Site icon Наше Місто

Як вберегтись від переохолодження та обмороження: поради медика з Дніпра

В Україні спостерігається значне зниження температури повітря. І Дніпро – не виключення. На поточному тижні у місті морози до – 15 градусів. При такій холоднечі у людини може настати переохолодження чи навіть  обмороження. Журналісти «Наше Місто» поспілкувалось з лікарем- хірургом, який розповів як цього уникнути.

Переохолодження – це стан, при якому температура тіла знижується до 35°C. Воно може призвести до серйозних проблем зі здоров’ям, у тому числі до зупинки серця.

«Коли людина прийшла додому і почувається недобре через переохолодження, вона має випити теплої води або чаю. В жодному разі не можна вживати алкогольні напої. Також не рекомендується обтиратися снігом. Можна прийняти теплу ванну, але не гарячу. Вода має бути 24 градуси, можливе лише поступове підвищення до кімнатної температури. Різкий перепад може негативно сказатися на самопочутті та призвести до інфаркту чи інсульту», – сказав лікар-хірург Олександр Михайлович.

Обмороження – це ураження тканин організму, викликане тривалим впливом холоду. Воно може призвести до пошкодження шкіри, м’язів, нервів і кісток. Найтяжчіми випадками опікуються комбустіологи.

«У більшості випадків обмороження отримують люди, які ведуть асоціальний спосіб життя – безхатьки та люди у стані алкогольного сп’яніння. Спочатку з’являється поколювання на певних ділянках шкіри чи кінцівках. Якщо людина не зігріється на цьому етапі, то згодом на зміну поколюванню прийде загальна слабкість, апатія. В цей момент настають незворотні зміни в організмі і людина може замерзнути на смерть», –  сказав лікар-хірург Олександр Михайлович.

Лікар закликав дніпрян та гостей міста бути обачними, адже нерідко трапляються випадки обморожень й серед тих, хто тривалий час перебуває на свіжому повітрі. У зоні ризику – кінцівки, обличчя, вуха.

«Мій колега, перебуваючи під час сильних морозів у незнайомому місті, заблукав. Він шукав шлях, щоб повернутися, але на це пішло чимало часу. Сильно змерз та стомився, присів на лавочку біля якогось будинку. Він би так і замерз там, бо вже відчував апатію. Але, на щастя, загавкав собака, вийшли господарі будинку, завели чоловіка у тепло, напоїли чаєм, зателефонували рідним… Мій знайомий довго лікувався від обморожень, особливо постраждали руки. Зараз все добре. Але візьміть до уваги цей випадок. За прикрим збігом обставин навіть лікар отримав значні обмороження», – ділиться Олександр Михайлович.

Як уникнути обмороження та переохолодження

У разі обмороження варто терміново звернутися до лікаря. На  постраждалі ділянки тіла можна накласти ватно-марлеві чи бавовняні пов’язки.

Категорія: Важливо, Новини Дніпра, Новини здоров'я Дніпра, Тема дня

Позначки: , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також:

Exit mobile version