку, а й у її серці.

Пощастило, що не сховалась у підвалі

“Повітряні тривоги” дуже турбували Ксенію. Зазвичай, коли оголошували на сполох, дніпрянка разом зі своїми підопічними спускалася до підвалу. Так надійніше! Але в той день собаки скиглили та тягнули господарку на прогулянку.

– На жаль, тривоги почастішали, – зазначає зооволонтерка. – Їх оголошували щодня і навіть кілька разів на день. Минулого року побудувала підвал і тривожні години ми чекали там. Але що було б, якби й того разу спустилися під землю? Вхід до підвалу засипали уламки будинку. Невідомо, чи залишилася б жива. Після «прильоту» сусіди передусім шукали мене у підвалі. Думали, що я там. На щастя, мене там не було.

Ще одна щаслива обставина. Кажуть, що доброму серцю Бог милосердніший.

– Ксюша – такий чудовий чоловічок, – каже її подруга, теж зооволонтерка Олеся Вороніч. – Вона завжди всім допомагає. І людям, і тваринам. Такий дивовижний людський дар. Якось дівчина, яка живе неподалік, їдучи до Польщі, просто хотіла випустити свого собаку. Я попросила Ксюшу забрати цього собаку і вона взяла його. Померли господарі іншого собаки, вона теж взяла і дала притулок. Ксенія за свої гроші збудувала вольєр для тварин. Вона оплачує всі витрати на них – корм, стерилізація, щеплення.

Коли на смітник приватного сектору, де мешкає Ксенія Баранова, викидали цуценят, зооволонтерка забирала їх у свій будинок. Справді, добре серце.

Потрібно знайти тварин і жити далі

Поки що постраждала дівчина живе у сусідів. Вона дуже хоче знайти своїх вихованців, що зникли. Можливо, зараз, морозної зими, вони особливо потребують її допомоги.

Ксенія з уцілілими друзями

– Розумію, що жива і це головне, – зазначає Ксенія. – Переживаю, що не всі тварини знайшлись. З шести кішок дві загинули, дві пережили важкий стрес, можливо, отримали контузію, але залишилися зі мною. А доля ще двох кішечок невідома. Вірю, що вони живі, спробую їх знайти. Троє собак залишилися у вольєрі. Про них теж треба подбати. Тож переїжджати нікуди не хочу.

Наразі Ксенія збирає документи, щоб отримати компенсацію за зруйноване житло.

– Віддала заяву до поліції, дзвонили із сільради, – розповідає зооволонтерка. – Сказали, треба зібрати документи. Якісь документи знайшли – паспорт, ще щось. Але частина паперів зникла. Не можу, наприклад, знайти документів на землю. Займатимуся цим.

Ми впевнені, що влада не залишить Ксенію Баранову віч-на-віч зі своїми проблемами і обов’язково допоможе.

Поки що закликаємо небайдужих дніпрян за можливості підтримати дніпровську зооволонтерку та її вихованців.

Карта постраждалої

5168 7456 0410 0294

Ксенія Баранова

Олександр РАЗУМНИЙ

Категорія: Війна, Новини Дніпра

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: